2024 Yılı Defter Tasdik Ücretleri Ne Kadar ?

Nedir Bu Defter Tasdik Ücreti ?

Defter Tasdik Ücretini Kimler Ödemeyecek ?

Her Yıl Aralık ayı içinde mali müşavirlik şirketleri ile mükellefleri karşı karşıya getiren defter parası veya diğer adı ile defter tasdik ücretinin içeriğinin ne olduğu, neleri kapsadığını, neden mükelleflerden talep edildiğini, firmaların kendi defter tasdik işlemlerini kendileri yapıp, yapamayacağını ve son olarak ise ne kadar talep edilmesini gerektiğini, notere ödenen tutarların ne kadar olduğunu bu yazıda anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle her yıl Aralık ayı içinde firmalar/işletmeler bir sonraki yılda kullanacağı resmi defterleri notere tasdik ettirmek zorundadır. Tasdik edilmeyen defterler geçersiz kabul edilmektedir.

Noter Tasdik işlemi mükellefin kendisi tarafından da yapılabileceği gibi, bu süreçte mali müşavirlik firmalarından da hizmet alınabilir. Bu hizmet mali müşavirlik hizmetlerine dahil bir hizmet olmadığı için ayrıca ücretlendirilebilir.

JUN CEN

Aşağıda yer alan işletmeler/Serbest Meslek mensupları ise defter tasdik ettirmek zorunda olmayıp, defter beyan sistemini kullanacaklardır.

Defter Beyan sistemi nedir derseniz; Defter beyan sistemi bazı mükelleflerin resmi defterlerini maliyenin sistemi üzerinde tutmaya izin veren sistem olarak ifade edebiliriz.

Kimler bu sistemi kullanabilir ?

  • Mali Müşavirler, Avukatlar, Serbest Çalışan Mühendis, Mimar, Doktor kısacası serbest meslek erbabları
  • İşletme Defteri tutanlar ( İşletme esasına göre defter tutanlar-Bilanço esasına göre tutanlar ise noterden defter tasdik ettirmek zorundadır)-Ben şahıs firmasıyım noterden defter tasdik ettirmeme gerek yok diye bir konu yok sakın bu hataya düşmeyin.2023 yılında belli rakamları aşmış iseniz tasdik ettirmeniz gerekli.
  • Özet olarak serbest meslek erbabı iseniz veya işletme esasına göre defter tutuyorsanız veya basit usül defter tutuyor iseniz sizin için noterden defter yaptırmanıza gerek bulunmamaktadır.
ve e -defter mükellefleri

e-defter sistemini kullananlar da sadece envanter defterini noterden tasdik ettirmek zorundadırlar. Yanda sayılanlar dışında kalan firmalar ise defterlerini noterden tasdik ettirmek zorundadırlar.

Firmalar noter sürecini kendileri gerçekleştirebileceği gibi, mali müşavirlik firmalarından hizmet alarak da yaptırabilirler.

Kendileri yapmak isteyen firmalar, geçmiş yıldaki defter sayılarını mali müşavirlik ofislerinden öğrendikten sonra 2023 yılındaki iş hacimlerini de göz önüne alarak sayfaları belirleyebilirler.Bu noktada mali müşavirlik şirketine resmi defter kağıdının A4 mü Yoksa Sürekli Form mu olduğunu sorulması gerekmektedir.

Sayı ve kağıdın cinsini netleştirdikten sonra kırtasiye veya matbaadan kağıtları alıp numaralatabilirsiniz veya kendiniz elinizde numaraları yazabilirsiniz.

Bu işlemi yaptıktan sonra numaralı kağıtlar için mali müşavirinizden noterler birliği üzerinden düzenlediği kapak sayfalarını rica edebileceğiniz gibi, bazı noterlerde bu kapak sayfalarını kendiniz de doldurabilirsiniz. Notere sorarsınız.

Pandemi Sürecinde Defter Tasdik işlemleri Mali Müşavirlik şirketleri için önemli risk taşıyor. Notere evrakları götürme, bırakma ve diğer işlemler mesai harcanmasını gerektiriyor.

Kendiniz yapacak iseniz noterler ticaret sicil tasdiknamesi isteyebilir. İstemeyen noterler de var. Kuruluşta ticaret sicile kayıt zorunlu olmadığı ve boşa masraf olduğu için ticaret odası kaydı istemeyen noterlerde işlemleri yaptırabilirseniz daha iyi olur. Müşavirlik firması yapacak ise zaten onlar süreci kendileri takip ediyor.

Defterler noter tasdiki yapıldıktan sonra mali müşavirlik şirketine en geç Aralık ayı sonuna kadar teslim etmeniz gerekli.

Defterleri zamanında yaptırmamanın cezası çok yüksek olduğu gibi, giderlerinizin ve indirilecek katma değer vergilerinizin sayılmaması gibi önemli riskleri de mevcut.

O yüzden kendiniz yapacak iseniz son derece özenli yapmanızı öneririm.

Mali Müşavirlik şirketi aracılığı ile yaptırmak isterseniz.

Öncelikle Resmi Defter Tasdik işlemi, rutin mali müşavirlik hizmeti dışında bir hizmet olması nedeni ile mali müşavirlik hizmet sözleşmesi kapsamında değildir. (Adres değişikliği, ana sözleşme değişikliği vb. gibi )

Bu husus size büyük ihtimal sözleşme aşamasında bilgi verilmiş veya noter işlemleri sürecine başlamadan anlatılmıştır.

Mali Müşavirlik firmasının yukarıda yer alan noter harç bedeli ve A4 veya Sürekli form bedeline ek olarak hizmet ücreti talep etmesi normaldir. Hizmet Bedeli bu süreçte zaman zaman oluşabilen belgesiz giderler ve bu işe harcanan mesainin karşılığı olarak talep edilmektedir.

Peki bu tutar ne olmalıdır ? Asıl anlaşmazlık ve şikayetler bu noktada çıkmaktadır.

Öncelikle bu tutar ilk çalışmaya başladığınızda sözleşme ile belirlenebileceği gibi, resmi defter tasdiki yapılmadan önce de taraflar arasında bildirilebilir. Bu tutar hizmet aldığınız mali müşavirlik firmasının hizmet kalitesi, çalıştırdığı personelin niteliği vb. hususlara göre de değişmektedir. Benim şahsi görüşüm mali müşavirler odasının adres değişikliği bedeline yakın bir bedelin istenmesi taraflar açısından en adil çözümdür.

Bazı mali müşavirler odalarının yayınladığı tarifeler de bu anlamda yol gösterici olabilir.

Saygılarımla

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Herkes için Vergi & Finans

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul