Yazılım Sektöründe Telif Hakları

Yazılım Gelirleri için Eser Kazancı İstisnası kapsamında Gelir Vergisi Muafiyeti Belgesi alınmasının bir faydası var mı ?

Yazılım Sektöründe telif hakları ile ilgili Telif hakları Genel Müdürlüğü tarafından kısa zaman önce basit ve anlaşılabilir şekilde düzenlenmiş bir bilgilendirme yayımlandı.

Ben de ilgili bilgilendirme dokümanında önemli gördüğüm yerleri paylaşmak ve yazının sonunda bu konunun vergisel bir faydası var mı aktarmak istiyorum.

Telif Hakkı Ne Demek ?

En basit tanımı ile bir kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği eserleri üzerinde hukuken koruma sağlanması demektir.

İlgili Kanun 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunudur.

Eser Ne Demek o zaman ? Kanundaki tanımı ile bizim bildiğimiz farklı mı ?

Bir fikir veya bir sanat ürününün eser olarak kabul edilebilmesi ve koruma altına alınabilmesi için

  • Fikri bir çabanın ürünü olması gereklidir. Parasını verdim yaptırdım olmuyor.
  • Eser Sahibinin hususiyetini taşıması gereklidir. Yani eser sahibine özel olması gereklidir.
  • Kanunda sayılan eser türlerinden biri olması gereklidir.

Yazılım bir eser türü olarak kabul edilebilir mi ?

Bilgisayar programları (Yazılım) ilim ve edebiyat eseri olarak korunmaktadır.

Bir sonraki aşamada bilgisayar programı oluşturabilecek sahibinin hususiyetine ait hazırlık tasarımları da bu koruma kapsamındadır.

Arayüzler de sahibinin hususiyetini ve taşımak ve şekillenmiş olmak koşulu ile eser sayılır.

Yazılım Üzerinde Eser Sahipliği Nasıl Belirlenir ?

Yazılımın sahibi onu meydana getirendir ancak istihdam ilişkisi kapsamında çalışanlar tarafından meydana getirilen yazılımlar üzerindeki mali hakları kullanma yetkisi aksi öngörülmedikçe yazılım şirketine aittir.

Photo by Luke Peters on Unsplash

Yazılımların Telif Hakkı Koruması Kapsamında Tescil Edilmesi Zorunlu mudur ?

Hayır Zorunlu Değildir.

İsteğe bağlıdır. Ancak kayıt ve tescil belgesinin alınması bilgisayar programını oluşturan kodların bir bölümünün veya tamamının, ihtilaf konusu olması halinde eser sahibi veya hak sahibinin belirlenmesinde ispat kolaylığı sağlamaktadır.

Nasıl Başvuracağız ?

Telifhakları.gov.tr. adresi üzerinden e-devlet şifreniz ile başvurmanız gereklidir. Eser yükleme bölümüne sadece kaynak kodları yüklenmelidir. Şirket olarak başvuracak iseniz şirket imza sirkülerindeki yetkili bir kişinin e -devlet şifresi ile başvurmanız gerekmektedir.

Telif hakları genel müdürlüğü tarafından hazırlanmış dokümanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Eser Kazancı İstisnası Denilen Konu Nedir ? Az vergi ödememizi sağlar mı ?

Öncelikle bu husus daha çok kendilerinden terzi dikim program hazırlanmasını isteyen yazılımcıları ilgilendiriyor. Çok pratik ve sürdürülebilir olmadığı için yazılımcılar tarafından hizmet verilen firmalarda bu yöntem pek tercih edilmese de

Eğer;

  • Sizin hazırladığınız yazılım için müşterinizi sizin adınıza % 17 vergi ödüyor ise
  • Siz yazılımınızı yukarıdaki kanun kapsamında tescil ettirdiyseniz
  • Eser sahibi olarak, Telif Hakları Genel Müdürlüğünden aldığınız yazı ile (Gelir Vergisi Muafiyeti Belgesi) Maliye Bakanlığı birimlerine (Defterdarlık, Vergi Dairesi Başkanlıklarına) başvuru yapmanız gerekli. Gelir vergisi muafiyetinden faydalanıp faydalanılamayacağı konusundaki kararı Maliye Bakanlığı vermektedir.
  • Ek olarak Yıllık 600.000 TL den az gelir elde ediyor iseniz vergi mükellefi olmanıza gerek bulunmuyor. 600.000 TL’yi aşarsa mükellefiyet açtırmanız zorunlu. (Merak edenler için bu konu ile ilgili son düzenleme 7194 Sayılı Kanunda mevcuttur)

Vergi istisnasının uygulanmasında Yazılımın kiralanarak gelir elde edilmesi de önem arz etmiyor.

  • Yurt dışına çalışan arkadaşların bu şekilde kendi adlarına vergi kesintisi yapılmaması nedeni ile istisnadan faydalanmaları mümkün değil.
  • SAAS modeli ile çalışan bir yazılım için 100 lerce kişiden tahsilat yapıp vergi istisnası belgesinin sunularak devam edilmesi sürdürülebilir değil.Internette gördüğüm bu konuda hata yapan bir arkadaşın özelgesi aşağıdadır.
  • 4.paragrafta yazan 94.madde kapsamında belirtilen kişi ve kurumlara teslim şu demek” adınıza % 17 stopaj ödeyenlere” yapılanlara. Yani ben belgeyi aldıktan sonra herkese faturasız satarım diye bir konu bulunmuyor.

Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün “eser” niteliğinde gördüğü hakları Maliye Bakanlığı vergi muafiyeti tanımayabilir. Bu nedenle sanatçılar tarafından meydana getirilen ve hususiyetlerini taşıyan eserlerin hem Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünden “eser” olduğuna dair yazı ile Maliye Bakanlığından alınacak özelge ile Telif Hakları İstisnasından yararlanabilir.

Sonuç olarak; bu konu ile ilgili ileride örnekler vererek daha detaylı bir yazı hazırlayacağım ama size önerim bu şekilde bir iş modeli belirleyecekseniz mutlaka ama mutlaka eşşeğinizi sağlam kazığa bağlamanız ve dokümantasyonu eksiksiz sağlamanız gerektiğini düşünüyorum.

Görüşmek üzere

Arkadaşlar bu arada biz önemli konuları, ödeme son günlerini v.b şeyleri mailchimp üzerinden listemizdekilere mail atıyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın altındaki forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

Özmen Mali Müşavirlik

info@ozmconsultancy.com

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul