Oligarcha hizlalda a Városligetben — kik gazdagodnak a Liget projekten?

Kormányközeli cégek, amelyek már biztosan részesülnek a közel 400 milliárdos, közpénzből finanszírozott beruházásból

A Pannon Park építése a volt Vidámpark területén

Ebek harmincadján Magyarország egyik legfrekventáltabb közparkja.
Ma körbetekertem a Ligetet. A látvány — s a lehetséges jövő — eléggé lehangoló, ami — s akikkel — ott készül, az hűen mutatja azt, mi az igazi motivációja annak, hogy ezer tonnákat fognak beleönteni a maradék zöldterületekbe — vagy éppen azok alá.

Összesen kb. 400 milliárd forint értékben, kizárólag közpénzből, uniós támogatás nélkül.

Nézzük a szomorú részleteket:

  1. A legnagyobbat eddig Garancsi István Market Építő Zrt.-je szakította a tortából, az Állatkert megbízásából 32,7 milliárdból fogja megépíteni az ún. Biodomot vagy más néven Pannon Parkot. Ez nagyságrendileg akkora összeg, amennyibe eredetileg a tavaly átadott úszó VB helyszíne került. Eredetileg, mert aztán folyamatosan emelkedtek a költségek. Borítékolható, hogy a Biodommal is ez fog történni.
  2. Az Új Néprajzi Múzeum alapozásának előkészítése (földkiemelés, közműkiváltás) folyik a Dózsa György úton potom 2,5 milliárd forintból. Ezt a munkát is a Market Építő Zrt. végzi, a BOHN Kft.-vel közösen.
  3. A Market Zrt. előbbi munkagödre mellett a West Hungária Bau Kft. (WHB) serénykedik egy csili-vili mélygarázs építésén, az induló összeg 6 milliárd forint. A kerítésen belül azonban láthatóak a mindenkori magyar kormányok kedvenc építőipari multijának, a STRABAG-nak az eszközei is. A WHB Kft. vezetője Paár Attila annak a triumvirátusnak a tagja (Paár, Garancsi, Mészáros), akik ezen a területen a legközelebb állnak Orbán szívéhez — na és persze a “nem létező” trezorjához. Paár Attila azért lehet az egyik legfőbb kedvezményezettje a magyarországi magasépítési iparnak, mert ő mentorálta egy darabig a Tiborcz-fiút, s ő egyengeti az útját a Mészáros-gyerekek robbanásszerűen fejlődő építőipari bizniszének (Fejér B.Á.L. Zrt.). Egyáltalán nem lennék meglepve, ha a Ligetbe tervezett monstrumok egyikét is a WHB Kft. — Fejér B.Á.L. Zrt. párosa építhetné majd meg.
  4. Az Olof Palme Ház rekonstrukcióját az ÉPKAR Zrt. vállalta el 3 milliárd forintból, több mint 500 millió forinttal nagyobb összegből az eredetileg becsült értékhez képest. Az Épkar Zrt. a Közszolgálati Egyetem megalomán beruházásainak az egyik nagy nyertese volt, de dolgozik az Új Népstadion építésén is, itt is és más nagy volumenű középítkezéseken is általában állandó üzlettársával, vagyis a WHB Kft.-vel együtt. Várhatóan az ÉPKAR Zrt. sem csak ezt az egy beruházást fogja megvalósítani a Ligetben.
  5. A Dózsa György úti építkezések további közmű kiváltásokat és építéseket generálnak, ezeken már egy jó ideje a Colas Alterra Zrt. nevű multi szöszmötöl, a jelenlegi állás szerint majd’ 3,5 milliárdnál járnak a költségek. Itt is jelentős drágulások következtek már be, de hát mit tegyünk, nem vagyunk egy költségtervezési nagyhatalom.
  6. Ezekre az építkezésekre a mostani rezsim őrző-védő magánhadserege a Valton-Sec Kft. vigyáz, egyelőre 465 millió forintból. Feladata a közvagyon (!) védelme, a munkafolyamatok zavartalanságának a biztosítása (erről a Ligetvédők tudnának borzasztó dolgokat mesélni) és a látogatók nyugalmának biztosítása — jelentsen is ez bármit.

A tervezett — egyenként is ezer tonnákat befogadó — betonszarkofágok a következők: Magyar Zene Háza, Nemzeti Galéria, Új Néprajzi Múzeum, Városligeti Színház, Közlekedési Múzeum, ezek a térszín alatt is elég nagy galibát fognak majd okozni.

Colas legyen a talpán, aki majd ezt kezelni tudja. S ezek az építmények az igazán nagy dobások, ezeknek az építési tendereire várnak már nagyon a fentiekben megnevezett cégek, kiegészülve a Népstadion építését hamarosan befejező ZÁÉV Zrt.-vel és a Magyar Építő Zrt.-vel.

Az persze erősen valószínű, hogy a nyertesek már most megvannak, úgy, hogy még csak a Néprajzi Múzeumra írták ki a tendert. Egyelőre sajnos senki és semmi nem állhat az útjukba.

S kezeljük mindezt a választások után felpörgő kegyetlen kilakoltatások vagy éppen a minibálbérért dolgozó — kistelepülési és kisvárosi — közszolgák tükrében. Mert valakinek mindezért fizetnie kell. S a NER-ben mindig mi álljuk a számlát — helyettük.

Építeni szeretünk — hirdeti a Market Zrt. logója. Mi pedig egy élhető országot szeretnénk. Nem egy oligarchikumot.

Horváth András


A cikket a szerző jóváhagyásával publikáljuk a Ligetvédők Lapjában. A cikk eredeti helye: https://goo.gl/Z3vo5Z