Kripto Para Borsası Kurmak Yasal mı ?

BDDK’ dan veya farklı bir kurumdan izin alınması gerekmekte midir ?

BDDK’ dan veya farklı bir kurumdan izin alınması gerekmekte midir ?

Bu sorunun cevabını bir türlü bulamadığım için Cimer üzerinden başvuru yaparak sormuştum. Sorunun cevabı detaylı olarak aşağıdaki şekilde geldi. Ama cevabı hala bilemiyorum :)

Sizlerle de paylaşmak istedim.

Şirket olarak hizmet verdiğimiz bir kripto para borsası firma olduğu için araştırmaya devam ediyorum. Bu arada 2021 Nisan ayı itibari ile MASAK kripto para borsalarından bazı bilgileri istemeye başladı.

Cevabı hazırlayan arkadaşları da çok iyi anlıyorum. Mevzuatta bir şey olmayınca evet veya hayır demek zor gerçekten…

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 14.12.2019 tarihinde yapmış olduğunuz 1902921840 sayılı başvurunuz 03.01.2020 tarihinde BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU BAŞKANLIĞI (BDDK) tarafından cevaplanmıştır:

Başvurunuz incelenmiş olup, daha önce Kurumumuza intikal eden benzer içerikli taleplere ilişkin olarak Kurumumuz Uygulama Daire Başkanlığından alınan yazıda;

“Bilindiği üzere, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun (6493 sayılı Kanun) 3 üncü maddesinde elektronik para; “elektronik para ihraç eden kuruluş tarafından kabul edilen fon karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, Kanunda tanımlanan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve elektronik para ihraç eden kuruluş dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilen parasal değer” olarak tanımlanmış olup, 18 inci maddesinin üçüncü fıkrasında da elektronik para kuruluşlarının taşıması gereken özelliklere yer verilerek, söz konusu kuruluşların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulundan (Kurul) izin almak kaydıyla faaliyette bulunabilecekleri hüküm altına alınmıştır.

Photo by Austin Distel on Unsplash

Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasında ise Kanun kapsamındaki ödeme hizmetleri sayılmış, 14 üncü maddesinde de ödeme hizmetleri alanında faaliyette bulunmak isteyen ödeme kuruluşlarının taşıması gereken özelliklere yer verilerek, söz konusu kuruluşların da Kuruldan izin almak kaydıyla faaliyette bulunabilecekleri hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, Kurumumuzun resmi internet sitesinin “Duyurular” bölümünde yer alan 25/11/2013 tarihli ve 2013/32 sayılı Basın Açıklamasında,

“…Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin’in, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun (6493 sayılı Kanun) kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmediği, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetiminin mümkün görülmediği,

Photo by Stanislaw Zarychta on Unsplash

Diğer taraftan, Bitcoin ve benzeri sanal paralar ile gerçekleştirilen işlemlerde tarafların kimliklerinin bilinmemesinin, söz konusu sanal paraların yasadışı faaliyetlerde kullanılması için uygun bir ortam yarattığı, ayrıca Bitcoin’in, piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi risklerin yanı sıra yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açık olduğu,

Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, yukarıda belirtilen hususların duyurulmasında ve bu çerçevede Bitcoin ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklerin kamuoyuna hatırlatılmasında fayda mülahaza edildiği”

hususları kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Photo by David Shares on Unsplash

Finansal İstikrar Komitesinin 11.01.2018 tarih ve 2018/1 sayılı Basın Açıklamasında da;

“Yeni finansal teknolojilerin sunduğu fırsatlara ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ülkemizde yasal bir dayanağı olmayan kripto paralara ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiştir.

Kripto paraların risklerine yönelik kamuoyunun bilgilendirilmesine karar verilmiştir:

- Kripto paraların ülkemizde yasal bir dayanağı bulunmamaktadır ve bu kapsamda gerçekleştirilen işlemler herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında değildir.

- Kripto paralar (en bilinen örneğiyle Bitcoin), piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi olumsuz özelliklere sahiptir. Ayrıca kullanıcıların ve hizmet alınan firmaların operasyonel hatalarından ya da kötü niyetli kişilerin suiistimallerinden kaynaklanan zararların, işlemlerin geri döndürülemez nitelikte olması nedeniyle düzeltilmesi veya iptal edilmesi mümkün değildir.

- Kripto paraya dayalı bazı iş modelleri, büyük kârlar vadeden oluşumlar şeklinde yapılanarak kişilerin bilgi eksikliğini suistimal etmekte ve önemli maddi kayıplara neden olabilmektedir.

- Kripto para ihraç edecek girişimlerin başlangıç sermayesi elde etmeye dönük uygulamaları genellikle herhangi bir düzenleme ve gözetim kapsamında yapılmadığından dolandırıcılık için uygun bir zemin oluşturmaktadır.

- Kripto paranın dolaşımda olduğu piyasanın herhangi bir resmi otorite ya da garantör kurum tarafından denetlenme imkanı olmadığından, bazı kişilerce yatırım aracı olarak görülen kripto paranın aynı zamanda yasadışı faaliyetlerde de kullanılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Tüm bu hususlar çerçevesinde, kripto paralar ile ilgili işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları ve kripto paralar ile ilgili işlem yaptıklarında yukarıda bahsi geçen olası olumsuzluklarla karşılaşabileceklerinin farkında olmaları gerekmektedir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Photo by Terry on Unsplash

Bu itibarla, 6493 sayılı Kanun ve alt düzenlemelerinde kripto paralara ilişkin olarak herhangi bir hüküm yer almadığı dikkate alındığında, bu aşamada kripto paraların düzenlenmesi ve denetimi Kurumumuz görev alanına girmemektedir.

Görüşmek üzere

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları v.b şeyleri mailchimp/GetRevue üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail atıyoruz.

İsterseniz bana mail atarsanız sizi de o listeye eklerim veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

Özmen Mali Müşavirlik

info@ozmconsultancy.com

Sıkılmadan Okuyacağınızı düşündüğüm diğer yazılarıma aşağıdan ulaşabilirsiniz. ⬇️

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul