İstanbul’un Dijital Dönüşümü

Levent Can Özokutucu
lTunes Tribe

--

İstanbul OASC üyesi oldu.

Türkiye’nin ve İstanbul’un gündemi başka haberler ile meşgulken, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden önemli bir haber geldi. İstanbul ve İzmir OASC (Open Agile Smart Cities) kuruluşuna başvurusunu gerçekleştirdi.

OASC Nedir?

Kâr gütmeyen bir kuruluş olan OASC, şehirlerin, dijitalleşirken belli bir standardı gözetmesini sağlayan ve dünyadaki diğer şehirler ile benzer altyapıları kullanmasını örgütleyen bir kuruluş. Bu sayede dataya dayalı hizmetlerin veya dijital servislerin dünyanın dört bir yanında standartlaşmasını hedefliyor. SynchroniCity Rehberi adında bir döküman paylaşan kuruluş, dijital dönüşümü yönetmekte zorlanan yerel yönetimlere, özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek servisler sunmayı hedefliyor. Rehberi buradan indirebilirsiniz.

Çok Daha Akıllı ve Entegre Bir Şehir

İstanbul’un 5 adıma ayrılan dijital dönüşüm yol haritasına geçmeden önce bunun bize, yani İstanbul sakinlerine faydası ne olacak ona bir bakalım.

Dataya Dayalı Hizmet

Şehir içindeki dijital servislerin standartlaştırılması ile belediyeye datayı kullanma yolu açılıyor. Özellikle belediye bünyesinde hizmet veren, altyapı, ulaşım, temizlik gibi servislerden üretilen datanın daha doğru ve hızlı analiz edilerek, şehir sakinlerine daha uygun ya da daha hedefli hizmetler üretilmesi mümkün. Bu da vatandaşlar nezdinde memnuniyeti artıcağı gibi, çoğu maliyette de tasarruf sağlayabilir.

Evrensel hizmetler ile entegre bir şehir

Özellikle yurtdışında popüler olan çoğu hizmetin İstanbul’da da kullanılması mümkün olacak. Bir örnek verelim; Ne zamandır, Google Maps içerisinde otobüs saatlerine erişmek mümkündü. Ancak otobüslerde yaşanan gecikme sebebiyle gerçekten otobüs kalkış saatini bilmek mümkün değildi. Bu tip dataların global uygulamalar ile entegre olması İstanbul halkına bir anda bir çok uygulamayı rahatça kullanma imkanı yaratırken gerçekten insan ile entegre bir şehir yaratılabilir.

Özel sektöre, şehir hayatına daha hedefli hizmet sunma imkânı

Bir çok hizmete dair “API” oluşturulacağı belirtiliyor. İngilizce Application Programming Interface’in kısaltması olan API, çoğu geliştiriciye, belediye hizmetlerine erişim hakkı tanıyacak. Bu sayede belediyenin sahip olduğu data girişimcilere açılırken, girişimcilere de web ya da mobil bazlı hizmet üretme şansı tanınacak.

Peki Bunun İstanbul’a Faydası Ne?

İstanbul sakinleri için bir çok fayda sağlarken İstanbul şehrine ne gibi bir fayda sağlayabilir?

Yabancı yatırımcı için kolaylık

Yurtdışı tabanlı dijital hizmet üreticileri için bir pazar haline gelebilir. Bir ürün geliştirirken İstanbul ve haliyle Türkiye store’ları (Apple Store ve Google Play) çoğu uygulamada lansman ülkesi olabilir.

Hizmet kalitesinin ve çeşitliliğinin artması

Yurtdışından gelen ilgi ile birlikte oluşacak rekabet, hizmet kalitesini ve çeşitliliğini artıracak.

Çok daha kaliteli bir turizm merkezi haline gelmesi.

En önemlisi ise artan dijital servisler sebebiyle, bir turizm şehrine dönüşmeye çalışan İstanbul’u turistler için cezbedici bir şehir haline getirecek. Kültürel mirasını pazarlamaya çalışan şehir, bunun yanında turistlerin rahatça dolaşabildiği bir şehir haline gelebilir.

İşte İstanbul’un Dijital Yol Haritası

5 aşamaya ayrılan dijital dönüşümün her bir adımına bakalım.

1. Adım

Belediyenin paylaşmış olduğu bilgiye göre ilk adımda 10 akıllı şehir incelenmiş ve bir karşılaştırma yapılmış. Çıkarılan “Best Practice”ler incelenmiş.

2. Adım

İkinci adımda İstanbul’un mevcut durumu incelenmiş. Yapılan çeşitli araştırmalar ile hangi alanların dijitalleştirilebileceği çalışılmış. Bu alanlar içinde hızlı sonuç alınabileceklere odaklanmış.

Bu aşamada toplam sekiz ana başlığa odaklanılmış.

  1. Enerji
  2. Ekonomi
  3. Yaşam
  4. Güvenlik
  5. Çevre
  6. Yönetim
  7. İnsan
  8. Mobilite

Bu sekiz ana başlık içinde 28 odak noktası oluşurken, 3 destekleyici unsur ortaya çıkmış.

  1. Bilgi ve İletişim Teknolojileri
  2. Organizasyon ve İnsan Kaynağı
  3. Finans

3. Adım

Üçüncü adımda önümüzdeki 10 yıllık süreçte bu dönüşümün vizyon, strateji ve yol haritası çıkarılmış.

4. Adım

Akıllı şehir mimarisi hedefi doğrultusunda 5D stratejisi hayata geçirilmiş. Bu sayede hangi hizmetlerin dijitalleşmesi gerektiği belirlenirken, bu yol haritası kapsamında gerekli mimari altyapı da kurgulanmış.

“Teknoloji tek başına uygarlık getirmediği gibi kültür de oluşturmaz.”

5. Adım

Beşinci ve son adımda kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirlenerek bir zaman planı çıkarılmış. Bu stratejinin etkisi ve bu etkinin dönüştürücü özelliği de ayrıca planlanmış. Raporda üzerinde çok durulmayan bir unsur olsa da özellikle şehir tasarımında kentin sahip olduğu imgelere çok dikkat edilmeli. İstanbul’u İstanbul yapan değerlerin değiştirilmesi, şehrin insanlar içindeki izdüşümünün de değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Nevval Sevindi’nin Kent ve Kültür kitabında bahsettiği gibi, teknoloji tek başına uygarlık getirmediği gibi kültür de oluşturmaz.

Data Portal

Yukarıda sayılan strateji doğrultusunda oluşturulan IMM Data Portal, Ocak ayından itibaren yayında. Şimdiden bir çok proje üretilmiş ve hayata geçirilmiş.

İstanbul için çok kapsamlı bir dijital dönüşüm planlanmış. Raporun tamamına ise buradan ulaşabilirsiniz.

--

--

Levent Can Özokutucu
lTunes Tribe

🔑Marketing Manager, 🏄‍♂️KiteSurf Lover, 🚗Motorsports Professional, 🕯️Arts&History Reader, 👶Most importantly, father!