Unity Öğreniyoruz 01- Unity Kurulum, İlk Proje, Proje Yapısı

Şerifhan Işıklı
lTunes Tribe
Published in
5 min readJun 22, 2022

Merhabalar,

Beraber öğreneceğimiz Unity programının birinci bölümüne hoşgeldiniz.

Burada ki bütün Unity üzerinde yazılan makalelerin, Youtube üzerinde videolu bir şekilde anlatımı olacaktır. Aslında tam olarak anlatım değil de beraber keşfetmek diyebilirim. Ben de kısa süredir Unity üzerinde çalışmalar yapıyorum ve bunu paylaşarak aslında öğrenirken öğrenme mottosuyla yola çıkma kararı aldım.

İlk bölümde; Unity kurulumu , yeni bir proje oluşturma ve proje yapısı konularına değineceğim.

Başlamadan önce unity *Aklınızda yeni bir oyun yapma fikri var ve oyun geliştirme konusunda yeterli bilginiz olmadığı için bunu gerçekleştiremeyeceğinizi düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün. Çünkü “oyun motoru” olarak bilinen yazılımların sunduğu kolaylıklar, bu konuda hiç tecrübesi olmayanları bile kendi oyunlarını tasarlayıp üretme konusunda cesaretlendiriyor. *

Şimdi oyun yapmak isteyen birinin bütün serüvenini beraber yaşayarak öğrenerek devam edeceğiz.

İlk önce bilgisayarımıza unity programını indirmemiz gerekiyor.

Sırasıyla aşağıda ki adımları takip ederseniz sorunsuz bir şekilde kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

1-) Unity.com adresine gittikten sonra Get Started bölümüne tıklayınız.

2- Daha sonrasında aşağısında bulunan Invidual tabs’ine tıklıyoruz. Orada bulunan personal sekmesinden Get started yazısına tıklayalım.

3- -) Açılacak olan pencereden işletim sisteminize uygun olan dosyayı download for {işletim sistemin} butonundan indiriyoruz.

Burada indirilen dosya UnityHub dosyasının kurulum dosyası olacaktır.
İndirme işlemi tamamlandıktan sonra UnityHub dosyasını açınız. Sözleşmeyi kabul edip daha sonrasında yüklemek istediğiniz dosya dizinini seçerek kurulum işleminizi gerçekleştiriniz.

Kurulum işlemi gerçekleştikten sonra UnityHub’ı çalıştırınız. UnityHub resmi bir unity yükleyecisidir. UnityHub içerisinden stabil bir Unity versiyonu kurulumu gerçekleştireceğiz.

Açılan pencerede;

Installs sekmesine tıklarsanız. Sisteminizde. yüklü olan versiyonları görebilirsiniz. Ben daha once bir yükleme işlemi gercekleştirdiğim için installs sekmemde bir versiyon gözükmektedir.

Offical relases -> Resmi sürümler
Pre-relases -> Beta&Alfa sürümler
anlamına gelmektedir.

Eğer önceden bir Unity sürümünüz var ise ve UnityHun içerisinden indirmediyseniz. Locate’e basarak unity sürümünüzün dosya dizinini verdiğiniz takdirde sizin için Unity sürümünü hub üzerinden çalıştıracaktır.

Eğer yeni bir Unity sürümü yüklemek istiyorsanız, Install Editor butonuna tıklayarak istediğiniz sürümü seçebilirsiniz.

Burada benim naçizane önerim sağ tarafında LTS tag’i bulunan sürümleri indirmenizdir. Çünkü LTS sürümleri stabil ve uzun süre desteklenecek sürümlerdir.

İstediğiniz sürümü buradan seçtikten sonra;

Sizi böyle bir ekran karşılayacak;

Burada size gerekli olan bölüm, Eğer mac işletim sistemine sahipseniz Visual Studio for Mac ya da windows bir makineye sahipseniz Visual Studio olarak karsınıza cıkacak. Burada sadece bunu secerek. Bilgisayarınıza bunu indirmeniz gerekiyor. Visual Studio ile daha sonrasında çok fazla işimiz olacak.

Visual Studio içerisinde daha sonrasından gerek duyulursa; Visual Studio içerisin de olan Unity C# Development plugininide yüklenmesini göstereceğim.

