Kimler Personeline Döviz Cinsinden Maaş Ödemesi Yapabilir ? Çözüm Var mı ?

Dövizle Sözleşme Yasağının Uygulama Alanı Kaldı mı?

Şirketinizin en değerli varlığı olan çalışma arkadaşlarınızın maaş ödemelerini döviz cinsinden veya dövize endeksleyerek yapmanız mümkün müdür ? Dövizle sözleşme yasağının istisnaları nelerdir ?

💵 Türk Lirası cinsinden sabit maaş alan kişilerin mevcut motivasyonları ile işlerine devam etmesi enflasyon ve döviz kuru bu noktaya geldikten sonra pek kolay değil.

💼 Her yıl Aralık, Ocak aylarında iş değişikliği haberlerini biraz daha fazla duymuş olmamız yıllık rutin performans artış oranları ile ilgili olsa da bu sene mevcut ekonomik gelişmelerin tetiklemesi nedeni ile şimdiden bir transfer dalgasının başladığını da takip ediyoruz.

Geçmiş yıllarda benzerini gördüğümüz; bu tip dalgalı dönemlerde şirketlerin özellikle yetenekli kişileri ellerinde tutmasının her zamankinden daha zor olabileceği.

Personelinize Döviz Cinsinden Maaş Ödeyebilir misiniz ?

Şirketiniz çalışanlarınızın alım güçlerinin sürekli düşmesini engellemek için bordrolarınızı döviz cinsinden düzenleyebilir misiniz ?

Bu sorunun cevabı şu şekilde;

  • Türk vatandaşısınız, çalıştığınız firma % 100 Türk ortaklı bir firma: Döviz cinsinden veya dövize endeksleyerek maaş alamazsınız.
  • Expat olarak Türkiye’de çalışıyorsanız döviz cinsinden maaş alabilirsiniz.
  • Firmanız Serbest bölgede ise döviz cinsinden maaş alabilirsiniz.
  • Firmanızın % 51'i yabancı bir ortağa veya firmaya ait ise döviz cinsinden maaş alabilirsiniz.
  • Liaison ofis çalışanları döviz cinsinden maaş alabilir.

Bu noktada Dövizle ödeyemiyorsak Altın’a endeksleyebilir miyiz şeklinde güzel bir soru gelmişti.O da aynı şekilde olmuyor.

Nasıl Döviz ödeyebiliriz ?

Kıymetli madenlere ve emtiaya endeksleyemiyorsunuz.

Konu ile ilgili Cimer cevabını aşağıda bulabilirsiniz.

Kira ve İş sözleşmelerinin altına endeksli olarak düzenlenip düzenlenemeyeceğine ilişkin bilgi talebinde bulunulmaktadır.

sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.”

Uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere ve/veya emtiaya endekslenen ve/veya dolaylı olarak dövize endekslenen sözleşmeler, 32 sayılı Kararın 4 üncü maddesinin (g) bendi uygulaması kapsamında dövize endeksli sözleşme olarak değerlendirilir.

Peki Çözüm Olarak Ne Yapılıyor ?

Aşağıdaki durumları öneriyorum veya önermiyorum anlamında değil sadece uygulamada gördüğüm için yazıyorum.

1-Firmanın yurtdışında başka bir firma kurarak kendi personellerini contractor olarak konumlamak. Bordrolu çalışmadan farklı bir modele geçmek. Bu modele geçen son 3 ayda 4–5'e yakın firma gördüm. Neredeyse 100 kişi bu sayede döviz olarak gelir elde etmeye başladı.

2-Yurtdışında bir firma kurarak buradaki firmanın % 51'ini satın almak. Bilindiği üzere eğer şirketin hisselerinin yarısı yabancı bir firmaya ait ise maaş ödemeleri döviz olarak ödenebilmektedir. Delaware veya Wyoming’de bir firma kurularak buradaki firmanın hisseleri satın alınıyor. Ticaret odası v.b. masraflar olsa da bu sayede maaş ödemeleri döviz cinsinden yapılabiliyor. 1.madde kadar çalışan için karlı olmasa da zaman zaman tercih edilebiliyor.

Bir kaç çözüm daha olsa da en çok bunlar tercih edildiği için yukarıdakileri yazmak istedim.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları v.b şeyleri mailchimp/GetRevue üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

Özmen Müşavirlik-info@ozmconsultancy.com

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul