Ürün çağı ve ürün yönetimi

Ürün yönetimi bir ürünün ortaya çıkması ya da geliştirilmesi için ürün geliştirme ekiplerine üzerinde iyice düşünülmüş bir vizyon ve net bir yön sağlar.

Ismail KIRTILLI
lTunes Tribe
3 min readMay 14, 2019

--

Proje-merkezli çalışma şeklinden ürün-merkezli çalışmaya geçişle ekipler çıktılardan daha çok iş sonuçlarına odaklanır hale geliyor. Bu, takımlara ürünleri için en doğru olana karar verme gücü verirken, iş stratejisi ile geliştirme unsurlarını daha yakın çalışır hale getiriyor. Böylece takımlar doğru işi yapabiliyor, pazara çıkış süreleri kısalıyor, pazar geri bildirimleriyle yön değişiklikleri, hızlı deney ve öğrenme süreçleri mümkün oluyor.

“Good companies manage Engineering. Great companies manage Product.” — Thomas Schranz, Founder and CEO of Blossom

Bu dönüşümün getirdiği ivmeyle roller de değişiyor. Çapraz fonksiyonlu takımlar içinde T-shape ekip üyeleri geliştirme, analiz, test demeden işbirliği yaparak çalışıyor, bireylere olan bağımlılık azalıyor, teslimat akışı hızlanıyor.

Ürün geliştirme organizasyonunda, teslimat konusunda çapraz fonksiyonlu takım çalışıyor olsa da iki grup iş için hala belli sorumluluklar gerekiyor: teknik mükemmellik ve ürün yönetimi. Teknik mükemmellik başka bir yazının konusu olsun, bugün ürün yönetiminden bahsedeceğim.

lTunes ekip formasyonu

Ürün yöneticisi nedir?

Ürün yöneticisi ekip yönetmez, ürünü yönetir.

© 2011 Martin Eriksson.

Martin Eriksson 2011'de yazdığı What, exactly, is a Product Manager? başlıklı yazısında yandaki diyagram ile ürün yöneticisi rolünü özetliyor. Bu Venn diyagrama göre ürün yöneticileri teknoloji, tasarım ve iş alanlarının tam ortasında yer alıyor.

Ürün yönetimi müşterilerin mevcut ve potansiyel ihtiyaçlarını ortaya çıkartır ve ürün geliştirme sürecine adapte eder. Ürün yöneticisi müşterilerin acı noktalarını belirler, etkisinin büyüklüğünü çıkartır ve takımın karar almasına yardımcı olarak bir çözüme doğru ilerlemesini sağlar.

Ürün yöneticisi müşteri sorun alanlarını açıkça ifade eder, sorunun ölçeğini belirler ve takıma gerçekleştirebileceği yön verir.

Tekrarlarsam, ürün yönetimi bir ürünün ortaya çıkması ya da geliştirilmesi için ürün geliştirme ekiplerine üzerinde iyice düşünülmüş bir vizyon ve net bir yön sağlar.

Tipik olarak, geliştirme (tasarım ve mühendislik), pazara girme, pazarlama ve satış işlevlerinin kesiştiği noktada bulunurlar ve fırsatları araştırır, staretejiye rehberlik eder ve fikirden gerçekleşene kadar özelliklerle uğraşırlar.

“A great product manager has the brain of an engineer, the heart of a designer, and the speech of a diplomat.” – Deep Nishar, Vice President of Product at LinkedIn

İyi ürün yöneticisi geleceği bilir, müşteriye ve iş etkisine odaklanarak takımlarına yükseltir. Doğru kararları verir, öğrenmeyi teşvik eder, kusursuz teslimat için çalışır. İyi tasarımdan anlar, veriyi bilir ve teknik olarak doludur…

Ürün yöneticileri şunları yapar;

  • müşteriyle doğrudan temas eder, dinler ve test yapar
  • özellikleri iş sonuçları odaklı şekilde önceliklendirir ve yol haritasını planlar
  • kaynağı doğru şekilde ayarlar
  • pazar değerlendirmesi yapar
  • iş isterlerini teknik isterlere, teknik isterleri iş isterlerine çevirebilir
  • fiyatlama ve gelir modeli çıkartır
  • konumlandırma ve rekabet analizi yapar
  • başarı metriklerini belirler ve takip eder

lTunes ağırlıklı olarak full stack developer’lardan oluşuyor, dolayısıyla çapraz fonksiyonlu takım halinde aracılar olmadan teslimat akışında hız sağlayabiliyoruz. Daha önce analist rolüyle çalışan arkadaşlarımızın ürün yöneticisi rolüne evrimiyle iş değerine/iş sonuçlarına odaklanarak doğru işi yapmaya, proxy’leri azaltıp müşteriyi daha iyi tanımaya, ürünümüzü pazar deneyleriyle sürekli öğrenme yaparak iyileştirmeye çalışıyoruz.

Ürün yönetimi ve ürün yöneticiliğiyle ilgili daha detaylı yazıları ürün yöneticilerimiz sevgili Akın Bostancı ve Oğuzhan Yay’a bırakıyorum. :)

--

--