I Framsyn kombineres kvalitetsdata, dataplattform og autonom teknologi anleggsteknologi for å løse problemer og skape nye muligheter i oppdrettsnæringen. Illustrasjon Eide Fjordbruk/Searis

Framsyn — kybernetikk i oppdrett (1/3)

Tore Norheim Hagtun
Makes Sense
Published in
3 min readNov 6, 2018

--

Siden 2012 har vi i Searis arbeidet med fiskeri- og havbruksnæringen. Fram til i dag har vi utviklet teknologi for mikroalger, plankton, blåskjell, kamskjell, kråkeboller, sjarkfiske, ringnotfiske og lakseoppdrett.

Vi har fått bred erfaring med teknologiutvikling til kompliserte biologiske prosesser og har på nært hold opplevd utfordringene og mulighetene i en spennende og variert industri.

Siden 2016 har vi sammen med Eide Fjordbruk utviklet konseptet Framsyn, for å bidra til å løse utfordringene som oppdrettsnæringen har. Dette arbeidet resulterte i at vi tidlig i 2017 søkte, sammen med et sterkt konsortium, om utviklingskonsesjoner for å realisere konseptet.

I en liten artikkel-serie på tre vil vi fortelle litt om Framsyn og noen av tankene og teknologien bak.

Avverge framfor behandle

Framsyn — evne til å vurdere rett om fremtiden.

I ordboken er Framsyn definert som “evne til å vurdere rett om fremtiden”. Navnet ble valgt fordi det oppsummerer det vi vil oppnå på en god måte, nemlig å hjelpe oppdrettere til å kunne forutse og avverge trusler, i stedet for å handle når skaden er et faktum.

Hva er problemet?

For å komme fram til konseptet samlet vi eksperter med lang erfaring fra ulike deler av oppdrettsprosessen, teknologer og designere med erfaring fra både oppdrett og annen industri.

Utgangspunktet for arbeidet og spørsmålet vi stilte oss selv var:

Hva er de grunnleggende årsakene til problemene næringen har?

Hva er det som ligger til grunn for lus, sykdom, miljøpåvirkning og rømming, og hvordan kan man ta disse problemene ved roten?

Etter en lengre prosess kom vi frem til tre generelle problemområder som vi mener går igjen:

  • Manglende objektive fakta
    Man har ikke god nok oversikt og kontroll med enkeltfaktorene som påvirker fisk, anlegg, sykdom, lus, miljø og så videre, til enhver tid. Beslutninger blir aldri bedre enn grunnlaget de tas på og det er et stort potensiale i å ta i bruk ny teknologi til å skaffe til veie et bedre beslutningsgrunnlag for alle, både mennesker og maskiner.
  • For vanskelig å se hvordan alt påvirker alt i et komplisert totalbilde
    Oppdrett er en komplisert biologisk prosess i et tøft miljø. Oppdretterne har et enormt ansvar for fisken, anlegget, miljø og mennesker. Mengden informasjon som påvirker prosessen er stor og vanskelig å håndtere for enkeltmennesker.
    Det er en utfordring for oppdrettere å ha god nok oversikt til enhver tid, til å se sammenhenger og til å kunne styre prosessen best mulig basert på flere hensyn. Det er for vanskelig å treffe rett tiltak og ligge i forkant.
    Det er et uforløst potensiale i å utvikle teknologi som kan avdekke trusler tidligere, hjelpe oppdrettere til å se sammenhenger og ta lærdom fra annen avansert prosessindustri når det kommer til regulering, estimering og bruk av moderne datateknologi som maskinlæring, case based reasoning og kybernetisk modellering.
  • For få verktøy til å løse problemene
    Hjelpemidlene oppdretterne har til å avverge og forebygge trusler tidligere er for få. I dag iverksettes som regel tiltak når skaden er et faktum. Selv om oppdretterne kan få hjelp til å oppdage kritiske situasjoner tidligere trengs det en større verktøykasse med teknologi og tiltak som autonomt kan regulere, optimalisere for flere forhold og avverge trusler.

En sentral forutsetning vi satt for oss selv i konsept-utviklingen var at oppdrett i åpne anlegg kommer til å være en viktig del av norsk oppdrett i mange år framover. Det er investert enorme summer i utstyr og anlegg, samtidig som dagens metode gir Norge noen viktige konkurransefortrinn. Det er ikke gjort over natten å erstatte dette med nye konsepter for hele næringen.

Hvordan kan vi ta vare på det som fungerer bra, samtidig som vi løser problemene med den dominerende driftsformen?

Det er ingen tvil om at næringen har utfordringer og at lukkede- og offshore-anlegg har stort potensiale, men problemene må også løses for den driftsformen som vil være dominerende i mange år framover.

Det vil vi få til med Framsyn.

I neste artikkel vil jeg fortelle mer om teknologien bak Framsyn og den kybernetiske metode som konseptet bygger på.

--

--