Közműépítés miatt átvágott gyökerek — parkmegújítás a Liget Projektben

Több száz ligeti fát veszélyeztet az építkezés és a közművesítés

Az Építési Szabályzat módosításával szentesítenék a parkrombolást


Update: a Közgyűlés azóta megszavazta a VÉSZ módósítást, szabad utat engedve több mint 600 fa kivágásához!

A baljós nevű VÉSZ (Városligeti Építési Szabályzat) immár sokadik módosításáról dönt holnap a Fővárosi Közgyűlés. De vajon tudják-e képviselők, milyen mértékű pusztítással járhat ennek az új VÉSZ-nek az elfogadása? A Szabályzat átírói mindenesetre tisztában lehetnek vele: vélhetően ezért csempésztek be egy héttel ezelőtt további változtatásokat a korábban már véleményeztetett szövegbe.

A VÉSZ átírását az új vendéglők, kereskedelmi egységek, illemhelyek parkba építése mellett a megkezdett közműépítések is indokolják. Bár a Városligetbe szánt új épületekhez még nem adták ki az összes építési engedélyt, az új közművek lefektetése már megkezdődött.


A közműépítésnek viszont van egy “aprócska” akadálya: hogy a parkban fák is vannak.

Ezt a problémát a Liget Projekt urai az Építési Szabályzat átírásával oldják meg. Eszerint a Ligetben csak a “kiemelten értékes” fákat kell majd megvédeni új közművezetékek építésekor, a többit — azaz a Városliget fáinak több mint kétharmadát — nem védi semmi.

“Nem védett” fák és cserjék — az építkezés áldozatai (forrás : A Városliget barátai, Ligetvédők)

Persze a Liget idős, értékes fái nem tudnak az építkezések és a közműfektetések útjából egyszerűen “odébbsétálni”, ezért megváltozatták a fák besorolását: közel 700 fát — köztük platánokat, hársakat, csörgőfákat, lepényfákat, stb. — vesznek ki a védettség alól, “nem kiemelkedően értékesnek”, esetleg betegnek minősítve őket. Pedig ezeknek a fáknak egyetlen bűnük, hogy útjában állnak a Városliget beépítésében érdekelt ingatlanlobbinak.

A lekerítések és a fapusztítások száma tovább fog nőni

De nemcsak a fák átminősítése miatt kell újabb VÉSZ-t elfogadtatni a Közgyűlés tagjaival. A módosítás szerint a Ligetbe újabb épületek kerülnének, de a régieken is változtatnának — ám ezek pontos méretéről, rendeltetéséről egymásnak ellentmondó adatokat közölnek. Íme, egy alapos összegzés a VÉSZ térképmellékletén látható módosításokról és azok következményeiről:

https://goo.gl/CTkJtN

A fővárosi képviselők a VÉSZ újabb és újabb változatainak elfogadásakor arra szoktak hivatkozni, hogy a kormány már eldöntötte a Liget beépítését. Csakhogy a Ligetről nemcsak a kormányrendeletek döntenek, henem a fővárosi képviselőtestület is: az átalakítás mikéntjét ugyanis a Városligeti Építési Szabályzat szabja meg. Éppen ezért

a fővárosi képviselők történelmi felelőssége, hogy megszavazzák-e az újabb változtatásokat, vagy gátat szabnak a további parkrombolásnak.

Küldd be te is észrevételeidet!

A VÉSZ újabb módosításáról a véleményeket a varosrendezes@budapest.hu címre lehet elküldeni, ennek határideje 2018.05.30. Készítettünk egy mintát, hogy megkönnyítsük a levélírást, a benne szereplő pontok szabadon felhasználhatóak, átírhatóak a saját észrevételeid alapján:

https://goo.gl/MQFkyz

A Közgyűlés dokumentumai pedig innen letölthetőek:

https://goo.gl/uXXHLq

A legfontosabb dokumentum a szabályozási tervlap, amelyen jól követhető az új kiskereskedelmi- és vendéglátóegységek, és a hozzájuk tartozó közművek tervezett telepítési helye. A tervlap a következő linkről tölthető le: https://goo.gl/NW6rzQ

A tervlap a következő linkről tölthető le: https://goo.gl/NW6rzQ

Ha pedig tudni szeretnéd, hogy miként döntenek a fővárosi képviselők, a május 30-án, 9 órakor kezdődő nyilvános ülésén személyesen is meghallgathatod: 
https://goo.gl/3ZyBHK