Remote Çalışanların Vergi Avantajlarını Kaybetmemeleri için Bilmeleri Gereken 5 Kritik Konu

%80 Yurtdışı Kazanç İstisnası Uygulanırken Bilinmesi Gereken En Önemli Konular Neler?

Yurtdışına remote olarak independent contractor sözleşmesi ile bazı hizmetlerin verilmesi durumunda çok önemli vergi avantajları olduğunu biliyoruz.

Temel olarak vergi avantajını, elde edilen kazancın %80'inin vergi dışı bırakılması olarak ifade edebilirim. Avantaj yüksek olunca da haksız veya hatalı faydalanıldığının takibi vergi daireleri tarafından daha yakından yapılıyor.

Bu arada kazanç vergisel olarak elde edilen gelir değil. Gelirden gider düştükten sonra kalan tutar demek.

özmen

Bu kapsamda olası bir incelemede veya remote çalışmaya başlamadan önce bilmeniz gereken, işinize yarayacak 5 konuyu aşağıda bulabilirsiniz

1-Yurtdışına hangi hizmetler verilmesi durumunda %80 oranında kazanç istisnası söz konusu?

  • Fatura yurtdışına kesilecek: Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara faturanın düzenlenmesi gerekiyor.
  • Verilen Hizmetten Yurtdışında yararlanılması: Türkiye’de verilen ve sadece yurt dışında yararlanılan hizmetlerde vergi avantajı söz konusu

Sadece aşağıda yer alan faaliyet alanlarında yurtdışına hizmet verilmesi durumunda %80 kazanç istisnası söz konusu:

  • Mimarlık, Mühendislik, Tasarım,
  • Yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma,
  • Çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi

2-Yurtdışına Danışmanlık Hizmeti Verilmesi Durumunda %80 oranında kazanç istisnası var mı? Kontrat mı, fatura üzerindeki ibare mi yoksa nace kodu mu önemli?

  • Danışmanlık kapsamda değil: Yurtdışına remote olarak çalışmanız nedeni ile elde edeceğiniz gelir danışmanlık hizmetleri kapsamında elde edilen bir gelir ise %80 oranında kazanç istisnasından faydalanmanız mümkün bulunmuyor.
  • Nace Kodu Önemli: Mutlaka vergi avantajından faydalanabilmek için doğru nace kodunun seçilmesi,
  • Sözleşmedeki tanım ne: remote contractor sözleşmenizde sizin consultant ya da service provider olarak tanımlanmamanız gerekiyor. Ayrıca scope of work veya işin tanımı olarak ifade edilen bölümde de danışman yazmaması gerekiyor.
  • Fatura üzerine danışmanlık yazmayın: Her ay düzenli olarak remote olarak uzaktan çalıştığınız yabancı firmaya faturanızı düzenlerken consultancy fee ifadesi yerine contractor fee yazabilirsiniz.
bu arada wise’da kur daha yüksek olabilir, orada bozup hesabınıza TL’de alabilirsiniz ama wise’da durması tahsil edilmiş anlamına gelmeyebilir.

3-Remote olarak yurtdışına çalışırken kestiğiniz faturaların tamamının tahsilatını yapmanız gerekli. Az biraz eksiklik bile olursa vergi avantajını kaybedersiniz.

  • Bildiğiniz üzere yurtdışına verilen hizmetlerde kazanç istisnası oranı %50 iken 2023 yılını kapsayacak şekilde bu oran %80'e çıkarıldı.
  • Bu kadar büyük bir vergi avantajının söz konusu olması nedeni ile bu alana yönelik vergi incelemeleri arttı. Bu sayede haksız veya hatalı olarak %80 oranındaki kazanç istisnasından faydalananlar tespit ediliyor.
  • Yeni düzenlemede gözden kaçan ama bence çok önemli olduğunu düşündüğüm bir madde var. O da %80 kazanç istisnası için paranın tamamının gelmesi gerekiyor. Ufak bir eksik bile vergi avantajının tamamından faydalanmanıza engel oluyor.
  • Bu nedenle tahsilat sürecini özenli takip etmek gerekli. Bankaların kesmiş olduğu komisyon bedellerinin kapsamda olmadığını düşünmek ile beraber bu konuda özelge talep ettim, cevabı gelince yazıya ekleyeceğim.
  • İlgili Madde: Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın, elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla, %80’i

4-Remote olarak yurtdışına çalışırken vergi hesaplamasında hata yapmayın. Kazanç İstisnası demek Gelirin %80'i vergi dışı demek değil

  • Genelde %80 kazanç istisnası denilince gelirin %80'i vergi dışı bırakılacak gibi bir durum düşünülüyor.
  • Ancak durum bu şekilde değil.
  • Gelirden giderleriniz düştükten sonra kalan tutarın %80'i dikkate alınmıyor. Kalan %20 üzerinden verginiz hesaplanıyor.

Yani şunu demek istiyorum.

  • 100 USD gelir var 10 USD gideriniz var. 90 USD bölü 10*2 yapmanız ve 18 USD üzerinden verginizi hesaplamanız lazım. Önce geliri ona bölüp iki ile çarpmak sonra gideri düşmemek gerekiyor.20–10= 10 değil

5-Remote çalışan Genç Girişimci iseniz cezalı duruma düşmemek için vergi avantajlarının sıralamasına dikkat edin.

  • Önce genç girişimci vergi avantajı mı yoksa yazılım-tasarım vergi avantajı mı?
  • Çünkü iki hesaplama arasında önemli bir vergisel tutar anlamında fark çıkıyor.
  • Genç girişimcilik bir kazanç istisnasıdır; vergi matrahı oluşmadan önce kazanç istisnası düşülür akabinde gelir vergisi matrahı oluşur ve gerekli indirimler uygulanır.
  • Yani Türkçesi; önce genç girişimci düşer sonra %80 gelir vergisi indirimi hesaplanır. Bu konuya dikkat etmenizi sonradan başınızın ağrımaması için öneririm.

Görüşmek üzere 👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail gönderiyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

Özmen Mali Müşavirlik

info@ozmconsultancy.com

--

--

Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul