STOP hujšanju in telovadbi za boljšo postavo

Draga Božja hči!

Se zavedaš, da si lepa? Se v globini svoje duše resnično zavedaš, da si lepa, in da ti tega nihče ne more vzeti?

Dekleta se,vključno z mano velikokrat ne zavedamo svoje lepote. Dopuščamo svetu, da nam narekuje, kaj je lepo. Dovoljujemo družbi, medijem, zvezdnikom, Hollywoodu, da nam narekujejo, kaj je lepo in kaj ni. Vsakodnevno se srečujemo s kopico lepotnih nasvetov. Pa naj bo to na reklamah spletu, televiziji, v revijah, ali na jumbo plakatih. Od tega, kakšna oblačila so trenutno v modi, do raznih nasvetov o ličenju in ličilih, ki nam bodo pomagale priti do boljšega videza.

Nešteto shujševalnih diet : “Kako izgubiti 10 kg v dveh tednih?”, in takšnih in drugačnih vaj za raven trebušček, stegna, za čvrsto ritko,…

Me pa se tako zelo trudimo, posegamo po teh nasvetih.

Vsaka od nas si želi biti lepa in ljubljena.

Tudi sama nisem nobena izjema v tem pogledu. Tudi sama se kdaj pa kdaj zalotim v kakšnih nesigurnostih, dvomih o sebi, v tem, da opazim kakšne svoje telesne lastnosti, ki mi niso všeč, in bi jih rada spremenila. Spomnim se trenutka, ko smo bili z družino na morju. Z mlajšo sestro sva si delili sobo. Gledala sem svoje noge in opazila žulje, tu in tam kakšno strijo, prasko,…

Naglas sem razmišljala : “Joj, kakšne noge imam jaz”. Na kar mi sestrica odvrne :

Takšne, da lahko z njimi hodiš.”

Ostala sem brez besed. Moje noge so naenkrat bile videti drugače- hodim lahko z njimi! Temu so noge namenjene, to je dar. In v tem je njihova lepota.

Nerada to priznam, ampak tudi sama sem se kdaj lotevala telovadbe za boljši videz. Ker se mi je zdelo, da sem se zredila. Sicer nisem dolgo zdržala, ker sem prelena. In rada bi poudarila, da telovadba sama po sebi ni nič slabega oz. je zelo dobra in priporočljiva- naše telo je tempelj Svetega duha. Naša odgovornost je, da za ta tempelj skrbimo. Prav tako kot lenoba ni nič dobrega.

Ampak pomembni so naši razlogi, naši motivi za to, da nekaj počnemo. Prišla sem do naslednjih ugotovitev:

Glavna motivacija za telovadbo oz. ukvarjanje s športom, ne bi smela biti hujšanje oz. videz. Me SMO že LEPE. Neglede na kilograme ali maščobne blazinice. Kilogrami in maščobne blazinice niso merilci lepote in na lepoto nimajo vpliva. Včasih ljudje (svet) te lepote žal ne vidijo, kar pa je slabo za njih. To ne pomeni, da nismo lepe. Motivi za telovadbo in ukvarjanje s športom bi morali biti npr. to, da se ob/po telovadbi dobro počutimo, ker je dober občutek biti bolj gibljiva, močna, ker nam to daje občutek svobode, ker lahko vidimo, česa vse je naše telo sposobno in konec koncev, ker blagodejno vpliva na naše zdravje. Med vsemi športnimi aktivnostmi, ki obstajajo, lahko zagotovo najdemo eno, ki nam je všeč, v kateri se dobro počutimo. Lahko je to tek, odbojka, nogomet, badminton, plavanje, ples…izbira je resnično pestra. Načinov, kako lahko skrbimo za naš tempelj Svetega duha je veliko.

Podobno bi lahko rekla, kar se tiče prehrane in shujševalnih diet. Motivacija za hujšanje ne bi smel biti naš videz, ampak zdravje, v primeru, da naša prekomerna telesna teža ogroža naše zdravje.

In še za konec : Že STE lepe in STE ljubljene prav takšne, kot ste. Preprosto zato, ker ste Njegove. Naj bo On vaše ogledalo.

Dovolite, da vam pokaže, kako lepe ste v resnici.

Irena L.