Zo zorg je voor aantrekkelijke teksten en visuals in je online publicatie

Pleun de Kruijf
Maglr
Published in
6 min readMay 20, 2019

Met deze tips vul je je templates in Maglr perfect in, waardoor je een succesvolle leesbare publicaties krijgt.

Om te beginnen is het van belang dat er een paar stappen doorlopen worden, als het gaat om het invullen van de content van je online publicatie. Als eerst is het belangrijk dat je informatie verzamelt en duidelijk krijgt wat je wil vertellen. Hierbij is het van belang dat je duidelijk hebt wie je doelgroep is. Daarna is het handig om een realistische planning te maken en indelingen van verschillende pagina’s met logische volgorde. Hierna is het aan jou om content te verzamelen en teksten te schrijven om je online publicatie mee te vullen.

Schrijf een introductie die nieuwsgierig maakt

De introductie, inclusief inleiding, titel en subtitel moet triggeren. Dit kun je doen door met een interessante vragende titel en impactvol beeld te beginnen. Het grootste deel van de templates van Maglr starten met een hoofdpagina. Dit is een groot schermvullend beeld van waaruit een lezer kan doorklikken om het hele verhaal te lezen. We hebben hiervoor gekozen omdat lezers meestal haast hebben. Door enkel een korte introductie in beeld te brengen weet een bezoeker in drie seconden of het verhaal interessant is. Zo niet, dan navigeert men door naar het volgende artikel binnen de publicatie. Je hebt liever dat een lezer alle pagina’s doorloopt, dan dat er bij pagina twee wordt afgehaakt.

​​​Bijna alle templates hebben ruimte voor een introductie. Bij een introductie is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

1. Maak gebruik van subtitels

Hiermee bedoelen we; de inleidende titel die hoort bij de hoofdtitel. In principe is het de aanduiding van het onderwerp dat je beschrijft, zodat men weet wat voor soort verhaal men kan verwachten. Denk hierbij aan interview of hoofdartikel.

Hoofdtitel
Vaak in een groter lettertype weergegeven. Deze titel moet naast het achtergrondbeeld in drie seconden vertellen waar het verhaal inhoudelijk over gaat.

Introductie
Heeft de titel de interesse gewekt, dan geeft de introductie ruimte voor een korte samenvatting, of juist een vraagstelling wat nieuwsgierig maakt naar het antwoord.

2. Gebruik de vooraf gedefinieerde lettertype formaten

De contentblokken in de Maglr Template editor die je in de pagina sleept, hebben een standaard lettergrootte. Gebruik de standaard lettergrootte, tenzij je de grootte van een tekst wil aanpassen. Een tekst op basis van de standaard instellingen ziet er niet alleen netjes uit op een desktop, ze worden ook op mobiel uitstekend weergegeven.

Mocht je een tekst handmatig instellen, controleer dan voor de zekerheid de mobiele versie nogmaals.

3. Creëer ruimte tussen je tekst

Soms ontkom je er niet aan, maar heb je te maken met lange teksten. Probeer dit dan zo luchtig mogelijk te introduceren. Verdeel je tekstblok in losse alinea’s en voorkom lange zinnen. Om ervoor te zorgen dat de tekst aantrekkelijker is om te lezen, kan je gebruik maken van een een tekstblok die verdeeld is in twee kolommen.

4. Gebruik tussenkoppen

Het grootste deel van je lezers scanned je verhaal op zoek naar onderdelen die ze interessant vinden. Door alle tekst op te delen in alinea’s, zorg je dat de tekst goed leesbaar is. Het maken van duidelijke tussenkoppen werkt nog beter. Door bijvoorbeeld in dit verhaal enkel de dikgedrukte koppen te lezen heb je al snel een beeld van de inhoud. Een tussenkop kan een bold tekst zijn in je lopende verhaal, maar ook grotere subkoppen die je als losse contentblokken erin sleept.

