E-Arşiv Mükellefi Olmasanız dahi bu kapsamdasınız !

2000 TL ve Üzeri Faturalar e-Arşiv Fatura olmak Zorunda

Güncelleme:22.01.2022-Vergi Mükellefi olmayanlara kağıt fatura düzenleme sınırı 30.000 TL’den 5.000 TL’ye düşürüldü.

01.01.2022 Tarihinden Sonra 2.000 TL üzeri Faturalar Kağıt Ortamında Düzenlenemeyecek

Arkadaşlar uzun süredir gelirler idaresinin sayfasında taslak halinde bekleyen e-fatura/e-defter/e-arşiv v.b. hususları içeren kapsamlı bir tebliğ mevcuttu.Tebliğ en sonunda 22.01.2022 Tarihinde resmi gazetede yayımlandı.

Ama bu yazının konusu bunlar değil. Bu yazının konusu ister e-fatura mükellefi olun, ister olmayın herkesi ilgilendirebilecek bir konu;

E-Arşiv Olarak Düzenlenme Zorunluluğu Getirilen Faturalar Hangi Faturalar ? -(Evet sizi de ilgilendiriyor !)

  • Bir firmaya katma değer vergisi dahil 2.000 TL fatura kesecekseniz e-arşiv faturası kesmeniz gerekli.(Aynı gün içinde )
  • Karşı taraf vergi mükellefi değil ise katma değer vergisi dahil 5.000 TL üzeri bir fatura kesecekseniz e-arşiv faturası kesmeniz gerekli.( Yurt dışına kestikleriniz de )-(Aynı gün içinde )

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1/1/2022 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL ‘yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarın 2.000 TL yi ) aşması halinde söz konusu faturaların e-arşiv fatura olarak e-belge düzenlenme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunludur. Bu şekilde düzenlenmemesi halinde 353.maddesinde öngörülen cezai hüküm uygulanır.

Fatura tutarını bölerim ve bu sistem üzerinden kesmem Olur mu ? OLMAZ !!

Hayır olmaz kesemezsiniz aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca birlikte değerlendirilir. Faturaların vergi dahil olarak toplam tutarı aşar ise e-arşiv fatura olarak düzenlemeniz gerekli.

Ertesi gün keserim, üç güne bölerim ne var gibi riskli işleri tercih etmemenizi öneririm, tespiti artık son derece çok kolay. (Ba&Bs formları )

Peki Faturayı Nasıl Keseceğim ?

Faturanızı aşağıdaki sistem üzerinden kesip banka üzerinden tahsil etmeniz gerekli. Aşağıdaki videoda ve yazıda nasıl fatura kesilebileceğinizi görebilirsiniz.

Bu faturaları kesmek için e-Fatura/e-arşiv mükellefi olmak zorunda değilsiniz. Mali Mühür için ödeme yapmanıza veya e-Fatura/E-arşiv fatura düzenleyebileceğiniz bir program kullanmanıza gerek yok. Gelir İdaresi Başkanlığının sayfasına kulanıcı kodu ve şifre ile giriş yaparak ilgili e-Arşiv Faturaları portal üzerinden düzenleyebileceğinizi düşünüyorum

E-Arşiv Faturamı Hatalı Düzenledim. Nasıl İptal Edeceğim ? Karşı taraf bize e-arşiv faturası kesmiş, faturayı kabul etmiyoruz ne yapmamız gerekli ?

Aşağıdaki yazıdan detaylı bilgi edinebilirsiniz. (Güncelleme 04.05.2021)

E-arşiv faturasının Düzenleme Dakika ve Saati Konusu

Bu arada E-Arşiv faturası üzerinde düzenleme tarihi yanında düzenleme dakika ve saati de bulunması gerekiyor.

Soru-Cevap Bölümü

Soru -1:Şirketlere temizlik ürünü satan mükellefim var. Site yönetimine satış yapıyor 4,000 TL, 3 saat sonra ilave bir sipariş daha geliyor 2,000 TL.İlk sipariş ile ilgili fatura kesilip ürünler ile gidiyor.

Ancak ikinci sipariş ile e-arşiv fatura kapsamına giriyor. bu durumda ne yapılacak?

Cevap-1: Bu durumda aynı gün olduğu için kağıt ortamında fatura kesmeniz mümkün değildir.

Soru -2:509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’nde zorunluluk kapsamında olmayıp eFatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin düzenleyecekleri faturalarla ilgili bir düzenlenme bulunmakta mıdır?

Cevap -2: e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “eArşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunludur

Soru-3: Yurt dışına yazılım hizmeti veriyorum veya google adsense gelirim var. Bende mi bu sistemden e-arşiv faturası keseceğim ?

Cevap-3: Evet bu sistemden keseceksiniz. Vergi Kimlik numarasına 2222222 yazarak kesebilirsiniz. (On bir tane 2 yazmanız gerekli)

Soru-4:Yurt dışına kestiğim faturada sınır 30.000 mi yoksa 5.000 TL mi olacak ?

Cevap-4:30.000 TL dikkate almanız yeterli. Yurt dışındaki müşterilerinizi kapsamıyor. Yani 30.000 TL altı fatura kesiyorsanız kağıt olarak kesmeye devam edebilirsiniz.

Soru-5: Bu tutarların altında fatura keseceğim yine de bu sistemden kesebilir miyim ?

Cevap-5: Evet kesebilirsiniz. Alt sınır bulunmamaktadır.

Soru-6: Mali mühür veya e-imza almak zorunda mıyız?

Cevap-6:Hayır. Bu satışlar için düzenlenecek e-Arşiv Faturalar için e-imza veya mali mühre ihtiyaç olmadan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz sunulan e-Belge Portalı üzerinden e-Arşiv Fatura düzenlenebileceklerdir. e-Belge Portalına giriş interaktif vergi dairesine girişte kullanılan kullanıcı adı, parola ile gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda düzenlenecek e-Arşiv Faturalar Başkanlık mali mührü ile mükellef adına imzalanacaktır.

Soru-7:Başvuru yapacak mıyız ?

Cevap-7:Hayır. Bu kapsamda yer alan mükellefler herhangi bir uygulama için başvuru yapmadan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz sunulan e-Belge Portalını interaktif vergi dairesi kullanıcı adı ve parolaları ile giriş yaparak kullanacaklardır.

Soru-8: Zorunluluk kapsamında olmayıp eArşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce vergi mükelleflerine vergiler dahil toplam tutarı 5 bin TL, vergi mükellefi olmayanlara vergiler dahil toplam tutarı 30 bin TL üzeri satış yapan mükellefler zorunluluk tutarının tespitini günlük olarak mı değerlendirecekler?

Cevap-8:Bu kapsamda yapılan satışlar için aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca ve birlikte değerlendirilecek olup, faturaların vergi dâhil tutar toplamının belirtilen tutarı aşması halinde, söz konusu faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi ve alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda gün içinde düzenlenen kağıt faturaların da iptal edilerek toplam tutar üzerinde e-Arşiv Fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Görüşmek üzere

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları v.b şeyleri mailchimp/GetRevue üzerinden mail gönderiyoruz.

Siz de onlardan biri olmak isterseniz sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi yazabilir veya bize mail gönderebilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

Sıkılmadan Okuyacağınızı düşündüğüm diğer yazılarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz. ⬇️

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul