Açık Bankacılık Dönemi Yaklaşıyor ! Bankalarda Bulunan Verileriniz Sizin Ne İşinize Yarayabilir ?

Açık Bankacılık Nedir ? Hayatımızda Neleri Değiştirecek ?

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Meclis’te Kabul Edildi.

Güncelleme: Dijital Bankacılık Lisansı konusunda Reform paketine maddeler eklendi.(14.03.2021)

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Meclis’te Kabul Edildi. Kanun bir çok değişiklik ile beraber açık bankacılık noktasında temel yapı taşı niteliğinde bazı düzenlemeler getiriyor.

Bu yazının konusunu Açık Bankacılığın ne olduğu, hayatımızda neleri değiştirebileceği oluşturuyor.

Açık Bankacılık Nedir ?

Ama öncesinde bazı tanımları yapmamız gerekli. İlk olarak açık bankacılık nedir onu açıklayalım;

Bildiğiniz üzere çalıştığınız bankalarda uzun yıllardır birikmiş olan finansal bilgileriniz mevcut. Bu finansal bilgiler nedir derseniz; hizmet aldığınız firmaların hangileri olduğundan, aylık yaptığımız gıda harcamalarının ne kadar olduğuna kadar bir çok bilgiyi sayabiliriz.

Peki biz bu bilgilerimize (verilerimize ) ulaşıp rahatça karar alabiliyor, gerekli karşılaştırmaları yapabiliyor muyuz, yoksa sadece bankaların kısıtlı olarak bize sunduğu bazı kampanyalardan mı yararlanabiliyoruz ?

Maalesef finansal verilerimizi üçüncü kişiler ile paylaşmak için istediğimiz şekilde alamadığımız için bize pek faydası olmuyor. Hatta bankada yıllardır biriktirdiğimiz finansal verilerin değerli olduğunu bile bilmiyoruz. Açıkcası veri paylaşımı noktasında bankalar ile müşterileri arasında adaletsiz bir durum olduğunu bankalar da kabul ediyor. İşte Açık Bankacılık tam da bu adaletsizliği gidermek için geliyor.

Eski bir bankacı olmam nedeni ile hatırladığım kadarı ile çalıştığım birimde firmaların uzun yıllardır yapmış olduğu ithalat ve ihracat kalemleri, tutarları, tahsilat zamanları ve navlun bedellerine kadar bir çok bilgi mevcuttu. Ancak ileride bu verilerin paylaşılacağı hesap edilmediği için doğru düzgün bir şekilde mi kayıtlı onu bilemiyorum ( dışarıya sunulabilecek yeterlilikte mi ? )

Market alışveriş geçmişiniz ve para harcama alışkanlıklarınıza ait verileriniz artık sadece firmaların değil sizin de işinize yaramalı.

Uzun yıllardı kredi kartınız ile ne kadar market alışverişi yaptığınızı bankalar bilirken siz bilemiyorsunuz ve bu bilgiyi belki bir indirim almak için bir market ile paylaşamıyorsunuz. Aynı konu şirketler içinde geçerli. Şirketler muhasebe birimlerinde bu bilgilere sahip olsalar da banka verisi üzerinden firmalar ile pazarlık yapmaları daha mümkün gözüküyor.

Örnek olarak son 5 yılda Migros, Carrefour v.b gibi marketlerden toplam 10.000 TL alışveriş yapmam, belki bana Migros veya Carrefour’dan bundan sonraki alışverişlerimde % 2–3 indirim sağlayacak. Ama bu veriler bende olmadığı ve bana fayda sağlayacak bir fintech ile paylaşamadığım için, benim için avantaja dönüşebilecek bir hale gelmiyor. Sadece bankaların pazarlama kampanyaların konu oluyorum.

Bankamızın Premium müşterisi olduğunuz için ayda 2 kuru temizleme ücretsiz. Allah Razı olsun. Komik ama gerçek :)

Yakın zamanda bu durum değişeceğini umuyoruz. Nasıl mı ? Açık Bankacılık sayesinde; Açık bankacılık klasik tanımı ile Bankalar tarafından tutulan müşteri finansal bilgilerinin ( ödeme tutarları, yapılan harcama bilgileri, düzenli ödenen faturalar vb. ) müşteriler tarafından verilecek izinler doğrultusunda üçüncü partilerin (Fin-Tech firmaları) kullanımına açılarak çeşitli hizmetler sunulmasına deniliyor.

Açık bankacılığın pratikte şirketlere hangi noktalarda kolaylık sağlayabileceğini bu yazıda belirtmeye çalıştım.

Ödemelerinizi Yapmak için Internet Bankacılığı Kullanmanıza Gerek Kalmayacak olması. ( Vergi Ödemeleri Dahil )

Kısmen bazı şirketlerde kullanılan programlarda şu an mevcut olsa da küçük orta ölçekli kobilerde muhasebe veya yönetim programları içinden vergi veya satıcı ödemesi yapabilmesi mümkün hale gelmesi.

innovation comes before regulation

Bütün Bankalardaki Hesaplarınıza Tek Bir Arayüz üzerinden Ulaşabilme ( Kısmen Başladı )

Orta seviye bir kobi olarak, müşterileriniz farklı bankalara ödeme yapmak istediği için dört-beş ayrı bankada hesap açtırmak zorunda kalıyorsunuz ve her gün tek tek ilgili bankaları kontrol etmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak açık bankacılık sayesinde tek bir uygulama ile bütün bankacılık işlemlerinizi tek bir uygulama aracılığı ile gerçekleştirebiliyorsunuz.

İş Bankası tarafında Tek-Cep uygulaması ile de tüm bankalarda hesaplarınızı görebiliyorsunuz.

Kredi Raporları, Kredi Başvuruları, Risk Analizleri ve Daha Kişiselleştirilmiş Finansal Ürünler

Mevcut finansal verilerinizi üçüncü parti yazılımlar ile paylaşıp sizin için en iyi finansal enstrümanlara ulaşabilmeniz mümkün olabilecek. Örnek olarak hala bankaları arayıp mevduat oranı sormak zorunda kalırken, sizin verilerinizi uygulama üzerinden gören bankaların size özel tekliflerini tek bir uygulamadan takip edip ona göre karar verebileceksiniz. Kullandığınız kiralık kasanın fiyatını bile online olarak karşılaştırabilir belki.

imzalı bordro v.b. götürmekle uğraşmanıza gerek kalmayacak

Şu an bankaya telefon edip şu kadar param var ne oran veriyorsunuz diye soruyoruz, ancak açık bankacılık sayesinde banka sizin harcama alışkanlıklarınızı, düzenli ödemelerinizi ve çalıştığınız şirketler gibi finansal verilerinizi görebileceği için bankalar arası rekabet artacak bu da biz müşterilere olumlu olarak etki edecek.

B2ME

Anlaşılır Bütçe ve Nakit Akış Raporları ( Entegre Muhasebe Sistemi) ve tabiki öneriler.

Aylık harcamalarınızın kendi içinde ayrıştırarak bütçenizin yapılması. Şirketler içinde aynı şey söz konusu olabilir. Bütçe yapıp tek tek harcamalarınızı yazmak yerine online olarak bütçenizi takip etmeniz ve aşım yaptığınız takdirde uyarı vermesi mümkün olacak. Sadece bütçe uygulamasına bankanıza ulaşım izni vermeniz yeterli.

Bordrolama Süreçleri (öngörüm)

Uygulama sayesinde bankada yer alan tutardan çalışanlarınıza ait maaşların, sigorta ve vergi tutarlarının hesaplanması ve devamında ilgili kurumlara ve personele ödenmesi. Ödemeler için mali müşavirden bordro ve beyannameleri beklemeye gerek kalmaması. Hatta ödenen net maaşlara göre bordroların hesaplanabilmesi

  • Şirketten personele maaş ödendiğinde stopaj ve damga vergisi tutarının ayrılması
  • Kira ödemesi yapıldığında stopaj tutarının hesapta ayrılması
  • Serbest meslek ödemesi yapıldığında stopaj tutarının hesapta ayrılması
Monzoda Hesap Açtığınızda Maaşınızı bir gün önce Monzo size ödüyor.

Banka Şube sayıları da azalmaya başlayacak, sanırım zaten başlamış bile

EFT ve Havale, Swift Masraflarının Tarih Olması

Bankaların mevcut durumda verilerimiz ile ilgili yaptığı şeyler genel olarak kendi kar maksimizasyonlarını artırmak üzere planlanmış. Aslında bunda bir anormallik yok. Ama müşteri tarafında seçim verilerimizi özgürce üçüncü kişiler ile paylaşmak da hakkımız.

Banks are using our datas to only hide, hold and never over use it :)

Sonuç olarak; bankaların dışarıya verecek oldukları verilerin standart ve belli özellikleri kapsaması ile ilgili gerek yasal düzenlemeler yapılmaya devam ediyor. Bu sürecin sonunda kazananın son kullanıcılar olarak bizim olacağımızı düşünüyorum.

Görüşmek üzere

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları v.b şeyleri mailchimp/GetRevue üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail atıyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

Mali Müşavirlik Hizmetlerimiz ile ilgili detaylı bilgi almak için

Özmen Mali Müşavirlik

Sıkılmadan Okuyacağınızı düşündüğüm diğer yazılarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz. ⬇️

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul