Digitale rundballer

Tore Norheim Hagtun
Makes Sense
Published in
5 min readAug 15, 2018

Denne artikkelen handler om hvordan Orkel og Searis samarbeider om å skape nye innovasjonsmuligheter innen landbruk og industri ved hjelp av nye sensorer, industriell IoT og bedre bruk av data fra Orkels kompaktorer.

Orkel- en verdensledende maskinprodusent fra Trøndelag

Orkel er en familieeid industribedrift med røtter tilbake til 1949.

Det som begynte med beskjeden produksjon av enkelt utstyr og barneleker har nå blitt en global leverandør av avanserte maskiner av høy kvalitet.

Orkels fabrikk på Fannrem. Bilde fra orkel.no

Orkel anno 2018 utvikler og produserer avanserte landbruks- og industrimaskiner ved sin fabrikk på Fannrem, med kunder over hele verden. Eksport blir stadig viktigere og nylig landet Orkel en stor kontrakt for leveranse av kompaktorer til Kina. Orkel eksporterer til over 40 land og ble nominert som en av tre finalister til årets eksportbedrift 2018.

Landbruk er hovedmarkedet, men Orkel ser stadig nye anvendelser av sine maskiner, fra kompaktering av dyrefôr, tang/tare og mais til effektiv avfallshåndtering.

Orkel arbeider kontinuerlig med forbedring av egen produksjon og sine produkter. Det var gjennom dette arbeidet Searis og Orkel kom i kontakt, da Orkel hadde behov for en partner innenfor innsamling og bruk av data fra sine maskiner, for å forbedre eget produkt og tilby nye tjenester til sine kunder.

Rundballer- kompakt innovasjon i praksis

De fleste har nok sett en rundball på et jorde i hvit, blå, gul eller rosa innpakning og sannsynligheten for at en Orkel-maskin har vært involvert er stor.

Uavhengig av materiale er målet med å lage rundballer å ta vare på kvaliteten over tid, samt få enklere logistikk og lagring. Dette har betydd mye for dyr, bønder og matproduksjon, verden over.

Hvordan fungerer det?

En kompaktor/rundballspresse er i praksis en liten mobil fabrikk som tar inn råmateriale i en ende og hvor det ruller et bedre produkt ut i den andre enden.

DENS-X fra orkel.no

Gjennom hele denne prosessen genereres verdifull data om maskinen og utstyret ombord, men også detaljer om hver enkelt rundball som produseres. For eksempel vekt, tetthet, innpakking og så videre. Orkel tester også bruk av nye sensorer som kan kvalitetsbedømme innholdet i hver enkelt rundball.

Hvilken verdi kan data gi?

Rundballer er nok ikke det første folk tenker på når de hører ord som innovasjon, IoT, maskinlæring, sensorikk og kunstig intelligens, men det er akkurat dette Orkel og Searis samarbeider om å ta i bruk. For å løse problemer og skape nye muligheter for både Orkel og deres kunder.

Hvordan løse problemer med data?

Med økt eksport kommer nye utfordringer knyttet til service og oppfølging av maskinene verden over, her vil oppdaterte kvalitetsdata spille en viktig rolle fremover.
Noen av spørsmålene som data fra maskinene kan gi svar på kan være:

  • Hvordan brukes maskinen/utstyret? For enklere feilsøking, fjernhjelp og bedre rådgivning.
  • Fungerer alt som det skal? For preventivt og riktig vedlikehold.
  • Hva kan vi gjøre for å forbedre egen teknologi og prosess? Tilgang til store mengder reelle driftsdata kan gi grunnlag til forbedring og design av nye maskiner, systemer, utstyr og tjenester.

Hvordan skape nye muligheter med data?

Data fra maskinene og andre relevante kilder representerer et stort potensiale til innovasjon for både Orkel og deres kunder. I et marked med stadig sterkere konkurranse på produksjon av maskiner er det viktig også kunne ta i bruk data og programvare som et konkurransefortrinn.

