Interview over Looqin KO

Interview met Marly Schoofs over Looqin KO, 12 september 2016

Waar denk je aan bij Looqin?
Marly: ik denk gelijk: look. Kijk. Kijken. Kijken naar kinderen.

Wat heeft je geraakt als het gaat om Looqin?
Marly: dat je mag kijken. Dat je moet kijken. Het geeft je rust: kijken naar kinderen. Je kunt een stapje terug doen en genieten. Belangrijk is om je niet schuldig te voelen als je naar kinderen kijkt. Juist dan ben je bezig met de basis en de kern van je werk.

We zijn allemaal zo druk met zorgen voor kinderen, het verzorgen van kinderen, de waan van de dag. Als je dat meer los kunt laten dan kom je tot de kern van je werk: kinderen daadwerkelijk zien en je blik richten op de betrokkenheid van de kinderen bij datgene waar ze mee bezig zijn. Betrokken kinderen die goed in hun vel zitten zijn altijd in ontwikkeling. Dat is de volgende stap bij je observatie; welke ontwikkeling zie ik en hoe sluit ik hierbij aan.

Uitgangspunt daarin is dat je kinderen dan ook serieus neemt. En dan moet je loslaten. Dat levert jezelf en de kinderen veel op. Namelijk ruimte om de wereld te verkennen, te ontdekken, te ervaren. Looqin helpt je daarbij.

Zeker de scanning maakt je duidelijk dat je in korte observatiemomenten zo ontzettend veel kunt zien. En vooral hoe moeilijk het is om objectief te observeren. Dat is lastiger dan je denkt. Je legt al snel gevoel in je observatie. Of je kijkt al snel subjectief, vanuit vooronderstellingen. Of je vult in voor het kind: hij/zij zal er dat of dat wel mee bedoelen. Juist in het leren objectief te kijken ontstaat ook voor jezelf weer ruimte.

Wat brengt Looqin jou?
Marly: er is een duidelijke pedagogische opdracht: waarom doe ik als professional iets voor het kind? Looqin is een hulpmiddel om kindontwikkeling voortdurend in beeld te krijgen.

Het kost ook geen moeite want je doet het voortdurend. Je hebt telkens weer de tijd om te observeren en te kijken en daar je handelen en je pedagogische klimaat op aan te passen.