Cinquena Edició: Passats Possibles

Teixint narratives col·lectives en temps de guerra

Lluerna
Lluerna
3 min readMar 1, 2024

--

En temps de guerra, l’art esdevé un camp de batalla. Mentre els règims autoritaris utilitzen la representació per a la propaganda i el control sobre el discurs, les artistes han lluitat sempre per alliberar l’art d’aquesta instrumentalització i recuperar el seu potencial de resistència.

En aquesta convocatòria de Lluerna, explorem les capacitats de l’art de dotar de complexita als discursos, generar memòria històrica i teixir narratives alternatives que ens ajudin a imaginar altres passats possibles.

Narratives individuals per a una memòria coral
En l’exploració de les interseccions entre la història personal i col·lectiva, Passats possibles convida a enllaçar les trames personals amb els fils de la història compartida. La guerra no és un esdeveniment monolític, sinó una constel·lació d’experiències individuals i col·lectives. A través de la recollida de testimonis, es fa visible el trauma inescrutable que la guerra infligeix sobre l’individu, sovint heretat a través de generacions.

Visibilitzar les ferides invisibles de la guerra
Passats possibles busca revelar les conseqüències ocultes de la guerra, que sovint queden marginades en la narrativa oficial: les cicatrius emocionals, les pèrdues irreparables, les transformacions silencioses. Explorar aquestes ferides invisibles és crucial per a construir una no memòria històrica més completa. Reconèixer aquestes ferides ens ajuda a conciliar el passat i avançar cap a un futur més habitable.

La matèria com a pont entre el passat i el present
Passats possibles insta a recuperar els rastres materials de la guerra: armes, municions, uniformes, cartes, diaris, fotografies, propaganda… Aquesta materialitat es converteix en un fil conductor essencial com a pont entre el passat i el present, portant amb si les empremtes de les vides viscudes. També la música, la literatura o altres representacions produïdes en resposta a la guerra. Preservar-les i presentar-les, es converteix en un acte de resistència i transmissió de la memòria.

Teixir narratives alternatives de la història
La ucronia ens convida a contemplar esdeveniments divergents que podrien haver canviat el curs de la humanitat. A través de reescriure i reimaginar la història no només es desafia el cànon establert, sinó que ens recorda que la història no és un destí immutable, sinó un entramat de casualitats que podrien haver pres camins diferents. Som instigadors d’una realitat múltiple, i Passats Possibles ens recorda que podem ser capaços de canviar el curs i el discurs de la història.

Mitjançant Lluerna, la Fundació Joan Miró fa una crida a la participació d’artistes que activament es dediquin a teixir la història. En aquest món saturat d’informació, la vostra mirada és essencial. La història reclama la nostra participació: cerquem, guardem, presentem, escrivim i reescrivim.

Consulta les bases de participació per apuntar-te: aquí

Lluerna és un espai jove per compartir processos i metodologies d’investigació artística agafant com a punt de partida l’obra de Miró i les temàtiques de les exposicions temporals.

Per participar t’has de llegir les bases de participació i presentar un dossier a lluerna@fmirobcn.org. Apunta’t a la nostra newsletter per rebre activitats de la Fundació Joan Miró pensades per tu.

--

--