Yenilik İçin Süper Kahraman Tarifi

Ceren Önen
make innovation work
3 min readMar 25, 2019

Evet evet, doğru duydunuz, az sonra şirketlerde inovasyon için en önemli girdi olan süper kahramanın tarifini yapacağım…

Bu tarifteki kişiyi bulduğumuz zaman emin olabilirsiniz ki kahramanımızın eline vereceğiniz bütün işler tereyağından kıl çeker misali hayata geçecek ve işlerimizin değerine değer katmanın ötesinde, bizi bambaşka bir boyuta taşıyacak.

Buyrun tarifimize aşağıda başlıyoruz…

1.Photo by Esteban Lopez on Unsplash
  1. İnsiyatif alan

İstenen özelliklerin en başında gelir. Biz, şirket içinde kurduğumuz ve yürüttüğümüz yapıları sürekli aynı taşla bilerken, diğer taraftan bu arkadaşımızın “kutunun dışında” düşünüp bize para kazandıracak ama maliyeti olmayan öneriler getirmesini, karşımıza çıkıp “bakın ben bunu düşündüm, hedeflerimde yok ama ben yine de diğer işlerimin dışında kalan zamanda çaba harcayıp bu konuda size çözüm üreteceğim” demesini bekleriz.

2. Empati kurabilen

Bir talepte bulunduğumuzda şıp diye anlamasını, leb demeden leblebi kavurmaya başlamasını isteriz. Eee, ne de olsa yenilikler ondan soruluyor, biz de onun müşterisi sayılırız. O yüzden de benim ihtiyacım olan ne varsa en doğrusunu anlayıp en güzelini önümüze getirebilmelidir.

3. Sonuç odaklı

Yeni işler “yeni” oldukları için, malumunuz, süreçlerimiz ve akışlarımız henüz tanımlı değil. Ancak bu durumda bile arkadaşımız işlerimizin ahengini ve akışlarını bozmaksızın bize istediğimiz hızda, içerikte ve hemen uygulayabileceğimiz, kârlı ve EBITDA’sı yüksek işler getirmelidir.

4. Uçtan Uca Sorumluluk Sahibi

Çok amaçlı çakımız evde kalmış ama sorun değil, bu arkadaşımız her türlü işe gelmelidir. Gerekirse analist, ürün yöneticisi, yazılım mimarisi ve proje yönetimi işlerinin tamamına bakabilir, başka birinin desteğine ihtiyaç duyduğunda sırasını bekler, ilerimizden vakit kalırsa yardımcı oluruz kendisine. Ama o yine de yılmaz, kendisini sürekli geliştirir, eksik yönlerini tamamlar.

5. Maliyet Duyarlı

Yeni işlerin en büyük problemi genellikle önden bir yatırım ihtiyacı ile gelmeleri, aynı zamanda para da kazandırmazlar ilk başta. Parayı “akıllı” kullanan yaklaşımlar geliştirebilecek nitelikte çözümler ile gelmeli bu arkadaşımız. Mümkünse yatırım yapmadan, hatta yatırımı bu iş alacak kullanacak kişiye yaptırarak bütün sermaye ve yatırım risklerini üzerimizden alacak iş modelleri hayata geçirmelidir. Kâr mı dediniz? O tabii ki bizimdir, ne de olsa bizim sayemizde bu iş var :)

6. Konusunda Uzman

Eh yenilikleri getirsin diye aldık, her şeyi biliyordur tabii ki. Bir eğitim, destek ihtiyacı olmaması gerekir. Tak çalıştır, girdiği kaba anında uyum sağlayan ve değer üreten bir yapısı vardır.

İşte yukarıda genel özelliklerini saydığım arkadaşı bulduğumuz anda yenilik ile ilgili bütün işlerimiz çözüldü demektir. Hatta ve hatta, kurumun altın anahtarını kendisine verdiğimiz taktirde, her işin idaresini üzerine alabilecek kadar yetenekli bir arkadaşımızdır.

İşin kötü tarafı bu arkadaşlardan etrafta pek fazla bulunmuyor. Sokakta da rastlandıklarına şahit olmadım diyebilirim. Zira gerçekçi olmayan beklentilerle ve özellikle de tek adam (ya da bölüm) üzerine kurulu olan oyun planları istenilen sonuçları üretmiyor.

Yenilikler bir kişi/ birimin değil, tüm organizasyonun işinin doğal bir parçasıdır

Mevcut iş yapış biçimimizi en verimli ve en çok katma değer yaratacak şekilde yürütmek, işlerin başında olan ve bu işleri gerçekleştiren tüm ekibin sorumluluğundadır. Elimizdeki işleri “daha iyi” yapabilmenin yanı sıra, iş yapış şeklimizin ve değer teklifimizin gelecekte de anlamlı kalması için geleceğin tarifini başkasının sorumluluğuna veremeyiz.

Yenilikler kurum/ organizasyon hedeflerine hizmet etmelidir

Hiçbir birim ya da kişi(ler)in tek başına ve diğerlerine rağmen organizasyon içinde bir yeniliği hayata geçirmesi ve de en önemlisi yaşatması mümkün değildir. Aynen organizasyonlarımızın içinde bulunduğu coğrafya, sektör ve ekosistemde olduğu gibi şirket içinde de bütün işlerin birbirini tamamlayıcı ve destekleyici özelliklerin olması esastır. Aksi taktirde ne kadar “yenilikçi” ve “katma değeri yüksek” bir iş olsa da organizasyon ile bağlantısı olmadığı taktirde ölmeye ya da organizasyon dışına çıkmaya mahkumdur.

Yenilik tesadüfen/ rastgele hayata geçmez, yeniliğin “tutması” için uygun ortam yaratılmalıdır.

Yenilikler hayata geçirilirken bir her parametresi önceden tanımlı biyosfer değil, belirsizlik altında çalışabilecek bir ekosistem mantığı ile düşünülmeli, bu ekosistemin kurulması için gereken ortamın hazırlanması sağlanmalıdır. Aksi taktirde saksıda yetiştirdiğimiz fidemizi toprağa aktardığımızda kontrol edemediğimiz rüzgarlarda yıkılması riskini de baştan almış oluruz.

Yenilik bir takım işidir

Kuruların orta ve uzun vadeli yenilik ihtiyaçlarının, organizasyon içindeki farklı yeteneklerinin katılımı olmaksızın hayata geçirilmesi gerçekçi değildir. Bu tip yenilik çalışmaları yürütülürken farklı disiplinleri temsil eden ekiplerin sorumluluk aldığı ve çalışmaları yürüttüğü yapıların kurulması gerekir

Yenilikler için tolerans alanı yaratılmalıdır.

Kurum içinde oluşturulacak bir kum havuzunda, kontrollü bir ortamda yeniliklerin denenmesi, belirli “kısıtlardan” arındırılmış kontrollü alanlarda serbest hareket alanı yaratılması, deneme yanılma ve sonrasında öğrenim ile bir sonraki adımda daha emin ve doğru adımların atılmasını destekleyecek, yeniliklerin hayata geçmesi için destekleyici bir ortam oluşturacaktır.

Yenilik alanındaki uzmanlık için hem dahili hem de harici tüm uzmanlıklar değerlendirilmelidir.

İnovasyon için sadece kurum içi kaynaklar değil, kurum dışındaki uzmanlıkların da etkin bir şekilde kullanılabileceği işbirliği yapıları kurulmalı, kritik önem arz eden uzmanlıkların kurum içine hızla kazandırılması için adımlar atılmalıdır.

--

--