Şirketlerde Merak Edilen Konular-8
Farklı Tip Harcamaların Vergisel Durumları
Bir şirket kurduğunuzda “temel prensip olarak” gider olarak kullanabileceğiniz harcamalar/belgeler şüphesiz ki işiniz ile ilgili olanlar . Bu tip giderleri gelirinizden düşerek verginin hesaplanacağı tutarı azaltabiliyorsunuz.
Ama bazen bu harcama gider mi değil mi noktasında tereddüte düşülen zamanlar olabiliyor. O yüzden yine sizden gelen sorulardan bu alana yönelik olanları toparladım. Umarım okuyanlara faydası olur.
1-Üniversiteyi bitirdikten sonra Açık öğretimde farklı bir bölüm okuyorum. Bu arada da şahıs firmamı kurdum. Okul harcı şahıs firmam için ödeyeceğim vergi mi azaltır mı ?
- Evet. Eğitim gideri kapsamında dikkate alınarak ödenecek verginizi azaltır.
- Ama eğitim giderleri yılda bir kere Mart ayında verilecek gelir vergisi beyannamesi üzerinde gelirinizin % 10'unu aşmamak üzere düşülebilir.
- Yeni Vergi Paketi Yasalaştığında Mart değil Şubat ayında müşavirlik firmanıza göndermeniz gerekli.
Sonuç olarak; bu tip giderleriniz var ise nasıl olsa kullanılmaz diye düşünmeyip mutlaka sorun, araştırın.
2-Şirketimi Kurmadan Önce İhtiyaç Kredisi Kullanmıştım. Şimdi o kredinin faizini şirketimde gider olarak gösterebilir miyim ?
Kredinizin;
- Şirket kuruluşundan önce alınmış olması
- İhtiyaç kredisi kapsamında işiniz ile bir bağlantısı bulunmaması sebebi ile Maalesef gider olarak göstermeniz mümkün bulunmamaktadır.
3-Şirkette çalışan personeller için özel sağlık sigortası yaptıracağım. Dikkat etmem gereken bir konu var mı ?
Evet dikkat etmeniz gereken bir konu var.
Her ay arkadaşlar adına ödediğiniz sigorta poliçesine ait dekontları çalıştığınız müşavirlik firmasına göndermeniz gerekiyor. Bunu yapmanızın nedeni de özel sağlık sigortası ile ilgili bordrolu çalışanlara sağlanan vergi avantajının unutulmaması için
4-Coursera, Udemy online eğitim alıyorum. Bu eğitimler sayesinde işimde uzmanlaşma seviyem artıyor. Herhalde gider olarak kullanmam da problem olmaz değil mi ?
:( Bu hatalı düzenlemenin revize edilmesi gerekli maalesef. Yurt dışından alınan online kurs v.b.eğitimler vergi kanunları kapsamında eğitim gideri olarak dikkate alınmıyor.
Eğitim giderinin kabul edilebilmesi için size faturayı kesen firmanın Türkiye’de kurumlar veya gelir vergisi mükellefi olması gerekli.
Hem yüksek kurdan dünya masraf yapıyorsunuz hem de gider olarak kullanamıyorsunuz.
5-Şirketimi kurmadan önce bir kere hesabıma para geldi. 29 Yaşından küçüğüm genç girişimci vergi avantajını kullanayım mı ?
Bu konuda cesur bir cevap vermek istiyorum. Eğer hesabınıza 1 kere para gelmiş ve sonrasında da 2. gelen tutarda şirketinizi kurduysanız genç girişimci vergi avantajından faydalanın.
Çünkü eğer tek seferde gelen ufak bir tutar için de vergi inceleme tutanağı tutulup genç girişimci vergi avantajınız iptal edilecek ise sözün bittiği noktadayız.
Samimi cevap yazmasaydım cevap şu şekilde olacaktı bu arada :)
İşe başlamanın zamanında bildirilmemesi nedeni ile genç girişimci avantajını kullanmamanızı öneririz.
Büyük danışmanlık şirketlerinin klasik suya sabuna dokunmayan cevapları benzer bir cevap yazmak istemediğim için görüşümü net olarak yazıyorum.
6–18 Yaşından küçüğüm şirket kurabilir miyim, genç girişimci avantajlarından faydalanabilir miyim ?
Evet faydalanabilirsiniz. Ama kanuni bir temsilciniz olması gerekli. Aile büyüklerinden birisini kanuni temsilciniz yaparsanız şirket kurabiliyorsunuz sonrasında da genç girişimci vergi avantajından faydalanmanızın önünde bir engel kalmıyor.
7-Ürünleri yurtdışına numune olarak göndersem sonrasında Fba modelinde satıldığında faturasını düzenlesem (ne kadara satıldıysa) Mikro ihracat vergi avantajından faydalanabilir miyim ?
FBA ile satış yaptığınızda veya yurt dışına mikro ihracat yaptığınızda Elektronik Gümrük Beyannamesi ile kestiğiniz e-arşiv faturası tutmaz ise sağlanan % 50 vergi avantajını kullanamazsınız.
Mikro ihracat vergi avantajı nedir ?
8-Müşteriye eski püskü kıyafetler ile gidemem. Kıyafet Giderleri ödenecek vergimi azaltır değil mi ?
Kıyafet gideri ile ilgili defalarca özelge istenmiş. Tamamına yakınında kabul edilmeyeceği şeklinde görüş verilmiş. Bu noktada iş kıyafeti, iş güvenliği ile ilgili kıyafetlerden bahsetmiyorum. Onlar sarf malzemesi olarak gider kabul edilir. Mesela elektrikçisiniz eldiven almanız lazım gibi. Ama onun dışında genel görüş sadece işte kullanmayacağınız için dış giyim harcamaları gider olarak kabul edilmemesi yönünde 👔 👗
Görüşmek üzere 👋
Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları v.b şeyleri mailchimp/GetRevue üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.
İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.
info@ozmconsultancy.com