Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Teknopark Kanununda Önemli Değişiklikler Geliyor.

Vergi Avantajları 2028'e uzatılıyor.

Meclise sunulacak yasa tasarısında Teknoparklar ile ilgili önemli değişiklikler olacak. Aşağıda özetlemeye çalıştım. Yeni bilgiler geldikçe eklemeler yapacağım.

Kanun taslağını da yazının sonuna ekledim.

1-Dolu Teknoparklara Çözüm Geliyor.

Teknopark sınırları dışında kurulun belirleyeceği yerlerde kuluçka merkezi olarak girişimcilere tahsis edilebilecek. Oradan çalışsanız da teknopark içi gibi vergi avantajlarından yararlanabileceksiniz.

Örnek olarak mesela İtü-Arı Teknokent Beşiktaş’ta Kadıköy’de kuluçka merkezleri açacak. Maslak’a gitmenize gerek kalmayacak.

Ama buralarda sadece kuluçka girişimcilerinin yer alabileceği öneride belirtilmiştir. Bazı Teknoparklarda olduğu gibi dev firmaların yer alması mümkün değil :)

2-Vergi avantajları 5 Yıl daha uzuyor.

Teknoloji geliştirme bölgesinde bulunan firmaların münhasıran buradaki faaliyetlerden, yazılımdır, Ar-Ge’dir ve diğer alanlarda elde ettikleri gelirler Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi’nden istisna. Bu istisna süresi 2023'te doluyordu, bu avantaj 5 yıl daha uzatılıyor, 2028'e kadar bu anlamda firmalar açısından bir problem yok.

3-Karı 1.000.000 Üzerinde olan Teknopark firmaları En az 20.000 TL her yıl Girişimlere Destek olmak zorunda

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançları tutarı 1 milyon lira ve üzerinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından, bu tutarın yüzde 2'si pasifte geçici bir hesaba aktarılacak.

Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şart olacak.

Söz konusu tutarın ilgili yılın sonuna kadar aktarılmaması durumunda, yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazançlar tutarının yüzde 20'si, ilgili yılda yararlanılan gelir ve kurumlar vergisi istisnasına konu edilemeyecek.

Aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20 milyon lirayla sınırlı olacak. Bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilecek.

4-Destek Personeline vergi avantajları genişletiliyor.

Gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak olan destek personeli sayısı, Ar-Ge ve tasarım personeli sayısının yüzde 10'unu aşamazken, toplam personel sayısı 15'e kadar olan bölge firmaları için bu oran yüzde 20 olarak uygulanacak.

Mesela 15 kişi çalıştıran firma eskiden vergi avantajı ile 2 kişi destek çalıştırabilirken şimdi 3 kişi çalıştırabilecek

4691 sayılı Kanun’da yer alan destek ve teşviklerden faydalandırılabilir destek personeli sayısı, Ar-Ge ve Tasarım personeli sayısının yüzde onunu ile sınırlandırılmıştır. Kanun tasarısında, toplam personel sayısı on beşe kadar olan işletmeler için bu oranın yüzde yirmiye çıkarılması önerilmiştir.

5-Teknopark personeli mentorlük yapması durumunda da gelir vergisi teşviki kapsamında

Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde doktora mezunu personelin üniversitelerde Ar-Ge ve yenilik alanında ders vermesi veya Ar-Ge ve tasarım personelinin teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan girişimcilere mentorluk yapması durumunda haftalık 8 saati aşmamak şartıyla, bu çalışmaları gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilecek.

6-Bir yıl daha kısmi uzaktan(esnek) Çalışma Mümkün Hale Geliyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda değişiklik yapılarak, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yürütülmesi gereken faaliyetlerin, bu merkez veya bölgeler dışında da yürütülmesine, 11 Ekim 2020 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle sınırlı olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından izin verilebilecek.

7-Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencisi Ar-Ge Personelinin Eğitimi İçin Dışarıda Geçirdiği Sürelerde 1 Yıllık Çalışma Şartı Kaldırılıyor

4691 sayılı kanunda TGB’de yer alan işletmelerde ve Ar-Ge/Tasarım merkezlerinde en az bir yıl süreyle çalışan Ar-Ge ve Tasarım personelinin yüksek lisans ve doktora eğitimi için dışarıda geçirdiği süreler gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmekte iken, öneride “en az bir yıl süreyle” ifadesinin kaldırılarak, bir yıldan az süredir TGB’de veya Ar-Ge/Tasarım Merkezlerinde çalışan Ar-Ge ve Tasarım personelinin, bölge dışında eğitim için geçirdiği sürelerinin destek kapsamına alınması teklif edilmiştir.

8-% 20 Bölge dışında çalışma mümkün hale geliyor.

Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde 20'sini aşmamak kaydıyla ilgili personelin bu merkezler dışında geçirdikleri süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında olacak.

Bu oran Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 50'ye kadar artırılabilecek.

9-Teknopark şirketleri ana sözleşmelerini değiştirmek için Sanayi ve Teknoloji bakanlığından izin alacak

Teknoparkın sahibi olan şirketler, bundan sonra yapacakları şirket ana sözleşme değişikliklerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının onayına sunmak zorunda olacaklar.

10-Yeni proje sunulmaz ise sözleşme feshi(Zaten böyleydi aslında)

Teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan girişimciler, projelerini tamamladıktan sonra yeni bir projeyle alakalı yönetici şirkete bildirimde bulunmaz, herhangi bir bilgi ve gerekli dokümanları sağlamazlarsa sözleşmeleri feshedilecek ve burayı boşaltmak durumunda kalacaklar.

11-Teknoparkta Faaliyet Gösteren İşletmelerde İstihdam Edilen Ar-Ge, Tasarım ve Destek Personelinin Ücretleri Üzerinden Hesaplanan Gelir Vergisi İstisnası uygulaması Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Uygulamasına Dönüştürülüyor.

Bu biraz teknik bir konu ama teknoparklarda maaşlarda gelir vergisi yok konusunda bu personele mi yarayacak yoksa işverene mi tartışması oluyordu. Aşağıdaki madde ile gelir vergisi beyanname üzerinden düşülerek işverene sağlanan bir fayda olduğu netleştiriliyor.

4691 Sayılı Kanun kapsamında personel ücretlerine uygulanan gelir vergisi istisnasının, işverene mi, işçiye mi sağlanan bir teşvik mekanizması olduğu konusunda tartışma yaratmaktadır. Yapılması planlanan düzenleme ile; gelir vergisi istisnası uygulaması gelir vergisi stopajı teşviki uygulamasına dönüştürülerek, teşvikten muhtasar beyanname üzerinden terkin suretiyle faydalanılması öngörülmektedir. Böylelikle söz konusu teşvikin işverene sağlanan bir teşvik mekanizması olduğunun netleştirilmesi amaçlanmaktadır.

12-Girişimcilere Destek Olana Vergi İndirimi

31 Aralık 2028 tarihine kadar uygulanmak üzere, bölgede faaliyette bulunanlara bakanlık tarafından uygun görülen alanlarda gerçekleştirecekleri projelerinin finansmanında kullanılmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye destekleri, beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde 10'unu ve öz sermayenin yüzde 20'sini aşmamak üzere, ticari kazancın ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılacak.

Eskiden destek olan firma en fazla 500.000 TL ye kadar ödenecek vergisi ile ilgili bu imkandan faydalanabiliyordu. Şimdi bu 1.000.000 TL ye çıkıyor. Ama parayı teknoloji firmasına koydum seneye alayım olmuyor. En az 4 sene durması lazım. Bu işlemi organik bağı kağıt üzerinde olmayan grup şirketlerinin kullandığını da görüyorum aslında

Teklifte, girişim sermayesi desteğinden faydalanan şirketlere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye desteklerinin beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde onunu ve öz sermayenin yüzde yirmisini aşmayan kısmı kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılabileceği, indirim konusu yapılacak tutarın yıllık sınırının 500.000 TL’den 1.000.000 TL’ye çıkarılması önerilmiştir.

13-İmza Sirküleri İstenmesi Zorunluluğu Kalkıyor (Sadece Teknoparklar ile sınırlı bir değişiklik değil)

Kamu kurum ve kuruluşları, özel şirketlerle işlemlerde bundan sonra imza sirküsü aramayacaklar. Yine e-İmza’nın çipli kimlik kartlarına yüklenmesini de düzenlemeyle getirilecek. Bu düzenlemeyle e-Mühür uygulamasına geçilmiş olacak.

Görüşmek üzere

Arkadaşlar bu arada biz önemli konuları, ödeme son günlerini v.b şeyleri mailchimp üzerinden listemizdekilere mail atıyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın altındaki forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

Özmen Mali Müşavirlik

info@ozmconsultancy.com

Photo by Christopher Gower on Unsplash

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul