Bana mutluluğu ölçebilir misin?

Ismail KIRTILLI
lTunes Tribe
Published in
2 min readFeb 4, 2019

Mutluluk son dönem en popüler konulardan birisi. Popüler psikoloji, kişisel gelişim kitapları, yaşam koçları herkes mutlulukla ilgili bir şeyler söylüyor.

Mutlu insanlar, mutlu hayatlar

iOpener’in CEO’su ve “Happiness at Work” yazarı Jessica Pryce-Jones’un Forbes’daki röportajına göre, işyerinde mutluluk, daha fazla performans, daha fazla enerji, daha sağlıklı yaşam ve hayattan daha fazla haz almayı sağlıyor. Böyle bakınca mutluluk hem organizasyonlar hem de bireyler için gerekli.

Bu konuda destekleyici araştırmalar çok. iOpener’ın 79 ülkede farklı disiplinlerden 3.000 katılımcıyla yaptığı (katılanların %10’dan fazlası BT çalışanı) anketin sonuçları da bunu destekleyici nitelikte. Mutlu kişiler;

  • % 180 daha enerjik
  • % 108 daha fazla bağlanmış
  • % 50 daha motive
  • % 50 daha üretken.

Takım, farklı seçimleri, yetenekleri, duyguları, tecrübeleri ve alışkanlıkları olan bireylerden oluşan karmaşık bir sistem. Bu karmaşık sistemin anlamlı ve sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilmesinde ekip üyelerinin bir takım içindeki duygu-durumlarını düzenli olarak takip etmek gerekiyor. Bireylerden oluşan takımın, takım olarak mutlu olması önemli.

“Software development is not a rational process. It’s a process made by people with feelings with bodies and with thinking.” — Kent Beck

Biz lTunes’da ekip üyelerinin, sürdürülebilir bir hızda çalışan, istisnâi durumlar dışında mesâi yapmayan, iş-özel hayat dengesini kurmuş, mutlu bireyler olmalarını istiyoruz.

“Happines Index” dediğimiz mutluluk endeksini ölçebilmek adına ekip üyeleriyle her ayın başında ekip ve durumlarıyla ilgili hislerini değerlendirmek üzere bir anket paylaşıyoruz. Anket’in oluşturulmasında Crisp’in Happiness Index’inden yararlandık ve kurguyu biraz değiştirdik.

Anket anonim; yorucu olmaması için çok temel, doldurulması zorunlu bir soru soruyoruz:

lTunes’da olmaktan ne kadar mutlusun? (1–5)

Devamında doldurulması zorunlu olmayan aşağıdaki üç soru takip ediyor. Bunaorular metin soruları, istediğinizi yazabiliyorsunuz:

Şu an seni mutlu edenler neler?

Hoşuna gitmeyen ne var?

Nasıl daha mutlu olursun?

Her ayın ilk retrosunda bu sonuçlar üzerinden geçip, hep birlikte değerlendirmesini yapıyoruz.

Amaçlarımızdan birisi şüphesiz sürekli iyileştirme hedefi kapsamında ekibin mutluluğunu artırmak, ama bunun yanında yaptığımız diğer değişikliklerin, aldığımız kararların insan boyutundaki etkisini görmek ve ona göre gerekirse kararlarımızı düzeltmek ya da pekiştirmek istiyoruz.

Ay ay trendi görüp ekip içindeki çeşitli kararların ya da ekip kontrolü dışındaki unsurların ekibin duygudurumuna etkisi görülebiliyor. Bunun yanında, birden fazla metrikle birlikte değerlendirerek çıkarımlar yapmamızı sağlıyor.

Örneğin, A ayında mutluluk azalmış ve “lead” süreleri artmışsa, mutsuzluğun iş sürelerini artırdığı çıkarımında bulunabiliyoruz. Ya da, B ayında, throughput’un arttığını ama mutluluğun azaldığını görüyorsak, ekibin fazla normal hızı dışında istenmeyen bir yükle çalıştığını düşünebiliriz… Bu örnekleri arttırabiliriz…

“Happiness index” ekibimizin insan boyutunu sürekli hatırlatan önemli bir metrik.

--

--