Yurtdışına Uzaktan Çalışanlar Hangi Durumda Katma Değer Vergisi Ödemezler ?

Yabancı bir firmaya uzaktan çalışmanız geliriniz için katma değer vergisi ödememenizi kesinlikle sağlar mı?

Türkiye’den yurt dışına uzaktan çalışmak artık yeni normalimiz. Yabancı dil bilen ve uluslararası yeterliliği olan becerileriniz var ise veya moda jargon ile “upskilling veya reskilling” denilen sekilde kendinizi yeni iş yapma modellerine hızlıca adapte edebiliyorsanız Türk lirası cinsinden gelir sağlayacağınız is ilanları çok uzun zamandır gündeminizde değildir zaten.

Aman yurtdışına çalışmayanların bu yeterlilikleri yok anlamı çıkarılmasın sakın :)

Bu yazıda yurt dışından gelen teklifleri değerlendirirken size kalacak net tutarı değiştirebilecek bir konudan bahsetmek istiyorum. Umarım faydalı olur.

özmen

1-Yurt dışından teklif aldım. Kabul edeceğim yapmam gerekenler nelerdir ?

Genelde süreç teklif mektubu sonrası docusign gibi bir platformdan sözleşmenin imzalanmasına müteakip şahıs firması kurularak devam ediyor. Ancak sözleşmenizi imzalamadan önce sözleşme metninde vergisel olarak sizi ilgilendiren konular olabileceği için benim önerim ilk sözleşme aşamasından itibaren destek almanız.

Çünkü bazı noktalara dikkat etmezseniz elinize düşündüğünüzden daha az miktar kalabilir. Keşke bordrolu kalsaydım da diyebilirsiniz. (Ya da kur bu kadar giderken demeyebilirsiniz de kesin yorum yapmayayım)

O yüzden daha önce hazırladığım kapsamlı aşağıdaki yazıya mutlaka göz atmanızı öneriyorum.

2-Yurt dışına fatura kesiyorum. Neden KDV ödemem gerekiyor ki?

Ödemek zorundasınız demiyorum. Ödeme durumu olabilir.

Çünkü yurt dışına kesilen her hizmet faturasında KDV olmayacak diye bir şey yok.

KDV olmaması için sizin verdiğiniz hizmetten Türkiye’de faydalanılmaması gerekli. Örnek olarak; Türkiye’de bir firmaya sistem destek alanında hizmet veriyorsunuz ama firma sizi yurt dışındaki bir head hunter firması aracılığı ile buldu, paranızı yurt dışından alıyorsunuz.

Bu durumda sizin verdiğiniz hizmetten faydalanma Türkiye’de olduğu için sizin faturanızda KDV olmalı. (KDV oranı %18)

veya

siz yurt dışında bir firmaya fatura kesiyorsunuz ama firma spesifik Türk pazarı için bir ürün veya hizmet geliştiriyor. O zaman da KDV olmalı.

veya

sözleşmenizde hizmet vereceğiniz bölge içinde Türkiye’de var. O zaman da dar yorum yapılırsa KDV ödeyeceksiniz denilebilir.

veya

İnsan Kaynakları alanında çalışıyorsunuz. ( Bu ara çok arttı-Talent Recruiter sözleşmesi ) Türkiye’den yazılım, veri analizi gibi alanlarda çalışan insanları firmalar ile buluşturup sonucunda fatura kesiyorsunuz. Bu durumda da KDV var. Paranızı yabancı firmadan alsanız da var. (Bu durumun arkasından dolanma yöntemleri olsa da önermiyorum)

Ama

Global bir firmaya çalışıyorsunuz. Firmanın Türkiye’de de müşterisi var ama sizin Türkiye’deki müşteriler ile bir bağlantınız vb. yok o zaman KDV olmaz.

3-Kim Nasıl Tespit edecek?

İlk bakışta tespiti zor ama giderlerinizden veya incelemede denk gelip detaylı bilgi istendiğinde ortaya çıkabilir. O yüzden yurt dışı firmalar ile teklif sürecinde bu konuyu unutmayın.

Sonuç olarak temelde, evet yurt dışına kesilen hizmet faturalarında KDV yok ama yukarıda bahsettiğim istisnalar da olabilir.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/Beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

Özmen Müşavirlik-info@ozmconsultancy.com

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul