Gürcistan’da Şirket Kurmadan Önce Bilmeniz Gereken 3 Konu

Gürcistan’da şirket kurmak mantıklı ? %1 Vergi Konusu Nedir?

Yurt dışında herhangi bir ülkede şirket kurmadan önce sorulması- öğrenilmesi gereken temel bazı konular var arkadaşlar.

Mesela ilk aklıma gelenler aşağıdakiler.

1-Şirketi kuracağınız ülkede hangi tip şirketin, ne oranda, hangi vergiyi ödeyeceği konusu.

  • Şirket kuruluşunun ne kadar sürdüğü ve toplam maliyetinin ne olduğu ve ülkenin vergi sistemine göre sadece o ülkeden elde edilen gelirler mi yoksa gelirin toplanması konusu olup olmadığı. (İngiltere’deki non-domicile konusu gibi)

2-Banka hesabı açmanın kolay veya zor olup, olmadığı. Ülkenin bankacılık sisteminin başarılı olup, olmadığı. Ülke dışından internet bankacılığına giriş konusu.

  • Banka hesabı açmak için şirket ortaklarının bankaya gidip, gitmeyeceği konusu.Şirket ve devamında banka hesabı açmak için o ülkeye gidip, gidilmeyeceğinin netleştirilmesi
özmen

3-Personel Maliyetleri-Yabancı personel çalıştırıp çalıştıramayacağınız, remote birilerini çalıştırırsanız onlar adına ne oranda vergi ödeyeceğiniz: İlgili ülkede çalıştırılacak personelin toplam maliyetinin ne olacağı ülke seçiminde önemli

  • Ayrıca aylık rutin muhasebe işlemlerinde de vergilerin nasıl ödeneceği, faturaların nasıl kesileceği konuları var. Mesela bu konuda komple fatura ödemesine kadar outsource edebileceğiniz firmalar da olabiliyor, sadece çok sınırlı hizmet verenler de

4-Ülkeden Para Çıkışı: İlgili ülkeden kendi ülkenize para gönderirken hangi oranda vergi kesilip, kesilmeyeceği (Estonya çok güzel vergi yok ama paranızı çıkarken %20 var mesela gibi, bizde yabancılar parasını çıkarken %10 mesela..)

Şimdi Gelelim Gürcistan’a :)

Photo by Kent Tupas on Unsplash

Gürcistan denilince aklımıza daha çok vergisiz cep telefonu ile ilgili günlük ziyaretler geliyor olabilir veya (Baccarat veya blackjack de gelebilir kişiden kişiye değişir :))

Ancak yukarıdaki konuların dışında tekstil, imalat vb. sektörlerde faaliyet gösteren ve Türkiye’de ekonominin maalesef bir süredir stabil olmamasından kaynaklı son yıllarda Bulgaristan, Yunanistan, Mısır gibi farklı ülkelere üretimini kaydıran iş adamlarımızın da tercih ettiği bir ülke daha var.

O da Gürcistan.

Gürcistan’ın iş yapma kolaylığı listesinde yukarılarda yer alan bir ülke olmasının bu noktada etkisi de var. Yani şirket tek noktadan 1–2 günde kuruluyor (tecrübe ettik ama banka hesabı açma konusu bizden yavaş)

Son günlerde serbest-göçebe-digital nomad dediğimiz yazılımcı, tasarımcı gibi yetenekli kişilere sadece %1 vergi uygulama konusu ile ilgili tekrar gündeme gelen Gürcistan’da şirket kurmadan önce bilmeniz gereken temel bazı konular var.

Yani o kadar da “too good to be true” durumu da var mı yok mu değerlendirmek lazım.

Fabrika Tbilisi

1-Nedir bu Gürcistan’daki %1 Vergi Konusu ?

Gürcistan’da normalde %20 olan gelir vergisi, freelancerlar ve bireysel şirket sahipleri için %1 olarak uygulandığı konusunda yazılar ve bilgiler bu dönem karşınıza çıkıyor olabilir.

Bu vergi avantajından faydalanılabilmesi için şartlar temelde;

  • Yıllık gelirinizin yaklaşık 160.000 USD’yi aşmaması
  • Küçük işletme olarak kayıt olmanız gerekli olması. Başvuruda bulunmanız ve başvurunuzun kabul edilmesi gerekli

Ama 183 gün konusu kritik, aşarsanız vergi oranı %20'ye çıkıyor.

Yani herhangi bir yerde yaşamaya devam edip, faturanızı Gürcistan’daki şirketinizden kesip % 1 vergi ödeyebilseniz de süreç kolay değil, biraz çifte vergilendirme kanunlarına güvenip bunu öneriyorlar. İşin trick noktası burası yoksa şapkadan bir tavşan çıkmış değil.

Bizim vergi mukimimiz olmayacaksanız %1 ödeyebilirsiniz , sizin ülkeniz ile de çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmamız var diyorlar. Tamam da bu İngiltere’de de non-dom konusunda var veya İtalya’da Beckham vergisi olarak ifade edilen konuda da var.

Photo by mostafa meraji on Unsplash

Ayrıca siz freelancer olduğunuzu düşünerek bu işe girseniz de her zaman Gürcistan vergi dairesi sizinle aynı fikirde olmayabiliyor ve geriye dönük iptal edebiliyor ve sizden %20 oranında vergi istiyor.

O yüzden faaliyet alanınız falan oradaki doğru düzgün bir firma ile seçmeniz ve başvurmanız lazım. Mesela danışmanlık olmuyormuş. sonradan öğrenince canınız sıkılıyor. (Evet tecrübe ettik..)

Yeni kimlik olsa da çocukların kimliklerinin resimli olması lazım geçiş için

2-Gürcistan’da kaç çeşit şirket kurulabiliyor ?

Bu noktada bize çok benziyorlar, bizde olduğu gibi en çok limited ve anonim şirket kuruluyor. Temel nedeni borçlara karşı ortakların sınırlı sorumluluğu olması ve bir de şahıs şirketine göre daha kurumsal olması

  • Bireysel girişimci (IE), — Bizdeki şahıs şirketi
  • Genel ortaklık (GPE)-Sınırlı ortaklık (LP), — Bizdeki adi ortaklık gibi
  • Sınırlı sorumluluklu şirket (LLC), -Limited Şirket
  • Anonim şirket (JSC)
  • Kooperatif
1 Gel 10 lira veya biraz üzerinde

3-Gürcistan’da Genel Vergi Sistemi Nasıl?

  • Şirketler için kurumlar vergisi oranı % 15. Bizde %25.
  • Yurt dışına kar dağıtımı oranı %10 Bizde de %10
  • Az vergi türü var. Vergide reform yapmışlar 6 ana vergi türüne indirmişler, biz de durum biraz daha karışık
  • KDV Gürcistan’da %18, bizde %20 oldu biliyorsunuz. Ama yıllık satışarınızın 30–32 bin USD’ye tekabül eden tutarı geçtikten sonra KDV’ye tabi oluyorsunuz
  • Gelir vergisini aylık veriyorlar, bizde üç ayda bir

Sonuç olarak; şahıs firması tarafında bence %1 konusu hafif hayal kırıklığı, yani mesela bizde de genç girişimci bir kişi yurt dışına bazı alanlarda hizmet verdiğinde yılda toplam %6-%7 oranında vergi ödüyor hem de başı ağrıyacak bir durum olmuyor.

Gürcistan’a % 1 vergiyi ödediğinizde vergisel olarak işiniz bitmediği için ve sürekli girip çıkıp para getirip kayıt dışı devam etmeyecek iseniz biraz yorucu olabilir. Ama paypal işiniz için kritik ise Gürcistan’da şirket kurmanızın fayda sağlayacağı muhakkak.

Görüşmek üzere👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları v.b şeyleri mailchimp/Beehive üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail atıyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

--

--

Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul