Aralık Ayında Hangi Vergiler Ödenecek?

Şirketler için Aralık Ayında Yıl Sonu Kontrol ve Yeni Yıla Hazırlık İşlemleri Neler?

Yılın son ayına girdik. Bu yıl ve bir önceki yılda paradan atılan 6 sıfırın 2'si geri geldi. Devamı da umarım yolda değildir.

Aralık ayının ilk haftasından itibaren yılbaşı planları da yapılmaya başlanmış olabilir, hatta yeni yıl hedeflerinizi de yazmaya başlamış bile olabilirsiniz ki doğrusu zaten yeni yıl başlamadan bu hedefler için çalışmaya başlamakmış.

Şirketler de ise yıl sonu işlemleri bu ay içinde yapılacak.

Peki diğer aylardan farklı olarak aralık ayında dikkat edilmesi gereken konular neler, bu işlemlerin son tarihler ne, aşağıda kısaca özetlemeye çalışacağım.

1-Öncelikle Aralık Ayında Hangi Vergiler ve Ödemeler Var Ne Zaman Ödenecekler?

Kredi kartı puanları da sanırım yılbaşından sonra silinecek. Onu da unutmamak lazım. Bu arada kağıt fatura kesen kaldı mı artık bilmiyorum ama 2025 yılından itibaren 5000 TL değil 3000 TL altı faturalar sadece kağıt olabilecek. Tutar düşürüldü. 2026'da 1 lira bile olsa kağıt fatura kesilemeyecek.
  • 25 Aralık Çarşamba Günü 2 Numaralı KDV ödemesi var. Bu beyanname ile özellikle yurt dışı faturalar var ise o faturaların üzerinden hesaplanan %20 KDV ödeniyor. Bu ödenen KDV diğer KDV ödemenizden düşüyor.
  • 26 Aralık Perşembe Günü Muhtasar Beyanname Ödemesi var. Bildiğiniz üzere muhtasar beyanname ile personel gelir vergisi, kira stopajı gibi ödemelerin yapılıyor. Eğer sizin şirketinizin de muhtasar dönemi aylık ise bu tarihte ödüyorsunuz. Ayrıca Kasım ayında imzaladığınız sözleşme vb. var ise aynı gün damga vergisi beyannamesinin de ödemek için son gün
Dijital vergi dairesi üzerinden kısmi olarak da vergi ödeyebiliyorsunuz.
  • 30 Aralık Pazartesi Günü KDV ödemesi olacak. Normalde bildiğiniz üzere KDV ödemesi her ayın 28'i ancak hafta sonuna geldiği için pazartesi gününe sarkıyor
  • 31 Aralık Salı Günü Sigorta ve Bağkur Ödemeleri Yapılacak. Yılın son sigorta ve bağkur ödemeleri de yılbaşı günü yapılacak.

Yılın son günü biraz karambol olabilir, o yüzden bağkur ve sigorta tutarlarının bankadan çıkıp çıkmadığını kontrol etmenizi öneririm. Aksi takdirde düzenli ödeyenlere sağlanan indirim hakkı kayboluyor.

2-Aralık Ayı İçinde Yapılması Gereken Başka Resmi İşler Neler?

Karışık biliyorum ama e-deftere geçmek zorunlu ama e-faturaya değil. Sizler de lütfen e-faturaya geçip geçmek zorunda olmadığınızı kontrol edin.
  • A-)E-defter geçişleri: Aralık ayı içinde mutlaka 2025 yılı için e-defter geçiş işleminizin yapılıp, yapılmadığını ve envanter defterinizin noterden onaylatırıp, onaylatırılmadığını takip etmeniz gerekiyor.
  • Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl bilindiği üzere neredeyse bütün firmalar e-deftere geçmeleri gerekiyor.

E-faturaya geçiyor muyum? e-deftere geçmek zorunlu ama e-faturaya değil. Sizler de lütfen e-faturaya geçip geçmek zorunda olmadığınızı kontrol edin. E-arşiv fatura ile e-fatura birbirinden farklı şeyler. Müşavirlik firmanız ile rakamlara ve faaliyet kodlarınıza bakmanız gerekiyor.

Şirketinizin imza sirkülerinin süresi ne zaman bitecek bir yere not almış mıydınız? 2025 yılına girmeden kontrol etmenizi öneririm. Çok acil bir ödeme yapmanız gerekiyor ama banka imza sirkülerinizin süresi dolmuş diyor. Böyle bir durum yaşamamak için not alıp kendinize sürenin bitmesine en az 1–2 ay kala gelecek ileri tarihli bir mail atabilirsiniz.
  • B-)Yılı Nasıl Bitirdiğinizin Kontrolü: 2024 Yılı için Ne Kadar Vergi Ödeyeceğiniz yaklaşık olarak Aralık ayı faturanızı kestikten sonra belli olacak.

Şahıs firmalarının yıllık gelir vergisi Mart ayında Limited ve Anonim şirketlerin ise yıllık kurumlar vergisi Nisan ayında beyan edilecek.

