Geliştirme sürecinizin verimliliğini nasıl ölçersiniz?

Cumulative Flow Diagram (CFD) board’unuzdan akmakta olan işlerin grafiksel bir gösterimidir.

Ismail KIRTILLI
lTunes Tribe
5 min readFeb 20, 2019

--

  • Yapabileceğinizden fazla iş mi alıyorsunuz?
  • Tahmin edilebilir bir aralıkta değer üretiyor musunuz?
  • İşler olması gerektiği gibi akıyor mu?
  • Ne kadar iş tamamlandı, ne kadar iş devam ediyor, ne kadar iş bekliyor?
  • İşler ilgili aşamaları sorunsuz geçiyor mu?
  • WIP limitlerine uyuluyor mu?
  • İşler ortalama ne kadar sürede tamamlanıyor?
  • Ne kadar işin tamamlandığını, ne kadarının devam ettiğini nasıl bilirsin?
  • Sürecinin verimliliğini nasıl anlarsın?

Yazılım geliştirme bandınızda işlerin olması gerektiği gibi olmadığını anlamak için bazı göstergelere ihtiyaç duyarsınız. Yukarıdaki sorular buna örnek… Bu bilgilerin sorunları teşhis etme ve sürekli iyileştirme faaliyetinizde girdi olarak kullanmak açısından önemlidir.

Biz bunu, Alper ilk söylediğinde çok da etkilenmediğimiz (itiraflar!) ancak zamanla vazgeçilmezlerden birisi olan Cumulative Flow Diagram (CFD) ile yapıyoruz.

Cumulative Flow Diagram’ın güzelliği yalınlığında. Üretim bandının durumuyla ilgili hızlıca bir fikir sahibi olmak istediğinizde CFD ile bunu kolayca yapabilirsiniz.

Cumulative Flow Diagram nedir?

Cumulative Flow Diagram (CFD) board’unuzdan akmakta olan işlerin grafiksel bir gösterimidir. Kolayca alabileceğiniz metrikler, mevcut durumla ilgili anomalileri anlamanıza yardımcı olur, odaklanılması gereken noktaları ortaya çıkartır, böylece teslimat sağlığınızla ilgili neler yapabileceğinize anlayabilirsiniz. Bunun için süreçlerinizden geçen tüm işler toplar, geçmiş ve gelecekle ilgili hem niteliksel hem de niceliksel değerlendirme yapmanıza imkan sağlar. Cycle time, throughput ve WIP gibi çok temel metrikleri ölçerek sürecinizin istikrarınız özet bir şekilde gösterir.

CFD, süreçteki darboğazları gösterir – herhangi bir aşamadaki orantısız şekilde iş adedinin yüksekliği bir problem olduğuna işaret eder. Örneğin, testte bir şişme varsa, burada yeterli kaynak olmadığını düşünebiliriz. Takımınızın performansını etkileyen sorunları anlamanıza yardımcı olur. Süreciniz sorunla karşılaşmak üzereyse, bunun gelişini ilk olarak CFD’den görebilirsiniz.

Cumulative Flow Diagram’ın oluşturulması oldukça basit. Farklı renkli bantlar fark iş akışı aşamalarını gösterir, dikey eksen her bir aşamadaki iş adedini gösterirken, yatay eksen ise belli bir zamandaki iş adedini ifade eder. Farklı renkler de farklı iş adımlarını gösteriri. Adından da anlaşılacağı gibi farklı aşamalardaki iş adetleri toplanarak gösterilir. Backlog’ta bekleyen iş, üzerinde çalışılan iş ve tamamlanan iş adetleri böylece diyagramda kolayca görünebilir.

Takımlar neden kullanmalı?

Cumulative Flow Diagram işlerin akışını açıkça görselleştirdiği için işlerin nasıl işlediğiyle ilgili takımlara detaya girmede faydalı olabilir. Endişe noktaları diyagramın daraldığı ve genişlediği noktalarda anlaşılabilir. Bir problem kolayca tespit edildiğinde, gerekli aksiyonlar alınıp etkili şekilde akış sağlanabilir.

Takımlar işlerin farklı aşamalardaki akışını görebilir ve işlerin ilerlemesiyle ilgili onları bloklayan konuları tahmin etme yetenekleri güçlenir. Bu takımlara sürekli süreç iyileştirmesi için hangi odaklarda ilgiye ihtiyaç olduğunu gösterir. Sürecin uçtan uca üretkenliğini ve verimliliğini sağlamanıza yardımcı olur.

