Zakaj smo katoličani proti uporabi kontracepcije?

Uživancija brez nevšečnosti.
Brez nastajanja otrok.
Brez spolno prenosljivih bolezni.

Od kod torej katolikom take čudaške ideje, da teh hudih pripomočkov, imenovanih kontracepcija, ne bi uporabljali?
No to ni zraslo na našem zeljniku, ampak na Božjem ;) Katoličani smo samo raziskali, kako si je Bog stvari glede spolnosti zamislil.

Spolni odnos je bil ustvarjen za to, da bi bil podoba božje ljubezni do nas — ki je svobodna, popolna, zvesta in rodovitna. Če karkoli od tega izzvzamemo, smo zgrešili bistvo ljubezni.

Z uporabo kontracepcije lahko preprečimo nosečnost. A s tem zreduciramo spolni odnos. Ne le to; s tem se zakonca v spolnem odnosu ne sprejemata v polnosti.

To je tako, kot če bi moški rekel: »Ok, sprejemam vse, kar mi lahko daš, samo tvoje možnosti zanositve nočem, daj jo stran.« Ali pa ženska moškemu: »Vse, kar mi daješ lahko sprejemam, le tega, da mi lahko podariš otroka ne.« Spolni odnos tu ni več popolna podaritev dveh oseb. To je glavni razlog, da katoliška vera ne sprejema kontracepcije.

Ne le, da Bog ne želi za nas »zaščitenih« spolnih odnosov, slabe posledice kontracepcije so tudi to, da iz človeka naredi objekt za zadovoljevanje strasti, ne upošteva pa ga kot celotno osebo s čustvi, željami, razumom, duševnostjo… Poveča možnost, da drug drugega izkoriščamo.

Velikokrat slišimo, da je kontracepcija potrebna, ker je preprečuje najstniško nosečnost in posledično splave. Po izkušnjah iz ameriških šol promoviranje kontracepcije in omogočanje dostopa do kontracepcije viša število neželenih nosečnosti med najstniki. Metode ne učinkujejo popolnoma, in zaradi tega se veča število neželenih rojstev in splavov. Prav tako kontracepcijske tabletke lahko povzročajo splav.

Kondome promovirajo kot uspešno sredstvo preprečevanja spolno prenosljivih bolezni, vendar je njihova vrednost tukaj omejena.

To so le nekateri izmed razlogov zakaj smo katoličani proti uporabi kontracepcije. Ljudje si želimo imeti vse takoj prinešeno na pladnju. A tako razmišljanje vodi v nezadovoljstvo, saj ne moremo v življenju vsega imeti takoj pred sabo. Res je, da je za vzdržnost pred poroko potrebno potrpljenje in žrtvovanje. Ampak tudi to je dobra priprava na izzive skupnega življenja v zakonu.

Sedaj se mogoče sprašuješ: ‘’ Že prav, ampak to pomeni, da bom potemtakem imel 10 otrok?!’’

Ni nujno, da imaš 10 otrok, če jih nisi zmožen preživljati. Obstaja naravno načrtovanje družine, pri katerem upoštevamo od Boga dane zakonitosti ženskega mesečnega ciklusa (plodne in neplodne dneve). Zakonski par lahko po svoji vesti in prepoznavanju Božje volje po teh metodah sodeluje pri nastajanju družine.

Več o tem lahko prebereš na: http://www.sensiplan.si/naravno-nacrtovanje-druzine/kaj-je-naravno-nacrtovanje-druzine