COMPAY SEGUNDO (2000), Compay Segundo

La recomanació és un petit homenatge a les devastades terres caribenyes que han patit els efectes de l’huracà Mathew. Amb tot el sentiment que la música pot transmetre, el carismàtic Compay Segundo i els seus amics ens regalen peces inoblidables del son i la trova cubana.

Máximo Francisco Repilado Muñoz, conegut com el cantant i compositor cubà Compay Segundo, va néixer 1907 i morí l’any 2003. Compay Segundo va créixer en una família agricultora, tot i així a partir de l’any 1916 va començar a assistir a classes de de solfeig, que més tard es convertirien en classes de clarinet, al mateix temps que es va unir al grup musical de Los Seis Ases.

Als pocs anys, va començar a estudiar clarinet amb Enrique Bueno i poc temps després, quant tenia 15 anys, va ingressar a la banda municipal de Santiago de Cuba com a clarinetista. Durant aquells anys va començar a compondre les seves primeres cançons i va arribar a conèixer a grans cantants com Sindo Gray i Ñico Saquito.

A principi dels anys 30 va integrar-se en el quartet de Cuba — nacán que li va permetre arribar a treballar amb el quintet Cuban Start. També, al 1934, va anar a la Habana a viure durant dons anys, on va tocar el clarinet a la Banda de Bomberos de Regla. Poc després va crear el quartet Hatuey amb grans músics com Lorenzo Hierrezuelo, Marcelino Guerra Rapindey y Evelio Machín, hermano de Antonio Machín.

Amb aquest quartet, Compay Sengundo, va arribar a participar en pel·lícules a la ciutat de Mèxic. Al tornar a Cuba va incorporar-se al famós trio de Miguel Matamoros.

Però el seu gran moment com artista va arribar amb el duo de Compay Segundo i Lorenzo Hierrezuelo al any 1949. Aquest duo va marcar un abans i un després a la música cubana, però tota aquesta revolució musical cubana va acabar al any 1955, quan el duet es va separar. Arrel d’aquesta ruptura, va néixer Compay Segundo y sus Muchachos, però a causa de tots el problemes polítics i socioculturals, la música de Compay Segundo y sus Muchachos va durar molt poc.

Compay Segundo va retornar a la seva música al 1970 però fins al 1989 no va tenir sort en la seva carrera musical. En total, Compay Segundo ha creat una desena d’àlbums com Yo vengo aquí (1996), Lo mejor de la vida (1998), Calle Salud (1999), Las flores de la vida (2000), etc.

Recomanat per Biblioteca La Florida.