Unity İlk Projemizi Oluşturalım

Açık olan veya şuan açmanız gereken UnityHub’ı açalım. Sol taraftaki sidebar dan Projects sekmesine geçip New Project’e tıklayalım.

Daha sonrasında açılan pencerede Editor version üzerinden sahip olduğunuz unity versiyonları arasında geçiş yapabilirsiniz. Bu sayede farklı surumler de proje olusturabilirsiniz. 3d core veya 2d core seçenekleri unitynin klasik render-pipelinenını kullanarak proje oluşturmaya yaramaktadır.

3DHDRP -> Yüksek kaliteli Render Pipeline kullanır ve daha çok bilgisayar oyunları için uygundır.

3DURP -> Universal Render Pipeline, daha dusuk performans cihazlar yani mobil cihazlar için kullanabileceğiniz bir render pipeline aracıdır.

Bundan sonraki anlatımlarımızı standart pipeline 3D üzerinden devam edeceğiz. Yani bir nevi 3D li bir oyunun yaşam dongusunu üzerine konuşacağız. Eğer farklı bir kurgu üzerine calısacaksanız ve kurulum için bir dokumantasyon arıyorsanız. Farklı bir core secçtikten sonra orada her pipeline renderinin var olan template’ini yüklemeniz gerekmektedir. O da resimde olduğu gibi download template butonuna bastığınızda olacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken konu, Unity de kullanacağınız, indirdiğiniz veya satın alacağınız assetler sizin oluşturduğunuz projenin render-pipeline bir nevide core’unu destekliyor mu diye kontrol etmeniz gerekiyor. O yüzden unity asset store da bir şey almadan önce assetlerin açıklamalarını dikkatli bir şekilde okumanızı öneririm.

Örneğin; Mobil cihazlar için yaptığınız proje de (3DURP) kullanmak için satın alacağınız asset’in 3DURP de kullanıp kullanılmayacağını kontrol etmeniz gerekmektedir.

Uyarımı yaptıktan sonra 3DCore secerek, Proje ismini yazarak , Create Project butonuna bastıktan sonra bizim için projeyi oluşturacaktır.

Unity Klasör Yapısı

Projeyi açıktan sonra alt bölümde bizi 2 tane paket karsılıyor. Bunlar Assets ve Packages klasörleridir. Packages klasörleri bizim kullandığımız ve indirdiğimiz unity paketlerini temsil etmektedir. Assets klasörü ise bizim kullandığımız assetleri barındırmaktadır. Yani kendimizin olusturacağı klasörler ve klasörler de assets dosyası içerisinde olacaktır.

Alttaki alana sağ tıklayıp yeni bir klasör eklediğimiz de hem sol taraftaki Asset klasörünün altında hem de sağ tıklayıp disk de göster ve ya mac işletim sistemine sahipseniz reveal in finder derseniz. Direk dosya dizinin bura ile iletişim halinde olduğunu göreceksiniz. Bu durumda dikkat etmemiz gereken konu eğer bir resim veya dosya taşıma işlemi yapıyorsak bunu unity içerisinden yapmamız gerekmektedir. Dosya dizini içerisinden bunu yaparsak, unity bunu algılamayabilir. Örneğin oyun içerisinde kullanılan bir resmi vs dosya dizininden taşırsak bize unity hata verecektir. Bu sebepten ötürü dosya işlemleriniz için unity içerisin de çalışmanızı öneririm.

Tamam her şeyi anladık peki basit bir örnek bir proje yapısı nasıl olmalıdır bize bunu anlat derseniz; Aslında ileri profesyonel seviyede daha karmaşık sistemler ile karşılaşabiliriz fakat orta seviyeye kadar aşağıda resimde belirttiğim tarzda bir dosya yapısı kurarsanız ekip çalışması yaparken de bir sorun ile karşılaşacağınızı düşünmüyorum.

Ana sayfa ve Images dosyasının içerisi de dahil olmak üzere 2 tane yapı var;

1.ve 3. resimler aynıdır. Sadece downloaded_assets bölümü okunmadığı için ekstra ekledim.

Bir sonraki konumuzda assetsler ile çalışacağız.

İyi çalışmalar

--

--

Şerifhan Işıklı
lTunes Tribe

Senior Software Engineer @Dogus Teknoloji. (Fitness & cycling)