Városliget, Nagyrét, 2017 október, fotó: Ligetvédők

Városi parkok: nem beruházni, hanem fenntartani!

V. Naszályi Márta tájépítész mérnök a Tilos Rádióban

A Tilos Rádió november 18-i, Benczúr-kertről szóló beszélgetésén volt egy betelefonáló, V. Naszályi Márta tájépítész mérnök, aki nagyon jól összefoglalta a probléma lényegét. Gondolatai nemcsak a Benczúr-kertre, hanem a Városligetre, sőt minden városi közparkra is érvényesek, ezért szó szerint idézzük:

“Azt gondolom, hogy nagyon sok esetben önkormányzati beruházásoknál abba a hibába esnek, hogy alkotásként kezelnek egy olyan területet, amelyik nem műalkotás, hanem élettér. Én azt gondolom, hogy a kertek, a parkok, a játszóterek alapvetően nem beruházás-elven működnek, hanem fenntartás-elven, és a beruházásokkal próbálnak meg egy olyan sokévnyi elmaradt fenntartást-karbantartást megoldani és pótolni, amit pedig korábban kellett volna beletenni. A folyamatos fenntartás és karbantartás, a folyamatos javítgatások által sokkal inkább élhetőek lennének a parkjaink és a tereink.
Én tájépítész mérnök vagyok, tehát pontosan tudom, hogy milyen jó dolog megtervezni valamit, de amikor úgy állok hozzá, hogy “megtervezek” valamit, ahelyett, hogy vendégül akarnék látni valakiket, vagy a közösséget próbálnám építeni, akkor mindig konfliktusok keletkeznek. Mert más logikával működnek a műalkotások és más logikával működnek azok a terek, ahol az emberek élni és létezni és játszani és beszélgetni és mindent akarnak.”

A beszélgetést az alábbi linken lehet meghallgatni, az idézett rész a 0:40 perctől kezdődik:

https://archive.tilos.hu/mp3/tilos-20161118-160000-180000.mp3