Tüntető tömeg 2016. júliusban (Fotó: Mérce)

A Ligetvédők Mozgalom célja

Kik azok a Ligetvédők?

Ligetvédők
Ligetvédők Lapja
Published in
4 min readNov 7, 2018

--

A Ligetvédők civilekből álló mozgalom, amely a Városliget közparkként megmaradásáért dolgozik, a park beépítése ellen aktívan tiltakozik. Célja, hogy civil és szakmai diskurzus keretein belül újuljon meg a Liget, új, hatalmas épületek nélkül.

Kitől kell megvédeni a Városligetet?

Budapest egyik legnagyobb, kétszáz éves zöldterülete veszélybe került, amikor a kormány a Liget Budapest projekt megvalósítása mellett döntött. Nem történt igazi társadalmi egyeztetés a Városliget sorsáról, a budapestiek feje felett dőlt el, hogy valódi parkrehabilitáció helyett több ezer tonna betont öntenek be Európa legelső közparkjába.

Ligetvédők a 2016 júliusi tüntetésen (Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán)

De mi a baj a Liget-projekttel?

Ami a Városligetben ma történik, az a jelenség az egész országra jellemző — azt mondhatjuk, hogy a Liget a mai Magyarország kicsiben. Jogszerűtlen eljárás, elszálló költségvetés, mutyi, hazug propaganda, verőemberek — ezek jellemzik “Európa legnagyobb kulturális fejlesztését”. Olvasd el 17 pontból álló összeállításunkat, amelyben elmondjuk legfontosabb érveinket!

Ha pedig egy mondatban, tömören szeretnénk kifejezni, akkor azt mondhatjuk, hogy a Liget-projekt egy olyan beruházás, amelyet közparkban, közpénzből, a közérdek ellen, egy kedvezményezetti kör privát érdekeit és a kormány politikai céljait előnyben részesítve, szakmaiatlan módon, agresszív eszközökkel akarnak megvalósítani, amely ráadásul természetkárosítással és Budapest élhetőségének romlásával jár.

Mit csináltok pontosan?

Követeljük, hogy valódi szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül semmilyen beavatkozás ne történjen a városligeti közparkban. A pusztán propaganda célból rendezett “Liget Park Fórum” ezt a célt nem valósítja meg, hiszen az egyetlen igazán lényeges alapkérdésről, hogy valóban a Liget-e a megfelelő helyszín a múzeumnegyed számára, nincs lehetőség vitatkozni. Azt szeretnénk, ha a lakosság véleményét figyelembe véve ésszerűen, a zöldterület megőrzésével újítanák fel a Ligetet. Azt szeretnénk, ha a Liget pihenőpark maradna, ahova bárki kikapcsolódni és sportolni járhat.

A lakosság tájékoztatásával, a törvénytelenségek felkutatásával folyamatosan nyomást gyakorolunk a döntéshozó szervekre. Erőszakmentes eszközökkel akadályozzuk a Liget Budapest tevékenységét, a polgári engedetlenség eszközétől sem riadunk vissza. A fakivágásokat vagy a faátültetéseket megpróbáljuk fizikailag is megakadályozni.

A civil kontroll erősítése érdekében közérdekű adatigényléseket adunk be, ennek eredményéről tájékoztatást nyújtunk.

Aktivizáljuk a civileket és a sajtót, hogy ne dőljenek be a Liget Budapest Projekt számmisztikájának, ne higgyék el a hazug propagandát, amivel manipulálni próbálnak bennünket, és ne törődjenek bele, hogy a fejük felett hoznak érdekeikkel ellentétes döntéseket.

Számos népszavazási kezdeményezésünket utasították el, mivel a közvélemény kutatásokból nyilvánvaló, hogy egy sikeres népszavazás a Múzeumnegyed koncepció végét jelentené.

Lányi András író, filozófus, egyetemi tanár beszél a 2016 júliusi ligetvédő tüntetésen (Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán)

Kik állnak mögöttetek?

Mögöttünk: olyan civilek, akik nem tudnak beletörődni, hogy egy agresszív, szűk érdekcsoport közparkban, közpénzből, a civilek akarata ellenére végez beruházást. Akik nem tudnak beletörődni az igazságtalanságba és a természetkárosításba.

Mellettünk: számos szakmai és civil szervezet, politikai szervezet, az építészet, tájépítészet, urbanisztika szakma kiválóságai, a demonstrációkon részt vevő támogató civilek ezrei, a közösségi médiákon követők tízezrei, a Liget megmentésével egyetértő civilek százezrei.

Tömöri Balázs (Greenpeace) a 2016 áprilisi ligetvédő tüntetésen (fotó: Zuglo.hu)

Budapest ugyanis már kifejezte akaratát: a lakosság több mint 80%-a fákat akar és nem új épületeket a Városligetbe, ezt több független közvélemény-kutatás is megerősítette!

A Medián közvélemény-kutatása a Városligetről 2016. június 30-án (a Greenpeace megbízásából)

Eddigi legnagyobb szervezett demonstrációnkon több ezer ember fejezte ki tiltakozását a Városliget, a Római part, a Orczy-park, a Népliget, és a többi budapesti zöldterület ellen tervezett, vagy véghezvitt pusztítás ellen.

Ligetvédő tüntetés, Zöld Budapest Protestival, 2016. Szeptember (Fotó: Népszava)

Hogyan segíthetsz?

Várunk mindenkit, aki azonosul céljainkkal és szívesen csatlakozna hozzánk! Ha egyetértesz azzal, hogy a főváros 200 éves közparkját a következő generációk számára is fontos megóvnunk, akkor

Fotó: Ligetvédők

Legyél te is ligetvédő!

Először is, vegyél részt a beszélgetésben, csatlakozz Társalgó csoportunkhoz:

Másodszor, ha segíteni szeretnél, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, az alábbi oldalon segítséget adunk: ligetvedok.hu/hogyan-segithetek

Vagy csak egyszerűen írj nekünk a Facebook oldalunkon publikus, vagy privát üzenetet, vagy e-mailt: ligetvedok@gmail.com

Fontosnak tartod munkánkat? Legyél támogatónk!

Ligetvédők Mozgalom (Moldován László)
Magnet Bank: 16200223–10049972
IBAN: HU47 1620 0223 1004 9972 0000 0000
SWIFT: HBWEHUHB
Paypal : donations@ligetvedok.hu

A beérkezett adományokról és kiadásokról vezetett, folyamatosan frissülő információt itt találjátok: ligetvedok.hu/adomany

Iratkozz fel a riadóláncra!

ligetvedok.hu/riadolanc

Tudj meg többet rólunk!

Látogass el weboldalunkra a legfontosabb alapinformációkért:

Olvasd és írd a Ligetvédők Lapját!

Online közösségi publikációnkban nemcsak mi írunk, hanem bárki küldhet be a témához kapcsolódó saját írást. Ez az újság valódi párbeszédet szeretne megteremteni. Olvasd, terjeszd, és jelentkezz írónak!
medium.com/ligetvedok-lapja

Alkotmány

A Ligetvédők egy önszerveződő, részvételi demokrácián alapuló mozgalom. A Ligetvédők alkotmányát itt olvashatod: ligetvedok.hu/ligetvedok-alkotmanya

A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk!

Fotó: Ligetvédők

--

--

Ligetvédők
Ligetvédők Lapja

Civilekből álló mozgalmunk a Városliget közparkként megmaradásáért dolgozik, a park beépítése ellen aktívan tiltakozunk. http://ligetvedok.hu