Orkels kunder lurer gjerne på:

  • Brukes maskinen min optimalt?
  • Brukes flåten av maskiner optimalt?
  • Hva kan vi gjøre for å forbedre oss?
  • Hva er kvaliteten på fôret mitt og hva betyr det egentlig?

Og så videre.

For å gi svar på spørsmål som dette samarbeider Searis og Orkel om å bruke data om både maskinen og materialet som passerer gjennom på nye måter.

Hvordan gjør vi det?

Searis utvikler teknologi for å hjelpe bedrifter samle, organisere og ta i bruk data. For å kunne gjøre dette jobber vi tett sammen med våre kunder for å forstå utfordringene og mulighetene som finnes.

Steg 1. Gjøre kvalitetsdata tilgjengelig fra maskinene i felt.
På samme måte som vi gjør data tilgjengelig fra brønnbåter, oppdrettsanlegg og fabrikker bruker vi vår egen programvare og teknologi for å integrere med Orkels kompaktorer i felt. Vår datalogger monteres på Orkels maskiner og snakker med kontrollsystemet og annet utstyr ombord. Denne sørger for lokal lagring, sikkerhet og kommunikasjon over tilgjengelig kanaler.

Steg 2. Få kontroll over all data og gjør tilgjengelig via en felles plattform
Orkel har kunder over hele verden og for å kunne hente ut verdi fra disse dataene må vi samle disse på et felles sted. Vår Clarify-plattform er bygget for å håndtere store mengder industriell data på tvers av systemer og formater. Her kan vi også integrere andre datakilder, fra for eksempel værtjenester, fagsystemer, produksjonssystemer eller andre kilder som kan ha påvirkning på maskinene og driften. Data gjøres tilgjengelig via dokumenterte APIer for ulike typer videre bruk.

Steg 3. Ta i bruk data. Analysere, lære, forbedre og skape nye muligheter.
Når man har hentet inn kvalitetsdata og samlet på et felles format kan man ta i bruk dataen til å løse problemer og skape nye innovasjonsmuligheter.

Sammen med Orkel utvikler vi flere nye løsninger for å dekke ulike behov.

Fra data til verdi

Clarify er vår egen programvare for å finne, visualisere og samarbeide rundt data. Med Clarify vil vi gjøre data til et verktøy for alle og gjøre det enklere å dele innsikt mellom fag-eksperter. Orkel bidrar i utviklingsarbeidet og testing spesielt med tanke på feilsøking, forbedring og optimalisering av tekniske systemer på sine maskiner.

Orkel FeedIQ, illustrasjon fra orkel.no.

FeedIQ/BaleID- er et unikt konsept fra Orkel som muliggjør “Precision Farming”. Vi bidrar med data som samles på Clarify-plattformen, i tillegg til å utvikle mobilapps som tar i bruk denne dataen spesielt for de behov som Orkels sluttkunder har. Ved hjelp av nye sensorer og data fra maskinen vil det bli mulig å bedømme kvaliteten på hver enkelt rundball, med de mulighetene det gir for nye foretningsmodeller og tjenester.

Orkel live logbook — er en mobilapp som gir enkel tilgang på informasjon om egen maskin og flåte. Også denne tar i bruk innsamlet data og vi har bistått med prototyping og teknisk utvikling av mobilapper.

Orkel og Searis har jobbet tett sammen over flere år, for å utvikle robust teknologi og lage løsninger som folk har behov for. Dette arbeidet inkluderer både teknologi- og idé/konseptutvikling.

Veien videre

Høsten 2018 ruller vi ut testmaskiner verden over. Fremover vil vi sammen ha fullt fokus på å bygge fremtidens system for å ta i bruk landbruksdata og bruke maskinlæring, kunstig intelligens og nye måter å bruke data på som gir verdi for alle involverte.

Følg med videre for nye artikler som forteller mer i detalj om teknologien vi utvikler sammen og gevinsten det gir.

Ta kontakt med Orkel for å lære mer om deres teknologi.

Om du vil diskutere innsamling og bedre bruk av industriell data, ta kontakt med Searis.

Searis og Orkel får støtte fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Skattefunn.

--

--