Ik wil een online publicatie maken, waar begin ik?

Pleun de Kruijf
Maglr
Published in
4 min readMay 20, 2019

De reden dat je een publicatie gaat maken is waarschijnlijk omdat je een verhaal of boodschap wilt vertellen. Die boodschap bestaande uit teksten en beelden, noemen we de content. Misschien creëer je die zelf of misschien heb je een copywriter die teksten schrijft.

Bij Maglr kan je de content in een template plaatsen met behulp van contentblokken. Als het ware zijn templates losse elementen (bouwstenen), die je kunt inzetten om je verhaal ‘vorm’ te geven. Het is belangrijk de contentblokken zo te kiezen en te plaatsen dat jouw verhaal leesbaar wordt.

Om je op weg te helpen bij het maken van een online publicatie met Maglr, delen we graag een aantal punten met je.

1. Denk vrij

Ten eerste is het van belang dat je een structuur maakt en zorgt voor een focus per pagina, dit zorgt voor rust en duidelijkheid. Behandel niet vijf verschillende onderwerpen op een pagina. Ten tweede is het van belang dat je eerst brainstormt voordat je iets op papier zet. Wees creatief en bedenk originele en heldere manieren om je boodschap te vertellen. In een latere fase gaan we pas kijken wat er logisch, haalbaar en conform huisstijl is. Dit zorgt echter wel voor een frisse kijk en nieuwe ideeën. Ten derde is het van belang dat je weet dat een digitaal publicatie een ander medium is dan een geprint exemplaar. Als laatste is het handig om andere digitale publicaties te bekijken om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van het systeem, maar ook om te zien hoe teksten verdeeld kunnen worden.

2. Leer de templates kennen

Om te weten hoe je tot een mooi eindresultaat gaat komen is het raadzaam om eerst wat templates te bekijken in Maglr. Probeer hier en daar wat tekst erin te zetten en sleep er wat afbeeldingen in. Op deze manier kom je erachter wat de mogelijkheden zijn en hoe verschillend sommige templates zijn. Bij het schrijven van teksten of verzamelen van afbeeldingen kan er rekening worden gehouden met templates die er zijn. Daarnaast weet je waar je op moet letten qua lengte van tekst en hoeveelheid foto’s.

​​

3. Probeer een bepaalde template te volgen

Vaak laten we in een template al goed zien hoe je hem mooi kunt vullen met tekst en beelden. Wanneer je er toch achter komt dat je meer of minder tekst of afbeeldingen hebt, kijk dan of dit wel een geschikte template is. Misschien is er een template die nog meer geschikt is voor je boodschap.

4. Introductie in tekst

Een introductie leidt je verhaal goed in en kan de lezer nieuwsgierig maken. Ook laat het snel zien waar een pagina over gaat. Veel van onze templates hebben standaard een korte introductie tekst die vervangen kan worden. Gebruik het waar nodig of verwijder het wanneer een introductie niet nodig is.

​​

5. Plaats minder belangrijke informatie in tabs of pop-ups

Plaats tekst die minder van belang is in tabs. Zo kun je de focus leggen op de hoofdinformatie. Indien een lezer meer informatie wil kan de lezer een tab aanklikken om het stuk verder te lezen. Hetzelfde geldt voor pop-ups. Het is mogelijk contentblokken in de vorm van pop-up buttons in je verhaal te slepen. Hier plaats je een verdieping van je tekst in een bovenliggende pop-up die pas na een klik zichtbaar wordt.

6. Let op mobiel

De templates zijn zo gemaakt dat ze responsive zijn. Dat wil zeggen dat de pagina zichzelf aanpast bij een kleiner scherm. Controleer goed hoe je teksten en afbeeldingen er dan uit zien. Een afbeelding kan bijvoorbeeld net iets anders in een kader staan op mobiel waardoor een belangrijk deel niet te zien is. Positioneer de foto dan anders of pas hem aan.

7. Gebruik social posts in je artikel

Wil je in de tekst terugvallen op posts vanuit social media kanalen? Plaats de werkelijke embed dan in je verhaal waardoor je het visuele twitter of instagram bericht in beeld krijgt te zien.

--

--