Cum a fost De Sântandrei la Manuc Bey

Geo Lupascu
Manuc Bey
Published in
8 min readJan 21, 2016

--

Luna decembrie 2015, a o fost una foarte aglomerată pentru unul dintre cele mai mari conace din Republica Moldova, Complexul arhitectural „Manuc Bey” din orașul Hâncești. Acesta și-a redeschis ușile pentru toți cei care au vrut să urmărească lucrările de reconstrucție.

Mii de persoane au venit să vadă la ce etapă se află lucrările de reabilitare, au avut ocazia să descopere detalii din istoria conacului participând la programul tematic special pregătit și un traseu ce a presupus o excursie prin tunelul subteran, o vizualizare a unei galerii de poze restaurate din arhiva complexului, camera fierarului, vizitarea subsolului autentic al Palatului Princiar.

Traseul din cadrul eveniminetului a cuprins:

✔ Galerie de poze restaurate din arhiva complexului
✔ Excursie prin tunelul subteran
✔ Camera fierarului
✔ Vizitarea subsolului autentic al Palatului Princiar
✔ Admirarea încăperilor restaurate în stilul originar
✔ Șezătoare și teserea covorului
✔ Acces la suvenir shop cu obiecte tematice Manuc Bey

De la 17:00 până la 21:00 pe fațada palatului a fost proiectat un show de lumini care a scos în evidență elementele arhitecturale ale clădirii, pentru o încadrare în atmosfera evenimentului vă invităm să vizualizați spotul filmat pe parcursul zilei și în special momentul culminat de ilumiare sub fundal muzical a Palatului Princiar:

“De Sântandrey la Manuc Bey” a fost un eveniment parte din cadrul măsurilor de prezentare a procesului de reconstrucție a Complexului Istorico-Arhitectural Manuc Bey, nu a semnificat o dare în exploatare a complexului, ci o informare în masă despre etapa actuală a renovării complexului ce va contribui la promovarea viitorului obiectiv turistic. Lansarea publică a complexului, însă, este preconizată pentru primăvara 2016.

În Palatul Princiar încă se mai lucra la finalizarea scărilor, podelelor și a numeroase elemente decorative de interor, instalarea mobilei. Se planifică să fie deschisă Biblioteca publică ÎPS “Antonie Plămădeală” în mansarda Palatului Princiar. Apropo, ultimul etaj a fost construit din temelie, iar podul mansardei a fost înlocuit cu sticlă.

O parte din secvențele cele mai spectaculoase care scot în evidență complexitatea Palatului Princiar și a lucrărilor care au decurs au fost realizate de redacția Agora în materialul, de asemenea în acest material pot fi aflate opinii ale specialiștilor din domenii conexe și a liderilor de opinii despre complex.

Pentru amatori, dar și pentru numeroși pasionați de fotografie evenimentul a fost o ocazie deosebită pentru a efectua numeroase poze

Să vă relatăm un pic din istoria evenimentului cu fotografii

Teritoriul complexului a fost amenajat pentru a asigura circulația vizitatorilor, în fața palatului a fost instalat pavaj și a fost betonată cărarea de acces de la Palatul Princial la Castelul vânătoresc, locurile cele mai problematice pentru vizitatori au fost îngrădite accesului.

Aceeste măsuri de separare a spațiilor de acces par insuficiente, însă e necesar să realizați că acolo este un șantier de construcții pe care încă se mai desfășoară lucrări, și sădirea gazonului și pavarea principalelor căi de acces pentru vizitatori încă urmează să fie efectuată.

Evenimentul fiind unul de prezentare a progresului în reconstrucția complexului, pentru traseul vizitatorilor au fost alese anume acele încăperi care aveau un grad înalt de finisare a lucrărilor de construcție, dar chiar și acestea rămân a fi pregătite în continuare pînă în detaliu.

Exteriorul clădirii principale totuși la eveniment avea un grad înalt de finisare, fiind construite elementele clădirii, instalate obiectele de decor exterior, fiind vopsiți pereții și instalat acoperișul.

Pe parcursul evenimentul a fost asigurat accesul și la celelalte edificii pe lîngă Palatul Princiar care a fost construit cel mai recent.

Casa Vechilului, Casa Iamandi, Castelul de Vînătoare

În subsolul Palatului Princiar a fost amenajat atelierul fieratului care confecționa obiecte autentice din metal chiar în fața vizitatorilor.

Dar totuși unele locuri deosebite din subsol au fost lăsate ascunse ochilor pentru ca să aveți motive să mai veniți pe la Manuc Bey.

Băile turcești din subsolul Palatului Princiar

În una din principalele camere restabilite de la primul etaj a fost înscenată șezătoare tradițională moldovenească cu gospodari și gospodine, țesut și muzică vie.

A fost important ca oaspeții să vadă nu doar clădirea reconstruită dar și elemente vechi, ce au fost ascunse decenii îm pământul de pe lângă palat și au fost descoperite în procesul de reconstrucție:

Unele persoane au reușit să descopere în expoziția de fotografii cu starea de odinioară a complexului amintiri din copilărie.

Cei mai tineri au reușit să reflecteze admirând Palatul și împrejurimile acestuia, iar micuții au fost bucuroși să vadă locuri deosebite care mai rar se întâlnesc pe la noi.

Doritorii de memorii au putut să achiziționeze suvenire cu elemente tematice dedicate complexului și chiar să procure o sticlă de vin îmbuteliatî în Hîncești care purta simbolistica evenimentului.

Timpul puțin rece a fost încălzit de compotul și izvarul de la Pomușoară Dulcișoară

Vizitatori au fost mulți la acest eveniment, contam pe 2–3 mii de persoane, Dar în realitate au ajuns la eveniment peste 10 mii.

Recunoaștem, a fost îmbulzeală, mulți erau grăbiți să urmeze traseul subteran și să ajungă în Palatul princiar, o parte din vizitatori au plecat la Chișinău din cauza numărului mare de persoane. Însă popularitatea foarte mare a evenimentului a demonstrat că noi toți dorim să vedem lucruri frumoase, suntem în căutatea acestora și la noi acasă, vrem să le redescoperim.

Pentru unii tineri distanța nu a fost o problemă, chiar mai mult, a fost un prilej în plus de a dedica timpul de weekend uniei călătorii mai speciale de cîteva ore pînă la Hîncești cu bicicletele.

Seara evenimentului a culminat cu un show de lumini în care clădirea Palatului Princiar a fost iluminată frumos în diferite culori și forme sub acompanierea muzicii tematice.

Mai multe imagini de la eveniment pot fi admirate în albumul dedicat evenimentului(click aici) din profilul facebook al complexului.

Acesta a fost primul eveniment public, după reconstrucția complexului urmează numeroase evenimente mai mici, mai mari, tematice, sau pentru toată lumea, este important să cunoașteți această destinație de vizitări, șă să mai treceți prin ospeție.

--

--