Yurtdışında bulunan paranızı nasıl Türkiye’ye getirebilirsiniz?

Yurtdışından Para Getirmenin Vergisiz Yolu Nedir ?

Türkiye’ye Yurt dışındaki paranızı getirirken bilmeniz gereken vergisel konular.

Yazının Güncellenme Tarihi : Şubat 2024 -Varlık barışı düzenlemesi sona ermiştir. Ancak torba kanun ile yurtdışı kar paylarında vergi istisnası oranı %50 olarak belirlenmiştir. Yurt dışı varlıklarınız ile ilgili vergi tasarrufu sağlayacak kişiselleştirilmiş hizmetlerimiz için bize ulaşabilirsiniz.

Yurt dışı kaynaklı gelirlerinizi kayıt içine almak veya en doğru yöntem ile Türkiye’ye getirebilmeniz için Finansal Bilgilerin Otomatik Değişimi ve Şüpheli İşlem Bildirimi Düzenlemeleri başta olmak üzere, Türk vergi kanunları ve diğer güncel mevzuat ile ilgili regülasyonlara dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

Kişiselleştirilmiş Vergi Planlaması Nedir?

Kişiselleştirilmiş vergi planlaması, bireyler veya işletmeler için özelleştirilmiş vergi stratejileri ve çözümleri geliştirmek anlamına gelir. Bu, vergi yükünü en aza indirgemek, yasal vergi avantajlarından faydalanmak ve vergi maliyetlerini optimize etmek için tasarlanmış bir süreçtir.

Kişiselleştirilmiş vergi planlaması sürecinde aşağıdaki adımlar takip edilir:

  1. Finansal Durum Analizi: Müşterinin mevcut mali durumunu ve varlık/değer durumunu değerlendirme.
  2. Vergi Durumu Değerlendirmesi: Müşterinin vergi beyannameleri, beyan edilen gelir ve mevcut vergi durumu gibi vergiye ilişkin bilgilerin analizi.
  3. Hedef Belirleme: Müşterinin mali hedeflerini ve vergi planlaması hedeflerini belirleme.
  4. Vergi Tasarrufu Stratejileri: Yasal olarak vergi tasarrufu sağlayabilecek stratejilerin belirlenmesi. Bu stratejiler, gelirin etkili bir şekilde yönetilmesini, vergi indirimlerinden yararlanmayı veya vergi avantajlı yatırım seçeneklerini içerebilir.
  5. Uygulama ve İzleme: Vergi planının hayata geçirilmesi ve düzenli olarak gözden geçirilmesi. Değişen yasal düzenlemeler veya müşterinin mali durumunda meydana gelen değişiklikler, planın güncellenmesini gerektirebilir.

Kişiselleştirilmiş vergi planlaması, müşterinin finansal durumunu dikkate alarak vergi tasarrufu sağlamayı ve finansal hedeflerine ulaşmayı amaçlar. Her müşterinin vergi planlaması ihtiyaçları farklı olduğundan, kişiselleştirilmiş bir yaklaşım önemlidir.

Özelleştirilmiş premium şirket kuruluş hizmetleri için bize ulaşabilirsiniz.

1.Soru: Uzun süredir yurtdışında çalışıyorum. Birikimleri Türkiye’ye getireceğim. Getireceğim tutar için bir vergi ödemem gerekecek mi?

  • Hayır, yurtdışında çalıştığınız süre boyunca Türkiye mukimi olmadığınız için getireceğiniz tutar için vergisel bir yükümlülüğünüz doğmayacaktır. Ancak para gelmeden önce Türkiye’de çalıştığınız banka ile ön görüşme yaparak gelecek paranın niteliği hakkında bankaya bilgi vermeniz faydalı olacaktır.

Bu noktada önerebileceğimiz banka ve şubeleri bulunmaktadır.

Bu süreçte gelen tutarın kara para ve terörün finansmanı gibi hususlarda incelemeye alınmaması için gönderilen tutarın mahiyetinin ne olduğunu gösteren bilgi ve belgelerin gerekirse bankaya ibraz edilmesi gerekebilir.

2.Soru: Yurtdışında bir şirketim var. Bu şirketten zaman zaman kendime para çekiyorum. Bu şekilde para çekmenin bir riski var mı?

Evet var, yurtdışından kendinize gönderdiğiniz paranın mahiyeti, Türkiye’de yılın fazlasından fazla bulunup, bulunmamanız ile Türkiye’de şirketiniz olup, olmadığı gibi birçok kriter bulunmaktadır.

Normal şartlarda yerleşik bir firmanın hesabına yurtdışından bir döviz transferi geldiğinde bu tutar;

  • Fatura-hizmet-mal-ürün bedeli olabilir.
  • Kredi olabilir
  • Sermaye ödemesi olabilir
  • Sermaye avansı olabilir.
  • Yurtdışı şirketten kar payı ödemesi alınmış olabilir
  • Yurtdışı şirketten huzur hakkı ödemesi alınmış olabilir.
  • Şirketinizdeki hissenizi satmış gelir elde etmiş olabilirsiniz.
  • Aracılık komisyon geliri olabilir.

Yukarıdaki ödemelerin durumuna göre yurtiçinde vergisel yükümlülük söz konusu olabilir.

O yüzden durumun detaylı değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

3.Soru:Yurtdışı hisse senetlerim var. Gelir elde ettim. Gelirimi hesabıma aldım. Yapmam gerekenler nelerdir?

Cevap: Elde ettiğiniz hisse senedi satış kazancı veya kar payları için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeniz gereklidir.

4.Soru:Yurtdışı borsalarda gelir elde ettim ama parayı getirmedim. Yine de gelir vergisi beyannamesi vermek gerekli mi?

Cevap: Evet, beyan için tutarı tahsilat şartı bulunmamaktadır.

5.Soru: Şirket yıllık bonusumuzu yurt dışından gönderiyor bu kapsamda değerlendirilmeli midir ?

Cevap: evet ancak konu özelinde değerlendirilmesi gereklidir.

6.Soru: Param vergi cenneti denilen ülkelerde duruyor. Bu ülkelerden getirmek riskli mi?

Cevap: Vergi cenneti ülkelerde para gelmesinde bir mahsur bulunmamaktadır ama paranın mahiyeti ile ilgili gerektiği takdirde banka izahat ister ve sunduğunuz belgelerden tatmin olmaz ise Masak’a şüpheli işlem bildirimde bulunur.

7.Soru: Vergi mükellefiyetim yok, alıcının ve satıcının yurtdışında olduğu bazı satışlara aracılık ediyorum, komisyon geliri elde ediyorum. Vergisel sorumluluğum var mı?

Cevap: Evet var, geliriniz gelir vergisine tabiidir ancak kdv ödeme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

8.Soru: Kripto para gelirim var. Yurtiçi kripto borsası üzerinden mi alayım yoksa yurtdışından swift transferi mi olsun?

Cevap:İkisi de olabilir ancak kripto alımı ile ilgili kayıtlarınızı gerekirse bankaya beyan edersiniz. Şubat 2024 tarihi itibari ile kripto alım satım kazançlarında vatandaşlar için gelir vergisi yok ama bu sene düzenleme gelebilir.

Görüşmek üzere👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

Siz de onlardan biri olmak isterseniz sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi yazabilir veya bize mail gönderebilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul