Városligeti faátültetések nyomai, 2019. február

Súlyos következményekkel járnak a fakivágások

Dendrológiai ritkaságokat pusztítanak el ki a tervezett rózsakert kedvéért

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. minap közzétett bejelentése szerint 33 “beteg és invazív fát” távolítanak el az épülő rendezvényház (volt Olof Palme ház) mögötti területről, az oda tervezett rózsakert és egyéb létesítmények kedvéért.

A részletesebb felsorolásból az derül ki, hogy

a kivágandó fák közt 4 “kiszáradt vagy beteg fa” található, ezen kívül 6 fát “kertépítési, téralakítási okokból” fognak kivágni, 23 fát pedig azért, mert “a Városligeti Faápolási Protokollban rögzített vizsgálatok alapján élet-és balesetveszélynek (sic!) minősítették őket”.

Ez azonban nem igaz.

A fák közzétett adatlapjai egyáltalán nem igazolják, hogy ennyi élet-és balesetveszélyes fáról lenne szó. Ezzel szemben jelentős anyagi és ökológiai kárt fog okozni a fakivágás.

Számításaink szerint ezek a fák egy vegetációs időszak alatt körülbelül 900 kg port és 80 kg szén-dioxidot kötnek meg, 120 kilogramm oxigént termelnek és 9500 liter vizet párologtatnak el.

Az anyagi kár is jelentős: a fakivágásokkal kb. 12 millió forint értékű fát tüntetnek el és darálnak le a Városligetben a rózsakert kedvéért.

Dendrológiai ritkaságnak számító kolorádói jegenyefenyők. (Zimborás Gábor fotója)

Ezek a számítások persze nem tökéletesek. Az átalakítás miatt kivágandó 118 db cserje értékét, s a 17 faátültetés miatt keletkező kárt ugyanis nem tudtuk felmérni, ahogy a hőmérséklet emelkedését sem tudtuk kiszámolni.

A fák értékének és “szolgáltatásainak” megállapításához a Magyar Faápolók Egyesülete által létrehozott androidos okostelefon alkalmazást használtuk. Ez az alkalmazás a fafaj, a fa méretei és állapotjelzői alapján számítja ki a fa vagyoni értékét, valamint ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékeit. (Az értékszámítást bárki elvégezheti, ha feltölti az ehhez szükséges alkalmazást a mobiltelefonjára.

A faértékszámításról bővebben itt olvashattok, s alkalmazást is letölthetitek: http://greenfo.hu/hirek/2016/03/13/ennek-minden-zold-lelku-ember-mobiljan-ott-a-helye )

A favizsgálati adatlapokban egyébként is számos ellentmondás található. Aki kíváncsi ezekre, vizsgálja meg a Liget Budapest oldalán közzétett adatokat: http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/beteg-es-invaziv-fakat-tavolitanak-el-a-varosligetben


Mellékelt listánkra 27 fa került. A kiszáradt vagy a valóban balesetveszélyesnek ítélt fák értékét nem vizsgáltuk. Számításunk alapjául kizárólag a Városliget Zrt. által közzétett adatok szolgáltak. Annak ellenére csak ezeket vettük alapul, hogy nem minden esetben értünk egyet a fa állapotát jelző számokkal és megállapításokkal.

A faértékelést tartalmazó listánk itt található: https://docs.google.com/document/d/1qno8DzPimKLEJEoVlrkfUb2M6bD5t_B74AyDdpy_cHc/