Sportol a boldog ifjúság, épül-szépül nemzetünk — sportpályákat avatnak a Ligetben

A bal oldalon szovjet propagandaplakát, jobb oldalon az Ingatlanfejlesztő Zrt. által közzétett fotó a sportpálya tesztüzeméről

Az iskolák kérésére épült (ja, nem…)

A Városliget hamarosan átadásra kerülő új sportpályáit az iskolák kérésére hozták létre — harsogja a Liget projekt propagandája: https://goo.gl/966DQf

Ezzel szemben a valóság az, hogy az iskolák annyira szerettek volna új sportpályákat a Ligetbe, hogy az első egyeztető tárgyalásra el se mentek.

A másodikról készült jegyzőkönyvből pedig kiderül, hogy az eseményen a szervező Garten Studio 3 képviselőjén kivül 4 személy vett részt, de a kevés számú résztvevő észrevételei és javaslatai is süket fülekre találtak. Hogy csak egy dolgot emeljünk ki: 400 méteres futókört kértek, helyette 200 méteres futókör készült, ugyanis a kiszemelt helyen csak ekkora fér el.

A szakemberek szerint rendeltetésszerű használatra így alkalmatlan a pálya, fizikailag és mentálisan is káros a létesítményt használó iskolásokra, parkhasználókra nézve.

De akkor miért az Ajtósi Dürer sor mellé — a Vakok kertje és Kis botanikus kert közé — került a sportpálya?

A tájépítészeti tervért felelős Garten Studio szerint a helyszín tekintetében a kezük meg volt kötve — állításuk szerint tudtak volna jobb helyet találni a Ligetben a létesítménynek, de a leendő múzeumok helyére nem tervezhettek.

Bal oldalon: az aláásott fák támfalas megtámasztása az elkészült sportpályán (fotó: Városliget), jobb oldalon: korábbi felvétel mutatja, hogy mi van a burkolat alatt (fotó: A Városliget barátai)

A parkhasználóknak és az iskolásoknak tehát nem igazán jó, amit kapnak, ugyanakkor a Liget minden látogatója károsodott, hiszen egy nagyon kedvelt, eddig érintetlen parkrészt tettek tönkre a sportpálya építésével.

Aki viszont jól járt: az 1,4 milliárd forintos (a teljes Liget projektre vonatkozó) tervezési díjjal szerződött Garten Studio és a 295 millió forintos kivitelezési munkára szerződött RÖNK-VÁR.

Ezek után csak remélni tudjuk, hogy tartósabb eszközöket helyeztek el a sportpályáknál, mint a projekt jelenlegi bokrétájának számító, elég hamar leamortizálódott „kutyás élményparkban”.

Korábbi észrevételeinket a sportpályákról itt olvashatjátok: https://goo.gl/uF6Uyg