Kurumlar Değişim Hızını Swat Ekiplerle mi Yakalıyor?

Yasemin Eren
make innovation work
4 min readOct 14, 2018

Şirket içinde girişimci gibi çalışarak yeni fırsatları test eden ekipler neden kuruluyor?

Photo by Quino Al on Unsplash

Teknolojinin sektörlerde yarattığı süratli değişim büyük kurumsal şirketler tarafından yakın takibe alınırken, daha girişimci bir kurum olma yolunda yeni iş fırsatlarını az maliyetle ve yalın yöntemlerle hayata geçirmek için farklı yöntemler kullanılıyor. Bunlardan biri de yeni iş fikirlerini hızla pilot etmek için oluşturulmuş, şirketin inovasyon stratejisinin belirlenmesinde önemli rol oynayan, çevik çalışan stratejik SWAT ekipleri.

Swat, çevik ekip veya inovasyon takımı gibi farklı isimler verilen bu takımlar Şirketler bu çevik takımları farklı hedefler doğrultusunda kuruyor. Kurumun yapısına ve kültürüne bağlı olarak içinde bir adet Swat takımı kurulduğu gibi Google gibi teknoloji şirketlerinin birkaçında birim veya odak alanı bazlı Swat ekipleri kurulabiliyor. Örneğin Google’ın tasarım, yazılım, AI gibi konular üzerine çalışan farklı Swat ekipleri bulunuyor.

Peki Swat ekibi adlandırdığım bu takımlar neden kuruluyor ve şirketler bu takımları nasıl kullanıyor?

Rekabet avantajı yaratacak yeni iş fırsatlarının hızla test edilmesi

IBM, Google, Cisco gibi global teknoloji şirketleri tarafından uzun süredir sürdürülen, ancak her şirket içinde farklı bir yapı ve isim altında oluşturulan SWAT ekiplerinin karşıladığı en temel ihtiyaç hızla yeni fırsatların test edilmesi olarak ön plana çıkıyor. Şirketin ana faaliyetini sürdürürken sektördeki yeni gelişmeler ve değişimi yakalayabilmesi için kurulan bu ekibin iş tanımı teknoloji tabanlı yeni çözümlerin hızla ticarileşmesi olarak tanımlanıyor.

Ikea, kurmuş olduğu Space10 isimli inovasyon merkezinde gelecekteki sosyal değişimler üzerine yeni ve sürdürülebilir yaşam çözümleri geliştiriyor. Bu merkezde girişimci gibi çalışan inovasyon ekibi belirledikleri odak alanlarına çözüm geliştirebilmek için partnerlerden destek alıyor.

Patentlerin ticari potansiyelinin araştırılması

Çevik çalışan inovasyon ekiplerinin bir amacı da şirketin fikri haklar portföyünün analizini yapmak ve şirketin inovasyon stratejisi doğrultusunda değerlendirilmesini sağlamak olduğu söylenebilir. Bu amaçla stratejik bir takım kuran en eski şirketlerden biri de IBM. 90’ların başına patentlerini gözden geçiren IBM, ticarileşmemiş veya pazar potansiyeli değerlendirilmemiş birçok patenti olduğunu fark ediyor. Bunun üzerine farklı yetkinliklerden oluşan bir takım kurarak faaliyetlerinde verimliliği artıracak veya rekabette bir adım öne geçmesini sağlayacak patentlerin ticari potansiyelini test etmeye başlıyor.

İnovasyon faaliyetlerine destek verme

Kurulan bu Swat ekiplerinin ana iş tanımı yeni fırsatlar üzerinde çalışmak olsa da kurum kültürüne inovasyon faaliyetlerini yayabilmiş şirketlerde, kurum içinde ve dışında yapılan inovasyon faaliyetlerinde de kritik rol oynuyorlar.

Şirket içinde çalışanlarla yürüttüğü kurumiçi girişimcilik ve kurum dışında Startup Autobahn isimli hızlandırma merkezi ile açık inovasyon anlamında en başarılı örneklerden biri olduğunu düşündüğüm Daimler de bir Swat ekibi kullanıyor. Lab1886 adlı inovasyon merkezinde Daimler grubu içinde bulunan en teknoloji tecrübesi bulunan, girişimci gibi düşünen ve iş geliştirebilen, yetenekli çalışanları bir araya getiriyor. Bu takım Startup Autobahn programına katılıp şirketle pilot proje yapan startuplara destek olurken, çalışanların geliştirdikleri fikirlerin ticarileşmesi yolunda destek veriyor.

İnovasyon ve yatırım hedeflerine yön verme

Globaldeki şirketler Swat ekiplerini farklı şekillerde ve amaçlarda kullansa da bu ekiplerin en kritik yönü şirketin inovasyon stratejisine yön verme potansiyeline sahip olmaları.

Sektördeki trendleri, yeni girişimleri, teknolojileri sürekli takip eden, pazar ihtiyaçlarını erken tespit edip bunları hızla prototipleyip şirket içinde yeni bir ürüne veya uygulamaya dönüşmesini sağlayabilen Swat ekipleri, şirketin çıkaracağı bir sonraki ürün, girmesi gereken yeni pazarlar, geliştirmesi veya dışarıdan temin etmesi gereken teknolojiler, patentleri belirliyor. Bu şekilde, Swat ekiplerinin gerçekleştirdiği çalışmalar şirketin gelecekteki yatırım stratejisi ve inovasyon hedefinin belirlenmesinde önemli rol oynuyor.

Kültürünün değişiminde rol oynama

Günlük iş tanımına bakıldığında, diğer çalışanlardan farklılaşan bu Swat ekipleri, kurum içinde daha bağımsız bir yapıya sahip gibi görünüyor. Bu bağımsız yapı, ekibin kurum içi süreçlerinden ayrışarak kendi yalın süreçlerini tasarlamasına ve uygulamasına imkan veriyor. Ancak bu noktada, Swat ekibi ile kurum içi ve dışı inovasyon çalışmaları arasındaki sinerjinin ve kesintisiz bilgi akışının tasarlanması önem taşıyor.

Girişimci gibi düşünen ve çevik iş yapan çalışanlar yaratabilmek için, bilginin içselleştirilmesine imkan vermeyen, uygulamadan uzak, teorik eğitimler yerine, çalışanların bir pilot uygulama kapsamına Swat ekibi ile birlikte çalışmasını sağlamak düşünce yapısındaki değişim hızını artırma imkanı sağlayabilir. Problem tanımlama, çözüm üretme, çevik iş geliştirme, hızlı test gibi yaklaşımları uygulayan çalışanlar Swat ekibi ile aynı dili konuşabilecek ve girişimci gibi düşünme yetkinliğini edinmeye başlayacaktır.

Diğer taraftan, birlikte çalışma ortamı sağlanması, Swat ekibinin zaman zaman bir destek mekanizması gibi konumlandırılması, bu ekiplerin şirketten kopuk ve izole kalmasının önüne geçerek, şirket kültüründeki değişimi tetikleyen bir araç olarak da kullanılmasına imkan verecektir.

Rekabette farklılaşmaya, yeni gelişmelere hızla uyum sağlamaya çalışan şirketler kurum içinde ve dışında farklı kanallar kullanırken, bu değişimi yakından takip edecek ve kurumun adaptasyonunu hızlandıracak dedike çalışan bir Swat ekibi kurmak bu seçeneklerden biri gibi görünüyor.

Peki sizin şirketiniz değişimin hızını nasıl yakalıyor?

--

--