Dubai’de 3 Ay Kalmak Neden Popüler Oldu?
Vergi Avantajı Nasıl Yakalanabiliyor? Personeli Birleşik Arap Emirliklerinde Çalışan Firmalar Nasıl Yapmalı?
Yıl içinde farklı ülkelerde farklı süreler geçirerek vergi optimizasyonu/planlaması yapmak özellikle uzaktan çalışan, digital nomad dediğimiz kişiler için son derece popüler bir konu.
Genelde Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri veya İspanya gibi belli ülkeler bu konuda öne çıkıyor. Ama neredeyse her ülke de bu yetenek havuzundaki insanları çekmek için yasal düzenlemeler yapıyor.
Örnek olarak, geçenlerde Kazakistan da dijital göçebe düzenlemesini duyurdu.
Yılı Birden Fazla Ülkede Geçirince Nereye Vergi Ödemek Gerekiyor?
Genelde bu konudaki düzenlemeler yılın yarısından fazla hangi ülkede iseniz orada vergilendirilmeniz gerektiği şeklinde.
Yani 183 günden fazla hangi ülkede durmuş iseniz vergilendiriliyorsunuz.
Peki Dubai’de 90 Gün Kalma Konusu Ne?
Bilindiği üzere son yılların popüler yerlerinden biri de Dubai.
Dubai global firmalar ve yetenekler için bir hub olmaya başladı. Birçok global firmanın bölgedeki ofislerinde birçok milletten insan çalışıyor.
Kişisel gelirler için vergi oranının sıfır olması, şirketler için sadece bazı durumlarda %9 olması, KDV’nin sadece % 5 olması çok önemli avantajlar
Örnek olarak: Türkiye’de maaş bordronuzdaki gelir vergisi kesintiniz olmasa alacağınız maaş (rakama göre değişse de) en az 1,5 kat artar. Şu an ücret nedeni ile gelir vergisi beyannamesi verenler bunu yakından tecrübe ediyor.
İşte Dubai’de maaşlardan ufak sigorta kesintileri olsa da gelir vergisi kesilmiyor.
Ek olarak Bölge Hukuki düzenlemeleri, gayrimenkul pazarı, kredi olanakları ve kripto lisanslama modelleri ile dikkat çekmeye de devam edecek gibi gözüküyor. Mesela Pazar-Perşembe yerine birçok şirket Pazartesi-Cuma modelinde çalışıyor.
Anladık tamam, 90 gün konusu ne? Birçok ülkeden farklı olarak Birleşik Arap Emirliklerinde 183 gün değil, 90 gün kaldığınızda o ülkenin vergisel olarak da mukimi olabiliyorsunuz.
Ancak personel olarak bir yerde çalışmıyorsanız bunun en pratik yolu Dubai’de şirket kurmak olabilir.
Şirket kurup en az 90 gün Dubai’de kaldığınızda online ortamda vergi mukimliği belgesi için ufak bir ücret ile başvurabiliyorsunuz.
Şirketiniz yok ise de farklı yöntemler var ama ben en çok karşılaştığım daha az maliyetli modeli yazdım. Ev alma da mesela bir seçenek, kiralama da.
Vergi mukimliği ile mukimlik tam aynı şey demek değil. Yukarıdaki şartları taşıdığınızda başvurup vergi mukimliği belgesini almanız lazım.
Vergi Mukimliği Belgesini Aldım ama Hala Türkiye’de de Vergi Mükellefiyim. Nasıl Olacak?
Burada gün hesabı devreye giriyor. Yani 90 günden fazla Birleşik Arap Emirlikleri’nde kalmanız dışında başka bir ülkede de 183 günden fazla kalmamanız gerekiyor.
O yüzden de mesela Türk dijital göçebe dediğimiz kişiler arada farklı bir ülkede veya Birleşik Arap Emirlikleri’nde süreyi doldurduktan sonra Türkiye’den vergi mukimliğinden başvuru ile çıkarak vergilendirme sistemini değiştiriyorlar.
Yani başvuru şart. Başvuru yaparken de bu belgeleri ekliyorsunuz. Çıkış sonrası her yıl şartlar taşınıyor mu pek bakılmıyor bence, yani etrafımda gördüğüm kişilerde öyle oldu ama tabii net bir şey diyemem. Orada buradaki şirketini ortak göstererek şirket kurup, bordrosunda yer alanlar da olabiliyor.
Sonuçta; birçok ülkeden farklı olarak vergi mukimliği noktasında Dubai’de uygulanan 183 gün yerine 90 gün düzenlemesi son derece mantıklı bir düzenleme. Ancak bu uygulamadan doğru faydalanmak için hem o tarafta hem de Türkiye tarafında vergisel danışmanlık almak kesin lazım. Yoksa evdeki hesap çarşıya uymayabilir.
Görüşmek üzere 👋
Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.
İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.
Özmen Müşavirlik-info@ozmconsultancy.com