SAP HANA’ mı Microsoft Dynamics mi ?

Hanifi Tayfur
lTunes Tribe
Published in
7 min readJan 10, 2022

“SAP HANA mı, Microsoft Dynamics mi kullanmalıyız?” sorusuna cevap ararken yaptığım araştırmalar sonucunda aldığım notları başkaları için de faydalı olması adına bir yazı olarak paylaşıyorum.

ERP, Kurumsal Kaynak Planlama anlamına gelen Enterprise Resource Planning (ERP) sözcüklerin kısaltılmış halidir. Kurumun müşteri, finansal, operasyon, raporlama, insan kaynakları gibi iş süreçlerini yöneten iş süreci yönetimi yazılım ürünüdür.

Önceden ERP ürünleri ayrı olarak çalışan ve diğer sistemlerle iletişim kuramayan veya diğer sistemler ile iletişimi çok çok zorlu hale getiren tek parçalı paket yazılım ürünlerdi. Her sistem, ayrı iş gereksinimlerini ayrı ayrı karşıladığı için bu hizmet bugüne nazaran çok daha pahalı bir hizmetti.

Bu gün ise ERP yazılımları ayrı ayrı çalışan ürün modüllerini bir araya getirip tek bir sistemde birleştiren ve farklı sistemler ile iletişimi daha rahat hale getiren bir ürün haline gelmiştir. Veri bağlantıları yalnızca ERP sisteminizle sınırlı kalmaz, e-ticaret gibi müşteri etkileşimi çözümlerinde bile sunulur.

Bir ERP çözümünden beklentilerimden biri daha az kod kullanarak özelleştirme imkanları sunması. Diğer önemli beklentim ise bu gün hızlı bir şekilde yenilikler yapmamıza ve gelecekteki değişikliklere hazırlamaya yardımcı olmasını bekliyoruz. (Bu iki beklentimin nedenini yazının farklı bölümlerinde anlatmaya çalışacağım.)

Kısa bir ERP tanımından sonra, bu alanda lider hale gelen ve araştırmalarımın konusu olan Microsoft Dynamics ile SAP konusuna geliyorum.

Microsoft Dynamics ile SAP/HANA’yi tartışmak için aşağıdaki kriteri öncelikle anlatmaya çalışacağım.
Aşağıdaki her bir kriter, herhangi bir yeni sistemin benimsenmesi sırasında en çok konuşulan konulardır.

  • Esneklik ve Kullanım Kolaylığı
  • Maliyet ve Fiyatlandırma
  • Entegrasyon ve Uygulama
  • Performans

SAP/HANA ile Microsoft Dynamics karşılaştırmalarınında kurumun veya şirketin kültürü ile de ilgili olduğu gerçeğini göz ardı etmemiz gerekiyor.

SAP /HANA tek bir ürün, ölçeklenmesi gereken ve esneklikten vazgeçmeyi kabul eden büyük, karmaşık şirketler için üretilmiştir. Esnekliğe biraz kapalıdır.
Microsoft Dynamics ise ölçeklendirilebilecek ya da ölçeklendirilmeyebilecek, orta veya büyük ölçekli şirketler için daha çevik, esnek bir sistemdir.

Esneklik ve Kullanım Kolaylığı

Bir yazılım ürünü satın alırken, ürün sahiplerinin hiçbiri ürünün kullanımının kolay olmadığını söylemez. Aksine kullanım kolaylığından oldukça söz ederler. Böyle bir durumda bu bilinmezliği kendiniz çözmeniz, araştırmanız gerekecek.
Esneklik ve kullanım kolaylığı kullanılabilirlikten daha fazlası olduğunu düşünüyorum. Ürünü kullanım kolaylığının yanı sıra, entegrasyon kolaylığını ve sistemlerimizdeki diğer araçlara ne kadar sorunsuz uyduğunu veya entegre olduğunu düşünüp tartmamız gerekecektir. Gelelim bu iki ürüne;

Microsoft Dynamics , SAP ‘ye göre daha esnek ve kullanımı kolaydır. Kullanıcı arayüzü tarayıcı tabanlıdır. Kullanıcı arayüzleri SAP göre daha kullanışlı olduğu bilinmektedir. Microsoft genellikle, arayüz oluşturması konusunda daha kolay olan daha açık bir mimariye sahiptir.
Ayrıca Microsoft Dynamics güçlü İş Zekası entegrasyonu olan Microsoft Power BI ve diğer Microsoft ürünleri ile çok daha rahat entegre edilebilir. Örneğin kurum iletişim aracı olarak bizdeki gibi Microsoft’un popüler ürünü olan Teams kullanıyorsa, Dynamic ile Teams entegrasyonu Power BI’ da olduğu gibi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Nasıl yapıldığına dair linkden erişebilirsiniz.

SAP/HANA ‘ da ise ekranlar SAP kültüründen gelen standartlara sahiptir. SAP ise genellikle daha kapalı bir mimariye sahiptir ve arayüz oluşturması daha zor olabilir. Kullanıcı arayüzü karmaşık ve esnek değildir. SAP ekranlarını SAP kullanıcıları çok fazla beğenmez.
SAP /HANA Farklı sistemler ile entegrasyonu Dynamic’se göre daha zordur. SAP’i farklı bir sisteme entegre etmek istediğinizde veya kendinize özel bir geliştirme yapmak istediğinizde, kendi dili olan ABAP dilini bilen yazılım geliştirmecilere ihtiyaç duyabilirsiniz. APAP developerlar piyasada biraz daha zor bulunan ve diğerlerine göre biraz daha maliyeti yüksek olan kaynaklardır.

Şirketinizin kullandığı diğer ürünler, Dynamics veya SAP kullanımı seçiminizde çok fazla etkisi olacaktır.

Sonuç olarak: Microsoft Dynamics , SAP /HANA’ ya göre daha esnektir.

Maliyet ve Fiyatlandırma

Şirketler yeni bir sisteme geçmek istediklerinde tüm maliyetleri hesaba katmadıklarında beklenen maliyetin çok daha fazlasıyla karşılaşabiliyor. Microsoft Dynamics, şirketin neyi kullanmak istedikleri ve neyi önlemek istedikleri konusunda seçim yapabileceği birçok modülü sunar. Bu gibi esneklikler, maliyetlerinizi kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Microsoft Dynamics’ in her bir özelliği isteğinize bağlıdır, gerektiğinde kullanabilir gerektiğinde vazgeçebilirsiniz. Böylelikle maliyeti kontrol edebilirsiniz. Kendi sitesinde verdiği ücretlendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.

SAP/HANA maliyet ve fiyatlandırma teklife bağlıdır ve maliyetinin çok yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Kendi sitesinde verdiği ücretlendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.
Farklı iki firma aynı özellikte olan bir SAP ürününe farklı fiyatlanmaya tabi olabilir. Yaptığım araştırmalarda bir takım ücretlendirme rakamlarını gördüm, şöyle ki;

SAP S/4HANA fiyatı aylık 3.595 dolardan başlar, SAP S/4HANA, ERP yazılımının ortalama maliyetinden çok daha yüksektir. Microsoft Dynamics fiyatı kullanıcı başına aylık 65 dolardan başlar, Microsoft Dynamics rakibiyle karşılaştırıldığında maliyeti düşüktür.

Sonuç olarak: SAP /HANA, Microsoft Dynamics’ den daha pahalıdır.

Yukarıdaki lisans maliyetlerin yanında, başında pek de düşünmediğimiz bir konu daha var. Şirketenizde yeni bir yazılım ürünü, teknoloji seçimine gidiyorsanız, bu teknolojiye arka planda size destek verecek, sistem alt yapı, database ve yazılım geliştirme kaynaklarını da düşünmek ve planlamak zorundasınız.
Örneğin, Microsoft ürünleri kullanan bir firma olduğunuzu hayal edelim. Dolasıyla sistem ve alt yapı ekibinde size destek verecek ve yönetimini yapacak kaynaklara sahipsiniz. Aynı şekilde ürün üzerinde custom ihtiyacınıza destek verecek yazılımcı ve db owner kaynağını da sahipsiniz. Elinizde kaynağınız olduğundan dolayı Dynamics seçmeniz sizin hayrınıza olacaktır.
Yukarıdaki senaryoda, SAP geçmek istediğinizde sözünü ettiğim bu durum yeni oluşum dolasıyla maliyet kalemleri olarak önünüze gelecektir. Çünkü ekibinizde SAP üzerine destek verecek bir kaynağınız bulunmamaktadır. Dolasıyla hem db katmanında hem sistem ve alt yapı katmanında hem de yazılım geliştirme katmanında uzmanlığı bu teknolojiler olan kaynakları ya şirketinize almak durumundasınız ya da dışarıdan danışmanlık almak zorundasınız. Bu da size başında sadece lisans maliyetleri olarak düşündüğünüz giderlerinize yeni bir maliyet kalemi olarak yansıyacaktır.
Örneği tam tersi yani SAP’ den Dynamics ’ e geçiş için de düşünebilirsiniz
.

https://www.itqlick.com/compare/sap-s-4hana/microsoft-dynamics-crm

Entegrasyon ve Uygulama

Her iki ürün için entegrasyon konusuna yukarıda biraz değendik. Dediğimiz gibi entegrasyon bu gibi bir ürünü seçerken üzerinde çokça durmanız gereken bir konudur. Bu konuyu es geçerseniz ilk günde belki sorun yaşamayabilirsiniz ama zaman geçtikçe ürünün farklı sistemler ile entegrasyonu gündeme geldiğinde, derin bir nefes çekip “keşke” demek durumunda kalabilirsiniz.

Microsoft Dynamics, Microsoft’un diğer tüm ürünleri (SharePoint, OneNote, Word, Outlook, PowerBI vb..) ile sorunsuz bir şekilde entegre edilebilir.

SAP/HANA’ da ise özellikler standart olduğundan ve entegrasyonları kendi bünyesinde barındırdığından dolayı entegre işlemini SAP bırakıyorsunuz. Ekranlar ve süreç karışık olduğundan dolayı bu işlem bazen dertli olabilir.

Her iki ürün özelliklerinin karşılaştırılması aşağıdaki gibidir.

https://www.itqlick.com/compare/sap-s-4hana/microsoft-dynamics-crm

Performans

Performans ile alakalı olarak her iki ürününde son zamanlarda kendi içlerinde ciddi yatırımlar yaptığını biliyoruz.

SAP, Hana’yı duyurmadan önce veritabanı katmanında ilişkisel veri tabanı olan Oracle, Microsoft SQL gibi veritabanı çözümlerini kullanırdı. HANA ise sütun tabanlı data tutmaya olanak sağlayan, in memory (bellek) ‘de çalışan bir veri tabanıdır. Veriyi direk bellekte işleyerek normal disk ile okuma performans kaybını ortadan kaldıran bir yapıya sahiptir. SAP bu çözümü daha çok, rapor gibi verileri işleme ihtiyaçlarında daha hızlı sorgular için geliştirilmiştir.
SAP, HANA ile kendi dünyasında eski hantal yapısına karşı bir dönüşüm gerçekleştirmiştir.

SAP HANA’ ya geçme gibi bir düşünceniz varsa destek ve yönetimini de düşünmek zorundasınız. HANA’nın kurulumundan tutun, bakımına destek verecek kaynaklara da ihtiyaç duyuyacaksınız. Yukarıda da söylediğim gibi bu kaynaklar biraz pahalı kaynaklardır. Dışardan destek alabilme gibi alternatif her zaman var ama bu durumda sizi dışarıya bağımlı hale getirecektir. Nereden bakarsanız zor bir karar!

Microsoft Dynamics ise veritabanı katmanında SQL Database ve ya Common Data Service yeni adı ile Microsoft Dataverse kullanmaktadır. Bu veritabanlarından SQL Database çokça duyduk ama Dataverse yabancı gelebilir. Microsoft Dataverse, verileri satır ve sütun olarak depolayan ve power query kullanarak verilerinize performanslı bir sekilde ulaşabildiğiniz bir data katmanıdır.

Bunların yanı sıra HANA için sözünü ettiğimiz benzer in-memory kullanımını da desteklemektedir. Dynamic 365 ve Azure Redis Cache plugin ile in-memory çözüm olan Redis’i kullanma imkanı sağlamaktadır.

“Ayrıca, Microsoft Dynamics, Power platform ile bir çok entegrasyonu ve her kullanıcı rolüne göre farklı ekranlar mobile app olarak tasarlanabiliyor.
Azure Servislerini ve microsoft flow yapısını doğrudan kullanabiliyorsunuz.”

Aşağıda kaynağını verdiğim örnekte, SAP S/4HANA ve Microsoft Dynamics 365 kararı vermeye çalışan ve bu kararla mücadele eden iki şirketten söz ediliyor. Şirketlerden biri , milyar dolarlık bir Avrupa madencilik şirketine ait orta büyüklükte bir Kanada madencilik hizmetleri şirketidir. 600 çalışanı ve yaklaşık 300 milyon dolarlık geliriyle, şirketin SAP S/4HANA uygulamasını mı yoksa Microsoft Dynamics 365' kullanma konusunda emin değiller. Yapılan araştırmalar ve karşılaştırmalar sonucu danışmanlık aldığı bağımsız firma şirketi tarafından Microsoft Dynamics 365 kullanıma yönlendiriliyor.

--

--

Hanifi Tayfur
lTunes Tribe

software developer, tech, code, ,coder, web, js,leader, dad,son, husband, life...