2024 yılına ait son faturanız kesildikten sonra yaklaşık olarak önümüzdeki sene 2024 yılı için ödeyeceğiniz vergiyi bilmenizin faydası olabilir.

Özellikle şahıs firmalarında yıl içinde gelir vergisi oranı bildiğiniz üzere sabit ama gelir vergisi döneminde ilgili vergi dilimi ile hesaplanıyor. O yüzden bir sürpriz yaşamamak için bu konu ile ilgili aşağıdaki yazıya göz atmanızı öneririm.

  • C-) Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Alınması Teknopark içinde faaliyet gösteren bir firma iseniz vergisel avantajlarınız ile ilgili bir risk yaşamamak için Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Alma Konusunu atlamamak gerekiyor.
Kazanç istisna tutarını nereden bileceğim diyorsanız müşavirlik firmanıza sorabilirsiniz. Konunun KDV ile bir ilgisi yok, Kurumlar vergisi ile ilgisi var. Teknopark’ta bulunmanız sayesinde kaç liralık kazancınızı kurumlar vergisi dışında bırakmışsanız işte o rakam üzerinden %3 fon alın diyorlar. Fon kazandırırsa ileride bu fon geliri için bir fatura kesmenize vb. gerek olmuyor, banka mevduat geliri gibi düşünebilirsiniz.
  • Bu işlemi yapmak için son tarih 31.12.2024. Konu detayları olan bir konu olduğu için yukarıdaki karar ağacı işinize yarayabilir.

3-Şirketten Çekilen Paraların İadesi Konusu

Yıl bitmeden avans kar dağıtımı yapmak da mantıklı olabilir. Çünkü gelir vergisi 2026'a ertelenebiliyor

Yıl içinde şirketinizden kar dağıtımı veya huzur hakkı dışında herhangi bir vergisel yükümlülüğe katlanmadan para almış iseniz mümkün ise yıl bitmeden önce şirketin hesabına geri gönderin.

Vadeli hesapta duruyor ise dönüşünü bugüne göre ayarlarsanız iyi olur.

Ayrıca sizin üzerinizde duran süre kadar da adat faturası kesilmesi gerekiyor. Adat faturasının ne olduğu ne kadar maliyeti olduğu ile ilgili müşavirlik firmanızdan destek alabilirsiniz.

4-Önümüzdeki yıl Şirketimin Türünü Değiştirmeli miyim? Bu şirket 2025 yılında bana gereğinden fazla mı vergi ödetti? Teknopark’a mı girsek, yurt dışında şirket açmanın faydası olur mu?

Bir de yangın-su basması-veri koruma vb. işyeri sigorta poliçeleriniz ne zaman yenilecek, yıl sonu mu onu da kontrol etmenizin faydası olabilir. Ek olarak düzenli olarak hizmet aldığınız firmaların sözleşmeleri de otomatik olarak yenilenebiliyor. Böyle bir durum var mı, seneye çalışmak istemediğiniz bir firmanın sözleşmesinin fesih süresini kaçırmadan bildirim yapmanız gerekli.
  • Geçen yıllardan farklı olarak 2025 yılında asgari kurumlar vergisi denilen bir düzenleme söz konusu olacak.

Bu düzenleme de özellikle yurt dışına yazılım-tasarım-mühendislik gibi hizmetler veren limited ve anonim şirketlerde vergi yükünde artış yaratacak.

Ancak bu sorunun cevabını net verebilmek için gelir vergisi dilimlerinin de açıklanması gerekiyor, sonrasında ise şirket türünü değiştirmenin all-in maliyetlerde ne kadar fark ettirdiğine bakmak lazım.

Yani sadece vergi tutarının karşılaştırılması yetmiyor. Ocak ayı başı gibi bir projeksiyon çıkartılarak 2025 yılının vergi planının çıkarılması daha mantıklı olur.

Bes devlet katkısı almak için de yine Aralık ayı son.

Sonuç olarak; Aralık ayı planlarını ilgilendiren en önemli konu da 2025 yılı ile ilgili bir vergi affı olup, olmayacağı.

Öngörülebilirliğin kaybedildiği bir ekonomik ve mali sistemimiz olması nedeni ile (bir anda yürürlük tarihi ertesi gün olacak şekilde vergi oranlarının artırılması veya vergi istisnalarının azaltılması veya sabah maliye bakanının televizyonda savunduğu akşama iptal olan kredi kartından 750 TL çekilmesi gibi durumlar varken bu konuya birçok örnek verebilirim)vergi affının gelip gelmeyeceği ile ilgili yorum yapmak biraz Nostradamus’culuk oynamak gibi geliyor.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/Beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

--

--

Herkes için Vergi & Finans
Herkes için Vergi & Finans

Published in Herkes için Vergi & Finans

Yazılım, Startup ve Fintech dünyası özelinde vergisel avantajlar, muhasebe işlemleri ve şirket kuruluşu ile diğer bütün konularla ilgili herkesin anlayabileceği şekilde basit ve net bilgiler. info@ozmconsultancy.com

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN

Written by Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul

No responses yet