Torba Kanunda Teknoloji Şirketlerini İlgilendiren 3 Önemli Konu

Düzenlemelere Karşı Aksiyon Planınız Ne Olmalı?

Vergi tarafında gündem son derece yoğun. Herkes bayram sonrası netleşecek düzenlemeleri takip etmeye çalışıyor.

Bu noktada daha çok gözler gayrimenkul sektörüne yoğunlaşsa da aslında torba kanunda teknoloji şirketlerini de etkileyecek çok önemli düzenlemeler de mevcut.

özmen

1-Çalışanlara Stock Option imkanı Torba Kanun ile Mümkün Olabilecek

Düzenlemenin detayına sadece belli malum azınlık şu an için sahip olsa da gazete ve internet üzerinden takip ettiğim kadarı ile torba kanun içindeTekno girişimlerin çalışanlarına hisse senedi opsiyonu vermesine yönelik düzenleme” de mevcut.

  • Çalışanlara hisse opsiyonu verilmesi bağımlılığı ve motivasyonu normal şartlarda arttırması beklenir ama bizim düzenleme nasıl olacak vesting konusu, hisse değerlemesinin nasıl olacağı gibi konuların yarım yamalak olmaması lazım.
  • Çünkü ben bir çalışan olsam kurumsal olmayan bir yapıya ortak olmanın, bana bir fayda değil dert getireceğini bildiğimden çekinirim.
  • Bu imkanı personeline sağlayabilecek olan firmaların temel bazı kriterleri karşılaması lazım yoksa bu iş istenilen etkiyi yaratmayabilir.

2-Asgari Kurumlar Vergisi Konusu: Teknopark/Teknokentlerde veya Serbest Bölgelerde veya Yurtdışına yazılım hizmeti satıp %80 kazanç istisnası imkanını kullanan firmaları, asgari kurumlar vergisi konusu nasıl etkileyecek?

Asgari kurumlar vergisi şu, en basit olarak ifade edersem; 3 kriter var, bunlara göre hesaplama yapılıp hangisinde vergi çok çıkarsa o tutar ödenecek. Sonuç ödeyeceğiniz vergi 2025'den itibaren büyük ihtimal artacak.

Ne kadar fazla istisnadan yararlanılıyor, teknoparkta olan firmaların vergi yükünün o kadar oranda artması büyük ihtimal (herkesin durumuna göre bakmak lazım ama teknoparkta yüksek vergi istisnasından faydanılıyor ise vergi ödemesi bu düzenlemeden sonra artması muhtemel)

1.Yöntem:Gelirden Giderinizi düşüp kalanı %25’ile çarpınca bulduğunuz tutar (her zamanki şirketler için yapılan kurumlar vergisi hesaplaması),

2.Yöntem:İndirim ve istisnalar öncesi (bazı indirim ve istisnalar hariç) kârın %10’u, ( Teknopark firmalarını, yurtdışına yazılım-tasarım-veri analizi satanları ilgilendiren madde burası). Burada diyor ki siz bu vergi avantajları sayesinde dışarıda bıraktığınız tutarı görmezden gelip önceki rakamı %10 ile çarpın

3.Yöntem:Ya da ne sattıysanız bu tutarın %2 sini bulup onun da %25'ini alın o vergiyi ödeyin Yani Cironun %2’sinin %25’i

  • Şunu belirteyim, mobilitesi en yüksek sektör benim gördüğüm teknoloji şirketleri, temelde katma değerli hizmet sattıkları için değişiklikler söz konusu olduğunda aksiyon almaları diğer konvansiyonel firmalara göre daha kolay ve hızlı
  • Yani gidip fabrika kurmalarına, üretim hattı imalatı yapmalarına gerek yok. Bir bilgisayar, bir de güzel internet olan her yerden çalışabiliyorlar(biraz abarttım biliyorum :))
  • Şuraya geleceğim; bir vergisel veya idari zorlayıcı değişiklik olduğunda genelde zaten gelirleri yurtdışı kaynaklı olan bu firmaların, İngiltere, Estonya, Hollanda, Amerika, gibi ülkelerde şirket kurmaları hemen mümkün.
  • Yani sonuç olarak vergi alalım derken katma değerli üretim yapan firmaları (en azından kalanları) kaybetmemek lazım.

3-Teknoloji Şirketlerinin Anonim Şirket olarak faaliyet göstermeyi Tercih Etmelerini Sağlayan 2 yıl bekledikten sonra hisselerin vergisiz satışı sona eriyor.

İleride yatırım almayı veya exit yapmayı düşünen bir girişimcinin iki yıl bekledikten sonra hissesini ne kadara satarsa satın sıfır vergi ödemesini sağlayan düzenleme de sona erdiriliyor.

Burada yatırım yurtdışından geliyorsa çözümü zaten herkesi bildiği şekilde mümkün ama yurtiçi yatırımcılar noktasında bu konu biraz uğraştırır.

Sonuç olarak; bence kanun netleştikten sonra hemen yapılması gereken torba kanun içinden şirketinizi ilgilendirebilecek bilgileri süzmek, artı ve eksileri değerlendirdikten sonra bir aksiyon planı çıkarmak.

Görüşmek üzere 👋

Arkadaşlar bu arada biz önemli konuları, ödeme son günlerini vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listedekilere mail atıyoruz.

Bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın altındaki forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul