Топ-8 правничих шкіл України

Ілля Підгайний
Life&Lies of Law Student
6 min readJul 11, 2019

Хто найкращий в Україні, і які проблеми у юрfuckів?

а-архітектура

Підписуйтесь на наш телеграм – https://t.me/lifeandlies

Рейтинг складався за допомогою опитування студентів через гугл-форми (майже 400 відповідей), індивідуальних інтерв`ю (близько 40), і трохи ресьорчу редакції.

Як складались оцінки. Респоденти давали свою аргументацію по кожному питанню, і свою оцінку від 1 до 10. З усіх відповідей вираховувся середній бал. Окрему оцінку я міг не враховувати, якщо вона була не аргументованою (наприклад, “10 за curriculum, бо у нас є юрклініка”. Але ніфіга, це не 10). Після цього, цей середній бал порівнювався з тим, що ми отримали через гугл-форму. Фідбек по університету давали 3–5 людей.

Так, метод не ідеальний, і ми не претендуємо на повноту досліджень. Повну картину дасть лише емпіричне проникнення в когорту студентів кожного університета. Але і без проникнень ми досягли певного успіху — виявили три великі проблеми і заспотили багато маленьких. Дивіться самі, що у нас вийшло.

І що це?

Критеріями для рейтингу були питання, які поділились на три умовні групи — “теорія” (кількість, актуальність та різноманітність дисциплін), “практика” (soft skills та англійська), та other (WI-FI і температура в аудиторіях). Ще двома критеріями були успіхи університетів в ЗНО та думка самих студентів. Здавалось би, питань не так вже і багато, але і завдяки цьому розкрилось багато проблем, worth spreading в цій статті.

Так, усі критерії загалом не охоплять всієї системи. Більше того, можна підібрати такі критерії, щоб 5–8 місця в рейтингу вище зайняли 1–4 місця-захищені дисертації per аспірант, кількість цитувань в Scopus і ще багато чого.

Але цей рейтинг ми постарались зробити таким, де перше місце займе університет, який готує студента до [високооплачуваної] роботи юристом. Тому тут є актуальність дисциплін, soft skills, і англійська. Ну, і на здачу вимірили температуру в корпусах.

Теоретична частина

Теорія без практики — мертва.

Мало хто чув продовження — “практика без теорії сліпа”.

Шо тут не так?

Нудність викладання — то окрема тема.

Купа годин непотрібно-процесуальної галузі права — теж.

А от вибірковість дисциплін — варта згадки. Я би міг розказати про ідеал, але відчуваю, що виникне питання — “а навіщо студентам право вибору?”.

Гарне питання. А давайте лікарів вчити бути лором, хірургом, окулістом одночасно, і очікувати що вони на практиці здобудуть потрібні знання. А, і анатомію їм знати не треба.

Слабенька аналогія, але і вона згодиться, щоб показати — рано чи пізне студент обере собі одну практику. Вибірковість курсів — визнана практика, яка допомогає студентам отримувати необхідні собі знання.

Університет потрібен для того, щоб дати знання, а не відчитати потрібну кількість годин потрібних предметів.

Ставити студентів в такі рамки— деструктив. Той, хто цього не розуміє — буде програвати розуміючим. Ви знаєте, що вже роки два як юрфірми не вимагають дипломів тільки великих вишів? Це початок перетворень.

Практична частина

Знову ж таки, великі університети як один забили на одне і те ж.

Їхнє ставлення до англійської найкраще описується анекдотом:

Навіщо вам англійська, якщо ви будете в Україні працювати?

Це не моя вигадка, а на повному серйозі)

З Острогу мені розповіли історію, як їм не вистачило англійської на перших двох курсах, вони зібрали підписи, і адміністрація додала їм ще рік лігал інглішу. Про ХХХ мені сказали, що вони зібрали підписи, і нічого не змінилось. Перша історія навіть мене вразила і потішила.

А для чого софт скіли? Все просто. Знати всю загальну частину Кримінального кодексу може будь-хто. А от вирішити задачу — ні. І написати меморандум не кожний зможе, і розповісти про вплив змін в законодавстві.

Вміти читати, писати і говорити — базові вміння людини. В юриспруденція своя специфіка, цьому теж треба навчитись десь на початку свого юридичного життя. Цьому не вчать, і тому випускники не можуть написати договір.

Miscellaneous

Про корупцію навіть не буду писати. Десь платять для вступу, на вступі і після вступу. А десь на вступі кажуть, що за корупцію виженуть.

Я про інше. Зараз на вулиці — 2019 рік. Але досі існують аудиторії без розеток, вони усі разом — без проекторів, а корпуси без опалення. Мовчу вже про той вай-фай (в ході досліджень на сайті одного інституту знайшов карту — рівень покриття Wi-FI на території університету. Я офігів)

Це я ще мовчу про бібліотеку як коворкінг. Взагалі 2050 рік.

ЗНО

Вище — середні бали вступників на магістратуру, а також середній бал випускників З бакалаврату.

Дані про бакалаврів взяті з цього звіту, і там не було КІМВ. А у УКУ просто немає бакалаврів.

ЗНО в магістратуру — це чудова річ, я вам хочу сказати. Абсолютно кожний рік знайдеться якийсь дурний тест, який будуть всі обговорювати. Наприклад, цьогорічний ребус про орхідеї, або минулорічний прикол про юристів від Бога, а не Іван Івановича.
Введення іспитів в магістратуру я не перестану хвалити. ЗНО як система дає багато відповідей і ставить багато запитань.

Чому навчив університет, якщо його бакалаври в середньому здають ЗНО на 450 із 600?

Чому за 2 роки навчиться людина, яка за 4 роки навчилась на 304?

На перше питання хай кожен декан сам собі відповість. Автономію не тільки для тендерів давали.
А от друге питання — це цікавинка ще та, бо висвітлює ракову пухлину нашої юросвіти — роздуті ліцензійні обсяги. Коли юрфак може навчити 300 людей, а до нього приходять 270 — то яка тут може бути конкуренція, окрім як фінансової?
Я бачив цифри в 500, 400 студентів на одній програмі. Богомолець якась, чесслово. Сто тисяч юристів зараз навчаются в Україні… Ладно, це теж окрема тема, про яку ми обов`язково розповімо

Про результати

Чесно сказати – я теж був здивований, що КНУ і НЮУ так низько. Я навіть подумав, що якісь критерії занадто сурові підібрав, що вони так скотились.

А потім поняв, що у мені говорить «престиж» цих університетів – раз великі, то найкращі. Я це відкину і ще раз повторюсь — цей рейтинг сформовано для цілей студентів-визначитись з вибором університету.

5–8 місце, в основному, втратили бали на одному і тому ж:

  • Вибірковість дисциплін
  • Soft skills
  • Англійська мова
  • Корупція

Про опитування студентів

Дякуємо всім, хто там відповів! На цей момент — 399 відповідей.

Але студенти одного університету чомусь вирішили, що масово поставити 10-ку по всім питанням— це хороша ідея. Я навіть писав на каналі — цю анкету ми НЕ показуємо вашим методистам! Та відповіді “все по 10” продовжували приходити. Це значно спотворило загальну картину світосприйняття.

Ми все порахували, і виклали в окрему графу (на першій таблиці).

У підсумку

Словом, вагон проблем. Втім, позитив є — з`являється конкуренція. Як мені сказали в одному універі зі Львову — “конкуренція з ККК мотивує змінювати щось.”

Головна мета цієї статті — це не принизити чи похвалити когось місцем у рейтинзі.

Ми хочемо направити дискусію на якість і актуальність навчальних програм у 2019 році.

Ця публікація — перша спроба.

Університети довго мали автономію (читай — вседозволеність) щодо складання навчальних програм. Але тепер юрфірми не обирають джунів по диплому, а деякі магістратури мають недобір. Якщо МОН не може щось змінити, то це зробить ринок. А ви — навчайтесь там, де навчають краще. Бо відсутність студентів найкраще мотивує на зміни.

--

--