Yeni İş Geliştiren Swat Ekiplerde Olması Gereken Yetkinlikler

Yasemin Eren
make innovation work
4 min readMar 2, 2019

Şirket içinde yeni iş fikri geliştiren Swat ekibinden maksimum verimi alabilmek için takımda hangi yetkinlikler olması gerektiğini hiç düşündünüz mü?

Birden fazla onay mekanizmasından oluşan, zaman zaman karmaşık bürokratik sistemlerle yürütülen kurumsal şirketlerde, inovasyon kelimesi dilden dile dolaşıyor olsa da, pratikte üzerine çalışılan birçok yeni iş fikri bir süre sonra kurumsal kara deliklerde kaybolmaya mahkum oluyor.

Kurumsal şirketlerle yakın çalışıp büyük yapılardaki değişimin zorluklarını tecrübe ederken, geçtiğimiz günlerde takımların büyüklüğünün çalışma sonucuna olan etkisi üzerine yapılan bir araştırma ilgimi çekti. Araştırmacı ekip takım büyüklüğünün etkilerini ölçebilmek için 1954 ve 2014 yılları arasında çıkan araştırma tezleri, patent ve yazılım ürünleri olmak üzere toplamda 65 milyon ürünü incelemiş.

Yaptıkları detaylı analiz sonucunda da tekrarlayan bir modelle karşılaşmışlar:

Sayıca fazla takımların var olan fikir ve tasarımları geliştirme konusunda öne çıkarken, küçük takımların var olan düşünce kalıplarını ve iş yapış şekillerini yıkacak potansiyelde yeni fikirler, buluşlar ve fırsatlar geliştirmekte daha iyi oldukları belirlenmiş.

Özetle, kalabalık ekipler mevcut teknoloji ve bilimsel bulguları geliştirmekte daha etkiliyken, az sayıda kişiden oluşan ekipler yıkıcı ve yenilikçi işler geliştirme konusunda konusunda daha çok öne çıktığını ortaya koymuşlar.

Bundan bir süre önce yazdığım Kurumsal Şirketler Değişimin Hızını Swat Ekiplerle mi Yakalıyor? adlı blog yazımda da bahsettiğim gibi şirketler artık küçük ekipler kurarak bu problemin üstesinden gelmeye çalışıyor. Bu ekipleri bir şirket projesi mantığından çıkmaları, yalın ve çevik yöntemlerle yeni işler geliştirmeleri ve mevcut işleri daha verimli hale getirmeleri için teşvik ediyorlar.

Peki bir Swat ekibinden maksimum verimi alabilmek için hangi yetkinlikler olması gerektiğini hiç düşündünüz mü?

Son dönemde farklı sektörlerden birkaç Swat ekibiyle birlikte çalışınca bu ekiplerin aslında ne kadar kritik olduğunu birinci elden gözlemleme şansı buldum. Bu Swat ekiplerinde yetkinlik anlamında sürekli şekilde olması gereken bazı roller bulunduğunu fark ettim.

Yol Gösterici (Lead): Swat ekibin görevi yeni iş fikirlerini kısa zamanda yalın metodolojilerle test etmek ve hayata geçirmek olduğundan bu sürecin bir “şirket projesi” gibi ilerlememesi gerekiyor. Ekipte en az bir kişinin yalın iş geliştirme ve çevik çalışma metodolojilerine hakim olması ve ekibin kalanını bu metodoloji doğrultusunda yönlendirmesi, gerektiğinde mentorluk etmesi gerekiyor. Önemli bir nokta: Design Thinking eğitimi almış olmak bu metodolojilerin bilmek anlamına gelmiyor, bu kişi/kişilerin bu metodolojileri daha önce uygulamış olması şart. Bunun yanı sıra sürecin yönetilmesi, önemli kilometre taşlarının belirlenmesi gibi konularda da bu kişi/kişilerin proje yöneticisi gibi konumlanması önem taşıyor. Bu yetkinlik şirket içinde bulunmuyorsa dışarıdan danışmanlık desteğiyle de alınabiliyor.

Sektör Bilgesi: Ekip hali hazırda şirket içi çalışanlardan oluştuğu için her üyenin sektör bilgisi ve tecrübesi mutlaka oluyor. Burada kritik olan, eğer fikir geliştirme belli bir alanda yapılıyorsa (satış, satış sonrası hizmetler, operasyon gibi) ekipteki kişi/kişilerin o birimde bilfiil çalışıyor ve işleyişe hakim olması gerekiyor. Hatta bu kişilerin aynı sektörde ancak farklı şirketlerde çalışmış olması sektör içindeki farklı, başarılı uygulamaların ekip içinde paylaşılması ve sektör ölçütlerinin anlaşılması açısından ek bir değer yaratıyor.

Bağlayıcı: Yeni iş fırsatlarını tespit ve test etme süreci maalesef ki 4 duvar arasında gerçekleşmiyor. Bu süreçte şirket içinde ve dışında yapması gereken birçok operasyonel iş bulunuyor. Şirket içinde destek alınması gereken kilit kişilere ve birimlere ulaşma, belli verilere ulaşma, şirket içi ve dışındaki 3. partilerle görüşmeler ayarlama, gerektiğinde üst yönetimi süreçle ilgili bilgilendirme gibi işleri üstlenen kişi/kişilerin iş bitirme konusundaki hızı ve insan ilişkilerini yönetme konusundaki yetkinliği sürecin verimliliğini doğrudan etkiliyor.

Yenilikçi: Swat ekibin şirketin faaliyet alanı dışındaki yıkıcı çözümleri de araştırması ve vizyonuyla şirketin inovasyon stratejisini etkiliyor olması gerekiyor. Günlük işleri dışında yeni teknolojileri, sektör dışı gelişmeleri, startupları takip eden, yeri geldiğinde sektör normlarının dışında fikirler üreten bir kişinin varlığı bence çok kritik. Böyle kişileri kurumsal şirketlerde bulmak her zaman kolay olmadığından, girişimci ruha sahip çalışanları tespit etmek önem taşıyor. Bu kişileri Swat ekibine dahil etmek hem çalışanı kurumsal düzenden çıkararak motivasyonunu pozitif yönde etkileyecek hem de ekibin vizyonunu genişletme açısından büyük değer katacaktır.

İş Bitirici: Yeni fikirler yalnızca ofis içinde post-it yapıştırmakla değil gerektiğinde sahaya çıkıp müşterilerle, paydaşlarla konuşmayı gerektiriyor. Yani ekibin bizzat işin içinde girip ellerini kirletmesi gerekiyor. Ofis düzeninde kağıt ve excel üzerinde proje yürüten kişiler için bu zaman zaman zor olduğundan sahaya çıkmaktan, insanlarla konuşmaktan korkmayacak yapıda kişilerin takımda yer alması önem taşıyor.

Belirttiğim bu roller ayrı ayrı kişilerde olabileceği gibi birkaçı yetkinlik aynı kişide de toplanmış olabilir. Benim tecrübelerime göre Swat ekipte sürekli şekilde olması gereken yetkinlikler bunlarken, iş geliştirme sürecinde zaman zaman gerekli olabilecek farklı yetkinlikler de bulunuyor. Örneğin prototip geliştirme sürecinde teknik, verilerin değerlendirmesi tarafında analitik yetkinlikler ön plana çıkacaktır. Bunun için Swat ekip etrafında bu tecrübelere sahip bir destek ekibi kurmak ve süreç içinde bu kişilerden yarı-zamanlı destek almak doğru bir yaklaşım olacaktır.

Tüm bu yetkinlikler bir yana herhangi bir ekipte olması gerektiği gibi Swat ekibin uyum içinde çalışabilmesi için üyelerin ekip çalışmasına uygun, yeniliğe açık ve denemekten korkmayan kişiler olduğundan emin olun.

Peki sizin Swat ekibinizde hangi yetkinlikler bulunuyor?

--

--