5. Hou rekening met de hoeveelheid woorden​

De hoeveelheid woorden die je moet gebruiken in je online publicatie staat niet vast. Je moet voorkomen dat de lezer teksten moeten gaan scrollen in losse kaders op een pagina. Dit is namelijk niet wenselijk in verband met gebruiksvriendelijkheid en aandachtsspanning bij de lezers. Je kan teksten natuurlijk opdelen over pop-ups en meerdere pagina’s, maar dit is afhankelijk of dit logisch is en duidelijk te verdelen qua vorm van de tekst. Op een long page is scrollen natuurlijk geen probleem, dan is scrollen juist wenselijk.

6. Gebruik fotografie of graphics

Goede beelden maken de pagina, kijk dus goed wat voor beelden je beschikbaar hebt. Zijn ze groot genoeg (resolutie) en passen ze goed bij je verhaal? Wanneer je zelf geen afbeeldingen hebt kun je ze ook kopen of gebruik maken van afbeeldingen die rechtenvrij te gebruiken zijn. Let ook op of de beelden in combinatie goed bij elkaar passen qua kleur en compositie. Wanneer een afbeelding je verhaal niet kan visualiseren kan er ook gebruik worden gemaakt van abstracte beelden. Die kunnen kleur of vorm aan je pagina geven. Ook kleurvlakken zijn mogelijk wanneer je niet genoeg afbeeldingen hebt of liever een pagina wil zonder beelden.

7. Versterk je verhaal met afbeeldingen

  • Breek je tekst door een afbeelding tussen de tekst te plaatsen
  • Plaats een afbeelding fullscreen over de volle breedte
  • Maak gebruik van slideshows
  • Heb je meerdere beelden, gebruik dan een image grid
  • Plaats lightbox afbeelding (vergroot optie) tussen je tekst

8. Gebruik quotes

Door gebruik te maken van quotes, en deze te vergroten, kun je een tekst sneller scannen en zo de essentie van de tekst te achterhalen. Op visueel vlak zorgen quotes voor prettiger leesbare tekst. In de lijst met contentblokken hebben we verschillende blokken waar je quotes mee kan plaatsen, die zijn toe te voegen aan je verhaal. Plaats een quote in de buurt van de alinea waar het stuk in voorkomt.

9. Verrijk je pagina met video

Een video voeg je eenvoudig toe vanuit Youtube of Vimeo. Dit kan ter verduidelijking van het onderwerp, bijvoorbeeld geplaatst bij de tekst van een onderwerp. Maar ook als achtergrond video om een bijvoorbeeld een bepaalde sfeer te creëren.

Enkele tips om een leesbaar verhaal vanuit contentblokken samen te stellen:

Tips voor het schrijven van de teksten:

  • Maak de teksten niet te lang, liever korter en to the point. Lange teksten schrikken af en nodigt niet uit tot lezen.
  • Denk na over een goede titel. Deze moet uitnodigen tot lezen en nieuwsgierig maken.
  • Het is handig als er onderscheid wordt gemaakt in soorten teksten en de vorm van de tekst. Is het bijvoorbeeld een lopend verhaal of een interview? Zijn het highlights of een opsomming? Zijn het tips of voorbeelden? Is het beschouwend of juist verteld vanuit een persoon? Is de tekst dominant en het beeld ondersteunend of andersom? Dit alles geeft ons houvast om een geschikte vorm qua template te schetsen.
  • Gebruik titels, tussenkopjes, intro-teksten, quotes, lijstjes met voordelen. Dit maakt een tekst makkelijker scanbaar, maar ook verdeelbaar.
  • Maak een onderscheid (indien van toepassing) tussen een hoofdtekst/hoofdverhaal en een zij verhaal/extra toelichting. Dit zorgt ook voor een duidelijke structuur en herkenbaarheid.
  • In Maglr kan je popups plaatsen binnen het magazine systeem. Dit draagt enerzijds bij aan het dynamische karakter van het medium en anderzijds kun je op deze manier een duidelijk structuur aanbrengen binnen een verhaal en het opdelen in herkenbare blokken.
  • Wordt het magazine uitgegeven in meerdere talen? Hou er dan rekening mee dat vertaalde teksten ongeveer even lang moeten zijn.

--

--