Blazonul Manuc Bei

Radu Trifan
Manuc Bey
Published in
8 min readAug 5, 2015

--

Pentru complexul muzeistico-turistic Manuc Bei de la Hancesti.

De ceva timp au inceput lucrarile de restaurare a complexului muzeistico-turistic Manuc Bei de la Hancesti.

Asa s-a intamplat (datorita efortului lui Geo care s-a apucat de vre-un an de cercetat intrebarea) ca suntem si noi implicati intr-o mica parte din acest mare proiect, si anume pentru a realiza pagina web, o aplicatie mobila si o aplicatie pentru standurile interactive care vor fi amplasate pe teritoriul acestui complex.

Sigur ca toate astea vor avea nevoie si de o identitate vizuala.

Am fost impreuna cu echipa la Hancesti pentru a obtine cat mai multe informatii.

Insa, sa incepem cu inceputul. Acest loc e plin de istorie. Sunt atatea lucruri interesante legate de cladirile amplasate acolo, de personalitatile si istoria acestora.

Manuc Bei

Eu cel putin am ramas surprins de acest Manuc Bei (Emanuel Marzaian de fapt este numele lui armenesc). Interesanta persoana.

Manuc Bei

S-a nascut el in 1769 in Ruse, Bulgaria (pe atunci Rusciuc — parte a Imperiului Otoman).

Taica-sau (negustor) a fost jefuit de toata averea sa de persani si a fugit acolo (in Ruse). Manuc la varsta de 12 ani este trimis la invatatura la Iasi pentru a invata meserie de la un negustor armean (adica intelegeti ca nici in ziua de azi la facultate dupa 18 ani nu poti primi o mai buna educatie financiara fata de ce a primit Manuc incepand cu doar 12 ani!).

Poti citi mai multe despre el in diverse surse, iata un punct de start.

Ce mi-a placut la el?

Intr-o perioada plina de conflicte el reuseste sa isi foloseasca resursele financiare si indemanarea in negocieri ca sa devina o persoana foarte influienta. La vremea lui era cea mai bogata persoana din Balcani. Si la o varsta destul de frageda.

Ce m-a pus pe ganduri…

De unde atatia bani?

Si stau eu la altceva si ma gandesc. Cat de greu era atunci sa fii om bogat. Gandeste-te si tu — in conditiile in care situatia este permanent instabila depinzi de demnitari si de relatia cu acestia, care demnitari maine pot fi asasinati si averea ta nu e intr-o banca undeva protejata … ci sunt in monede fizice … care trebuiesc undeva depozitate si pazite. Si eventual luate si carate in alta tara.

Ca fapt divers, cu averea lui el putea cumpara peste 25 000 de case.

El a fost ba spion in slujba turcilor, ba a trecut de partea rusilor, ba la un moment dat s-a implicat in negocierile dintre turci si rusi. Importanta si infuienta persoana. Asta pe langa avere. Primeste titlul de bei (print) al Moldovei pe timpul sultanului Mahmud al II-lea.

A avut multe proprietati printre care (sa ne intoarcem incet) si mosii la Hancesti, fiind si principalul sustinator financiar al domnitorului si imprumutand trezoreria cu 160 000 taleri in total.

Aici eu am sa ma opresc, caci o sa mergi si singur acolo ca sa afli mai multe. O sa ai ce vedea si ce afla.

Ma intorc incet la identitatea vizuala. Caci cu asta incepem si mai apoi o sa facem arhitectura informationala, compartimentarea continutului, care e … enorm de mult.

Si apoi pagina web, aplicatie, etc.

In aceasta prima calatorie am incercat sa rascolim pe acolo prin arhive blazonul familiei. Manuc pe vremea respectiva o ducea se vede ca nu rau cu brandingul si identitatea vizuala. Avea omul stema familiei. Avea inel, pecete si multe alte obiecte personalizate. Pana si pungile pentru (multi-multi) bani aveau ornamente deosebite.

Bun — am zis sa incepem cu restabilirea blazonului. Iata ce am obtinut ca punct de start:

Da … vesela treaba. Acolo nu se desluseste mare lucru — ca-i leu, ca-i jder, da poate sarpe?
Domnul Eduard Robu, diriginte de santier.

Am mers sa vorbim cu domnul Eduard, dirigintele de santier, care speram sa cunoasca mai mult despre acest blazon, caci trebuiau sa il monteze pe Palatul Princiar din cadrul complexului.

Foarte deschis si dornic de a ajuta, ne-a pus la dispozitie ce avea el si ce a dat sculptorului la executie:

Noi am rasuflat parca mai usurati. E leu totusi!

Insa domnul Eduard a mai adaugat ca s-au facut unele modificari la aceasta schita, caci au gasit cateva bucati din blazonul original ingropate. Si ca sculptorul tine cont si de ele, asa ca cel mai bine sa vorbim cu sculptorul si sa vedem ce si cum mai exact.

Da. Greu de deslusit.

Bun.