Fiziksel hafızanın bir parçası olacak şekilde ekipçe görülebilecek bir ortamda konumlandırarak, ekibin işlerinin yansımasını aynaya bakar gibi görmesini sağlayarak kendini iyileştirmesine fayda sağlayabilir.

Nasıl okumalı?

Cumulative Flow Diagram’ı okurken karşılaşabileceğiniz pek çok senaryo var. CFD’den pek çok akış verisi alınabilir, süreci daha derin incelemek için en yaygın bazı desenleri bilmek faydalı olur. Karşılaşabileceğiniz desenlerle ilgili internette pek çok kaynak bulabilirsiniz, eğitimli bir gözle çok daha detaylı okumalar yapabilirsiniz. Ben burada kısaca ilk günden kullanabileceğiniz birkaç örnekten bahsedeyim.

İdeali, Cumulative Flow Diagram’daki bandların birbirine paralel şekilde ilerlemesidir, bunun anlamı her bir banda giren iş adedi kadar işin tamamlanarak banttan çıkmasıdır. Bandlar paralel ilerlemeye devam ettikçe, en alttaki “tamamlandı, done, completed” bandı giderek artacaktır. Talebi karşılıyorsunuz ve sürdürülebilir bir hızda işleri teslim ediyorsunuzdur. Sizin CFD’niz de böyleyse, bu genelde güzel güneşli günlere işaret eder.

Balonlar, keskin iniş çıkışlar sürecin olması gibi akmadığını gösterir.

Bir bandın genişlemesi o aşamaya gelen iş sayısının tamamlanandan çok olduğu anlamına gelir. Bu çok büyük ihtimalle süreçte gecikmelere neden olacaktır. Böyle bir durum olduğunda, genelde çalışılan iş adedine (WIP) odaklanıp, yeni işe başlamamak bir çözüm olur. (Stop starting, start finishing.)

Tam tersi, Cumulative Flow Diagram’da bandlar arası daraldıysa, bu bir aşamada üretkenliğin çok arttığını, daha iyi bir akış için bunu diğer alanlara yaymak gerektiğini söyler.

Peki CFD’ye bir bakışta hangi metrikleri alabiliriz?

Örnek bir CFD

WIP

Cumulative Flow Diagram, her bir aşamadaki WIP’i görselleştirir. Bu her bir band arasındaki uzaklıkla gösterilir. Band ne kadar yüksekse, o aşamadaki devam eden iş adedi o kadar fazladır. Bu da nihayetinde yüksek cycle time anlamına gelir.

Kaliteyi ve teslimat hıznı artırmak için WIP’i sınırlamak çok önemli. WIP ne kadar yüksekse, takım aynı anda o kadar işle uğraşıyor demektir ki, sürekli işler arası gidip gelerek ekip üyeleri en büyük üretkenlik düşmanlarından birisine mahkum olur.

Throughput

Cumulative Flow Diagram’da en alttaki band tamamlanan işleri gösterir, diğer aşamalar bunun üzerine eklenerek devam eder demiştik. Herhangi iki nokta arasındaki bu çizginin eğimi ortalama throughput’unuzu gösterir. Üretken bir takım işleri hızlı bitirdiği için en alttaki “tamamlandı, done, completed” bandı hızla genişler.

Ortalama Cycle Time

Grafik boyunca her hangi bir noktadaki alt ve üst çizgilerin arasını ölçerek sürecinizin ortalama cycle time’ını görebilirsiniz. İdeal akış, bandların paralel şekilde gitmesidir, böylece cycle time’ınız tutarlı ve boardunuz tahmin edilebilir olur.

lTunes, ilk CFD’si

Özetle, Cumulative Flow Diagram bir sistemin verimli akıp akmadığıyla ve tahmin edilebilir olup olmadığıyla ilgili görsel bir fikir verir. Böylece süreci sekteye uğratacak sorunların önden anlaşılmasında yardımcı olur.

Cycle time’ı iyileştirerek, WIP’i sınırlayarak ve sürekli iyileştirmelerle süreçlerinizi daha iyi hale getirebilirsiniz.

CFD, lTunes’da ilk günlerden bu yana kullandığımız metriklerden birisi. Başlarda çok temel göstergelere bakarak kullandığımız CFD, gün geçtikçe bandın sağlığını anlamak için düzenli kontrol ettiğimiz bir diyagram halime geldi.

Cumulative Flow Diagram ile daha hızlı ve değerli üretim yaparken müşteriler, partnerler ve şirket içerisindeki paydaşlara daha fazla bilgi verebilirsiniz.

Kübra Balaban’a lTunes CFD’sinin sürdürülebilirliği konusunda gösterdiği emek için sonsuz teşekkürler. 💫👍

--

--