Çalışanlar Yalnız Kaldığında Şirket Kültürü Devreye Girer

Büyük şirketler sürdürülebilir bir kültür yaratmak için neden bu kadar çaba sarf ediyor?

Yasemin Eren
make innovation work
3 min readApr 28, 2019

--

Çalıştığınız şirket ister büyük bir kurum olsun, ister 3 – 4 kişiden oluşan bir girişim olsun şirketinizin kültürü ekibin motivasyonu ve yaptığınız işin kalitesini doğrudan etkiliyor. Başarı, yalnızca yalınlaştırılmış bir organizasyon yapısı ve özenle seçerek oluşturduğunuz yıldız bir takımla gelmiyor. Bunları birbirine sıkı sıkıya bağlayacak bir kültür gerekiyor.

Nedir bu “kültür”?

Kültür size zorlu ve benzersiz bir hizmet talebiyle karşılaştığınızda ne yapacağınızı söyler. Yeni bir iş fikriniz olduğunda bunu patronunuza ve ekip arkadaşlarınıza anlatıp anlatmama kararınızı, şirket içindeki problemleri rahatça söyleyip söylemeyeceğinizi etkiler. Ofis dışında olduğunuz, patronunuz veya yöneticiniz etrafta olmadığı zamanlardaki çalışma şeklinizi, işteki veriminizi kültür belirler.

Kültür yalnızca şirket içinde nasıl çalıştığınız değil müşterilerinize nasıl hizmet ettiğiniz, onlara nasıl dokunduğunuzla da ilgilidir. Şirketin kültüründen beslenen, onun önemli bir parçası olduğunu hisseden çalışanlar, verdikleri hizmet ile şirketi daha iyi temsil ederek müşterilerin memnuniyetinde önemli rol oynar. Mutluluk verimli çalışmayı de beraberinde getirir.

Özetle şirket kültürü, günlük çalışma rutininde size yol gösteren, çalışma şeklinizi ve müşteriyle etkileşiminizi etkileyen, ekibiniz büyüdükçe çalışanların birbirinden etkilenerek öğrendiği yazılı olmayan kurallar ve değerler olarak tanımlanabilir.

Neden önemli?

Amazon, Google, Apple gibi büyük şirketlerin başarılı olmasının sebeplerinden biri de yarattıkları kültür ve bu kültürün korunması için harcadıkları efor denebilir. Örneğin Amazon’un 2009 yılında e-ticaret sitesi Zappos’u 1,2 milyar dolara satın almasının en büyük sebeplerinden biri de Zappos’un kültürünü ve değerlerini anlamaktı. Satın alma işleminin Zappos’un kültürünü negatif yönde etkilememesi adına şirketin operasyonlarını Amazon’dan bağımsız yürütmesine karar verildi.

Bu satın alma üzerine şirket kültürüne kafayı takmış olan Jeff Bezos, Zappos’un başlattığı bir uygulamayı “Pay to Quit” ismi vererek Amazon’da hayata geçirdi. Bu uygulamaya göre Amazon, her yıl çalışanlarına belli bir miktar para teklif ederek eğer isterlerse bu tutarı kabul edip şirketten ayrılabileceklerini bildiriyor. Verilen tutar her yıl artırılarak çalışanların bir seçim yapması bekleniyor. Kalıp Amazon için çalışmak veya parayı alıp işten ayrılmak..

Çalışanların iç muhakeme yapmasını, neden bu şirkette çalıştıklarını yeniden düşünmelerini sağlamayı amaçlayan bu uygulama çoğu şirketin yapmaya yanaşacağı türden değil. Belki de bu nedenle daha da önem taşıyor. Aidiyet duygusu salt hesaba yatan maaş ile oluşturulamıyor

Şirket içinde tıkır tıkır çalışan bir sistem bile kursanız, bunun bir değerler bütünüyle desteklenmesi gerekiyor. İşe alımdan, günlük iş rutinine, kutlamalardan kriz anlarına kadar atılan her adım bu kültürün korunmasını sağlayacak nitelikte olmalı.

  • Korumak istediğiniz değerlerin açık ve şeffaf bir şekilde çalışanlarınıza veya ekibinize aktarın ve bunun yaşayan bir döküman, belge (veya her neyse) olmasını sağlayın. Zappo’s şirket kültürünün temelini oluşturan bu 10 maddeyi sitesinde yayınlıyor.
  • İş yapış şeklinizin yaratmaya çalıştığınız kültürle uyumlu olduğundan ve aksiyonlarınızın bu kültürü desteklediğinden emin olun. Kültürünüzde başarısızlıktan öğrenme yaklaşımına vurgu yapıp, yeni ürün ve hizmetleri hayata geçirirken risk almaktan çekinen bir yaklaşım sergilemeniz çalışanlarınızda kafa karışıklığı yaratacaktır.
  • Büyüme odaklı bir kültür yaratmak istiyorsanız çalışanlarınızın gelişim ve dönüşümüne odaklanın. Çalışanlarınız dönüştükçe kültürü korumakla kalmayıp ona katma değer sağlayacaktır.

Kültürün oluşması en tepeden başlıyor, çalışanların bu değerleri benimsemesiyle de tabana yayılıyor. Siz bir kültür yaratmadığınız takdirde kültür kendi kendini yaratmaya başlıyor. Bu da şirketler için önüne geçilemeyecek negatif sonuçlar yaratabiliyor.

--

--