Ceci est le goût de mes rêves — Col·lectiu Liminal

Lluerna
Lluerna
Published in
3 min readApr 18, 2023

De què tenen gust els nostres somnis? On es troben els límits entre el món físic i el món oníric? L’experiència sensorial té lloc únicament durant la vigília, o pot expressar-se en el son, evocant noves formes?

Ceci est le goût de mes rêves pren com a punt de partida l’experiència sensorial del gust i n’explora els seus límits i el seu potencial creatiu, posant-la en relació amb l’experiència de la imaginació. Imaginació, és a dir, creació d’una imatge en un espai-temps. No només còpia, reproducció, representació. Sinó fabricació, producció, obra. En tant que creació, la imatge esdevé un llenç i es figura en tres dimensions: la imatge passada, imatge de la memòria i el record; la imatge futura, metàfora de la figuració, de l’obertura de possibilitats, imatge de l’avenir. La tercera dimensió apareix en el contacte entre el passat i el futur, es construeix com a imatge present, que bascula entre allò que és i allò que no és, allò que era i allò que serà, imatge onírica.

Si la imatge és viva i creada, si la imaginació s’activa com a trànsit temporal, la imatge acciona el sentit. L’acciona, és a dir, el fabrica, el produeix, l’obra. El sentit, que no és només direcció, idea, significat; sinó també passivitat, sensació, passió. Quina imatge acciona el sentit del gust? Quin gust activa la imatge? La hipòtesi és doble.

En primer lloc, la imatge esdevé artefacte transformador del gust. El gust està inevitablement lligat a una imatge o és independent d’ella? L’experiència gustativa canvia amb l’exposició a una imatge concreta. Si la projecció d’una imatge és anterior a la degustació, el sabor resultant s’altera segons aquelles imatges que l’acompanyen. L’oli. Imatge: l’olivera sota el sol càlid de l’estiu. Gust: intens, salat, untuós. L’oli. Imatge: la fàbrica de producció industrial, els canals de distribució globals. Gust: estàndard, dissolt, superficial.

En segon lloc, el gust actua com a dispositiu d’activació de la dimensió viva del temps. Passat. L’eterna magdalena de Proust. La mossegada evoca una narrativa pròpia: desperta un record íntim que transita de la boca a la memòria, de la memòria a la boca. La papil·la fa d’arxiu: registra un imaginari que és col·lectiu, que remet a una vivència compartida de la història. Degustar és recordar, materialitzar la simbologia d’un passat comú, fer història, cultura popular. Futur. El gust com a eina de transport, com a mitjà per concebre les coordenades de l’avenir. Espai incert, inapropiable, però que ens permet manifestar allò que vindrà. La digestió com a procés global, transoceànic. Els límits de la mecànica neoliberal de la ingesta. Pensar cap endavant des de la potencialitat del gust implica distingir una gamma de sabors possibles, de sabors restringits, de sabors extraviats i imaginar-ne d’impossibles. Present. El punt de partida, que té lloc sempre entre el real i l’imaginari, el conscient i l’inconscient, el quotidià i el desconegut. Espai que permet la disrupció i porta a l’acció.

Partint d’aquesta premisa, Ceci est le goût de mes rêves s’activa en dues accions. La primera acció és un screening d’imatges que es vinculen històrica i culturalment a l’imaginari col·lectiu i individual. Aquesta peça audiovisual convoca a qui la mira a explorar les relacions entre la vivència visual i l’experiència gustativa. La segona acció és un tast performatiu. S’exposa una taula parada, es projecta l’screening d’imatges i se serveixen diferents aliments que tenen una relació amb la peça audiovisual. Mentre es menja i s’observa, es tracta d’establir una conversa sobre els diferents sabors i els diferents sabers obtinguts comparant les experiències sensorials. El debat s’obre amb la primera pregunta, i busca donar resposta, col·lectivament, a moltes d’altres: com han canviat els gustos després de veure’s exposats a les imatges?

Lluerna és un espai de creació i pensament de la Fundació Joan Miró. Es materialitza com a revista digital amb un esdeveniment presencial a l’Auditori i una festa distesa per fer comunitat en el sector artístic.

Si vols formar part de la nostra comunitat envia el formulari d’inscripció a lluerna@fmirobcn.org

--

--