A urmat o incursiune de cateva ore in istorie oferita de domnul Tudor Placinta. Atatea am aflat ca n-am putut retine nici un sfert. Am zis ca e timpul de intors la Chisinau si de vazut toate sursele de informatie si de inceput a sistematiza.

Ne-am intors noi la Chisinau. In seara ceea fiecare dintre noi s-a adancit in a cauta si a citi. Mai ales ca Anastasia are o dragoste aparte pentru acest subiect si e familiara de mai bine de un an cu toata treaba. Ea urmeaza sa vina cu toata partea de continut.

Da’ pe mine blazonul ma framanta. Si ce crezi?

Ma uit eu pe wikipedia si il vad acolo mare si frumos pe piatra funerara a mormantului lui Manuc Bei care se afla chiar la biserica Armeneasca din Chisinau.

Asa da… se poate de lucrat deja.

Bun. Acum sa ne gandim la context. Fiecare sculptor si ilustrator vine cu versiunea / interpretarea lui. Vedeti si voi ca in documentele din arhiva se pastreaza elementele, insa mai putin proportiile fata de blazonul de pe piatra funerara.

Da’ noi, noi trebuie sa facem acest blazon intr-o asa interpretare care sa arate bine pe display-urile telefoanelor mobile, intr-un icon de aplicatie, pe pagina web, etc. Plus sa-i dam culoare :)

Si am inceput lucrul:

Se pare ca una din stemele orasului Hancesti a avut ca element comun acel leu. Deci fara indoiala e leu :)
Bun. Contururile sunt desenate. Acum ramane sa venim cu o realizare buna a celor mai mici elemente interioare.

Sarcina este ca leul, copacul, steaua si semiluna sa fie realizate dintr-un numar minim de linii care ar aminti de aceste elemente fara a lasa loc de interpretare chiar si la dimensiuni mici.

Proximitatea elementelor e importanta. Nu trebuie sa avem elemente care ar fi mai aproape unul de altul decat grosimea conturului liniei. Trebuie toate sa aiba un spatiu in jur pentru a “respira” si sa fie usor identificabile ca elemente aparte si nu confundate ca un tot intreg in combinatie cu altele.

Teorie aici e multa, insa sa trecem la practica. Am tot stat vre-o jumatate de zi pentru a gasi o formula pentru reprezentarea grafica a leului.

Au fost ele multe reprezentari grafice de leu. Ne-am mai uitat ce si cum fac altii si am ajuns la o reprezentare grafica intr-un final.

Acum trebuie de vazut neaparat cum va arata in contextul existentei celorlalte elemente in jurul sau si respectiv de ajustare a tuturor elementelor.

Iata cam la ceva de acest gen am ajuns.

Centram steaua peste varful cozii si o punem la cam asa distanta de copac si de coada, cat e si de la stea pana la margine. Si pana la coada. Si de la copac la margine si asa mai departe :)

Sa-i dam culoare. Orice culoare pana cand.

Apare deja senzatia de planuri si spatiu. Si dupa remarcele colegilor asupra culorilor ca sunt prea “cacanii” am mers mai departe cu detalizarea si coloristica :)

Si iata la ce am ajuns pana cand. Asta nu inseamna ca asa va ramane.

Red Alert!!!

Intre timp uitandu-ma eu prin imaginile render de prin 2008 despre cum o sa arate proiectul final, ce-ti pare ca vad?

Blazonul!

Doar ca tot asa numai ca invers!

— Gheorghe! We have a problem!

Gheorghe a pus mana pe telefon si a dat de domnul sculptor Stefan Pavlov si in 5 minute eram deja spre el.

Nu… da’ tu-ti inchipui la urma totul terminat si pe Palat blazonul e invers? :)

Am ajuns si… ne-am linistit cand am vazut sculptura blazonului (care e mai mare decat un om in inaltime).

Da, domnul Stefan a venit cu interpretarea lui. Elementele sunt insa aceleasi si pozitia lor tot. Cat de cat. Cel putin steaua si luna nu-s in stanga ca pe render.

Pe loc erau si cele doua elemente gasite in timpul sapaturilor — o bucata din stea si o bucata din draperia din dreapta:

Steaua avea sase colturi si draperia aia era ondulata. Da — noi stiam de asta.

Gata. Cam atat pana acum. Cand o sa avem progrese mai multe, revin cu detalii.

Am scris toate astea pentru a-ti trezi interesul fata de ce a fost la noi in tara ;) Si nu tare mult timp in urma. Ai ce vedea si in Moldova, trebuie doar sa vrei.

Si am mai scris asta — cine stie, poate ii este interesant cuiva despre experienta care am avut-o, ca sa nu va umflu capu cand ne vedem cu istorisiri :)

PS: Cer scuze pentru lipsa diacriticilor. Treaba este ca garnitura de text a aceastei platforme (medium.com) nu are suport pentru diacritice.

A mai urmat crearea la careva elemente vizuale pentru pagina web si aplicatie. Insa … despre ele mai tarziu. Iata doar cateva snapshot-uri.

--

--

Radu Trifan
Manuc Bey

UI / UX Designer & Entrepreneur. RT Design Studio Founder. ThemeSnap & Stickers.Pub Partner.