GOLDBERG VARIATIONS (2015), Johann Sebastian Bach

Delicades. Relaxants. Refinades. Atemporals.

Pura sensibilitat. Bach!

El Dr. Hannibal Lecter, amant de la música de Bach, escolta la primera ària de les variacions Goldberg en una cel•la de màxima vigilància. Extasiat. Amb les variacions 6 i 7, els policies que el custodien li porten el sopar. Moments després, sonen altres fragments, de la 12, la 13 i la 21. Mentrestant, el Dr. Lecter mata salvatgement els dos policies i es menja, tranquil•lament i assaborint-ho, part de la cara d’un d’ells. El contrast és brutal. Contrast cromàtic i contrast d’accions. Gaudir de Bach i de la sang. La vida en plenitud i la crueltat mortal. Satisfet i lliure, l’assassí gaudeix de l’ària final.

Moltes més escenes de cinema i moltes històries diverses giren al voltant de les variacions Goldberg de Bach: des del perquè de la seva composició fins a la personalitat espacial d’alguns intèrprets. Els curiosos episodis de la biografia de Bach o les rareses de Glenn Gould, el pianista més famós de les ‘variacions’ i a qui sembla que li van diagnosticar síndrome d’Asperger després de mort, ens entretindrien hores i hores. Potser no teniu tant de temps lliure.

Ara bé, si disposeu d’una hora i quart, aproximadament, i us voleu extasiar, us recomanem escoltar aquesta nova interpretació del pianista alemany Lars Vogt, molt ben valorada a la pàgina d’AllMusic. Si no us fa el pes, sempre podeu comparar-la amb la interpretació del propi Gould o les versions més arriscades del music de jazz Uri Caine, ho tenim tot a les Biblioteques de L’Hospitalet.

Val a dir que, a Lars Vogt, fins i tot li trobem una retirada al Dr. Lecter.

Ja ens ho direu.

Recomanat per la Biblioteca Central Tecla Sala.