Z Kuşağını Şirkette Tutmanın Yolu: Kurum İçi Girişimcilik

Müge Yılmaz
make innovation work
4 min readFeb 14, 2020

Z kuşağının beklentilerini karşılamanız için kurumiçi girişimciliğin ve inovasyon imkanlarının öneminden bahseden, nasıl şirketinizde kurum içi girişimciliği teşvik edeceğinizi anlatan, küçük-orta ölçekli şirketlerde kurum içi girişimciliğin organik bir şekilde nasıl uygulanacağını açıklayan ve iç girişimcilere tavsiyerler veren 4 ayrı makaleyi sizin için Kurum içi Girişimcilik teması altında derledik ve özetlerini burda paylaştık.

  • İçerikleri orijinal kaynaklarından okumak istersiniz başlıklarına tıklayabilirsiniz.

1. Makele Forbes’tan : Gen-Z Wants To Change The World — At Your Company

1990'ların başı ile 2000'lerin ortaları arasında dünyaya gelen Z kuşağı, dünya nüfusunun yaklaşık% 33'ünü oluşturuyor. İşverenlerin bu kuşağı anlaması ve taleplerine cevap vermesi son derece önem kazandı. Evet maaş önemli ancak Z kuşağı için anahtar kelime “amaç” olacaktır. Z kuşağı önceki nesillere göre çok daha yüksek oranda amaç arıyor.Girls With Impact tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Gen-Z% 45'i dünyada olumlu bir fark yaratan bir şirket için çalışmak istiyor.

Photo by Callum Shaw on Unsplash

Şirket olarak, Z kuşağının beklentilerini karşılamanız için 3 öneri;

  • Onların dünyada olumlu etki yaratma arzularını yargılamak veya reddetmek yerine, bağlılıklarına değer verin.
  • Seçtiğiniz anlamlı bir amaç için çeşitli kuruluşlarla işbirliği yapın ve ve bu amacı markanızın parçası haline getirin.
  • Z kuşağının % 65'i kişisel olarak dünyayı değiştirecek bir şey yaratmak istemekle beraber bu yaratıcı ruhu kucaklayacak ve güçlendirecek bir işyeri aramaya motive olmuş durumdalar. İşveren olarak, Z kuşağını iç girişimciliğe teşvik edin ve inovasyon için fırsatlar yaratın.

2. Makele The Ceo Magazine’den: How Intrapreneurship Can Be Your Secret Weapon

1980'lerden bu yana, örgütlerde inovasyon ve yaratıcılığı teşvik etmenin bir yolu olarak kurumiçi girişimcilik konuşulmaktadır. Son birkaç yılda önemi artan ve dünyanın her köşesindeki yöneticilerin dikkatini çeken bir konu haline geldi.

Kurumiçi girişimcilik, girişimcilik ilkelerine dayanır, ancak bir işletmenin sınırları dahilinde uygulanır, çalışanlara girişimcilik deneyimini kazandırır. Girişimci gibi düşünme şirkete farklı bakış açıları getirir, problemleri çözer ; yeni ürün fikirleri getirebilir, mevcut tekliflerinizi canlandırabilir ve kârınızı yükseltebilir.

Photo by Austin Distel on Unsplash

Şirketinizde kurum içi girişimciliği teşvik etmenin üç yolu:

  • İşyeri gereksinimlerinizi yeniden tanımlayın.Girişimci becerilerine sahip insanları işe alın, risk alan kişileri teşvik edin. Fikir çalıştayları, iç hackathonlar düzeleyin.
  • Gerçek girişimcilik dünyasına bakın. Girişimcileri iş yerinize davet edin, girişimci mentorlarla çalışın. Sıfırdan iç girişimci oluşturmak veya yeni çalışanlar bulmak zorunda değilsiniz, potansiyel şirketinizde zaten var ancak bunun herkese uygun olmadığının bilincinde olun.
  • Balık baştan kokar. Söylediklerini uygulayan ve bir girişimci gibi düşünme yeteneğinizi göstererek insanlara ilham veren bir lider olun.

2.Makale Forbes’tan: How to Enable Organic Intrapreneurship

Kurum içi girişimciliği teşvik etmenin iki ana yolu vardır. İlki, yapılandırılmış kurumiçi girişimcilik: çalışanları yeni fikirler bulmaya iten planlı inkübatörler, süreçler ve projelerden oluşur. Büyük kuruluşlarda iyi çalışma eğilimindedir. Bugün dünyamızda en iyi bilinen teknoloji ürünlerinden bazıları, Google’ın Gmail’in yapılandırılmış kurumiçi girişimcilik faaliyetlerinin sonucudur.

Girişimciliği teşvik etmenin ikinci yolu ise organik kurumiçi girişimciliktir. Bu yaklaşımı benimseyen şirketler genellikle kariyer danışmanlığına odaklanan küçük ve orta ölçekli kuruluşlardır. Yeni fikirleri hızla ortaya çıkarabilir ve uygulayabilirler.

Niklas Tidbury on Unsplash

Kurumiçi girişimcilik için her iki yaklaşım da güzel sonuçlar doğuruyor ancak halihazırda yapılandırılmış bir süreci olmayan şirketler için organik olanı daha kolay bulabilir. Nasıl başlayacağınız aşağıda açıklanmıştır:Photo by

1. Bir amaç belirtin:Çalışanlarınıza kendilerinden daha büyük bir amaç sunun.

2. Fikirleri yönlendirmek ve desteğin ne zaman gerekli olduğunu belirlemek üzere süreçleriniz olsun: Çalışanlar fikirlerini mentorları ile paylaşabilmeli ve eyleme geçirilebilir geribildirim alabilmeli

3.Çalışanların ‘İşveren gibi düşünmelerini’ sağlayın:Çalışanların, yönetim ekibinizin fikri değerlendirmek için ihtiyaç duyacağı finansal bilgileri bilmesini sağlayın

4. Yeni fikirlere açık olun:Çalışanların yeni fikirlerlerle gelmesini teşvik etmek için her yıl kaynak sağlayın

4.Makale Stanford Social Innovation Review’dan: A Guide for Intrapreneurs

Driving Innovation From Within: A Guide for Internal Entrepreneurs’ün yazarı Kaihan Krippendorff iç girişimcilere rehber niteliğinde olan kitabını anlatıyor. Yazısına bilindik bir girişim hikayesi ile başlıyor ve girişimci anlatısının sorunlu olduğunu söylüyor. Gerçek inovasyon hikayesinin daha az seksi ve daha karmaşık olduğunu bu yüzden onu sık sık duymadığımızı dile getiriyor.

Gerçek bir inovasyon hikayesi olarak 1969 senesinde Elliott Berman’ın alternatif enerji kaynaklarını gerçeğe dönüştürme hedefiyle güneş panallerini üzerine yaptığı inovasyonları ve Exxon’u bu ürünleri kullanmaya nasıl ikna ettiğini anlatıyor. Peki Elliott Berman zamanın Elon Musk’ı olabilecekken neden adını hiç duymadık?

Çünkü Berman girişimci değil, iç girişimci idi. Dünyayı önemli derecede etkileyecek fikrini işini bırakmadan geliştirdi.

Photo by Smart on Unsplash

İnovasyon hakkında gerçekleri, kurumiçi girişim süreçlerini: çalışanların fikir ürettiği, kurumun geliştirdiği ve rakiplerin ticareştirdiği bir yapıda kurgulayarak soru cevap üzerinden açıklıyor.

İnovasyona kurum içi girişimciliğe dair çeşitli içeriklerimizi takipte kalarak günceli yakalayabilirsiniz.

--

--