Farklı Şeyler Günü

Sürekli teslimat döngüsü içinde biraz tazelenmek, ürettiğimizi değeri artırmak için yaptığımız bir pratik var: farklı şeyler günü.

Ismail KIRTILLI
lTunes Tribe
2 min readFeb 1, 2019

--

Sürekli teslimat döngüsü içinde biraz nefeslenip, konumuna bakmak, işini sorgulamak, yöntemlerini değerlendirmek, yeni şeyler denemek gerekiyor. Retrolar bu değerlendirmeleri yapmak için iyi yerler, ancak icrâ konusunda “execution” saatleri tek başına yeterli olmuyor. Bölünmeden çalışılabilecek, baştan uca birşeyler deneyimleyebilecek kesintisiz zamanlara, hatta günlere ihtiyaç olabiliyor.

“Forty hour workweeks are a relic of the Industrial Age. Knowledge workers function like athletes — train and sprint, then rest and reassess.” — Naval Ravikant

Farklı şeyler günü, ilk kez retroda çıkan bir öneriydi, Melih’in gündeme getirdiği N26’daki #GTDD (Getting things done day) örneğiyle 1 günlük bir “slack” day yapabileceğimize karar verdik. Günü verimli kullanmak için örnek olarak 3M, Atlassian, Google’ın benzer pratiklerinden yararlandık.

Farklı şeyler günü, FŞG posteri.

Karar, ekip üyelerinin kendi iç motivasyonuna uygun şekilde aşağıdakilerle kalmamakla birlikte işi için faydalı olacak şekilde bu günü rutin teslimat dışında konularla geçirmeleri…

  • Empati ve fikir geliştirme: Müşteriyi daha iyi tanımak için müşteriye dokunduğumuz noktalarda gününü geçirebilir. (çağrı merkezinde ürünlerimizle ilgili varsa son kullanıcı şikayetlerini dinleyebilir, servise gidip müşterileri izleyebilir, çekici/acil servislerle yola çıkabilir, sistem ekipleriyle sunucularımızı monitör edebilir, başka ekiplerle geliştirme yapabilir vs.. )
  • Deney, validasyon ve öğrenme: Farklı teknolojiler deneyebilir, alternatif ürünlere bakabilir, bir iş fikrinin doğrulamasını yapabilir, bir proje yapabilir.
  • Teknik mükemmellik: Teknik borcu eritmek, refactoring ve otomasyon için yeni şeyler denemek, yeni teknolojilere zaman ayırmak için kullanabilir. (XP, slack time )
  • Ürün yönetimi: ROI/TOC, pazar araştırması, A/B test kurguları, ürün yol haritası, pazarlama/satış potansiyellerine bakabilirler.

Gün sonunda herkesin 10 dk’lık sunumla gününü ekiple de paylaşmasını bekliyoruz.

Bu bir öğrenme bizim için, birkaç seferden sonra ne kadar değer ürettiğine bakacağız. Bakıldığı yere göre başka ekipler için daha anlamlı ya da anlamsız olacağı noktalar da olabilir.

Paydaşlarla yönetimini yaptıktan sonra (ana değer teklifimiz bunun işi yavaşlatmadığı aksine hızlandırdığı/iş değerini yükselttiği, bunu gösterdikten sonra) 6 haftada 2 gün gibi yapmayı hedefliyoruz. Böylece Atlassian’da olduğu gibi 2 günlük ekip içi hackathon formatına da dönüşebilir.

Not: Okumakta olduğunuz yazıların bulunduğu blog da bir FŞG ürünü :)

--

--