Salonul Muzical din Palatului Princiar al Complexului Manuc Bey

Manuc Bey
Manuc Bey
Published in
3 min readAug 13, 2019

Este una din cele mai frumoase săli din palat, în care pe timpuri se dădeau spectacole, se organizau întâlniri literare, la care participau actori și poieți armeni de mare calibru, cum ar fi actorul tragic Petros Adamnean, poetul Arutiun Alamdarean, precum și personalități de cultură de alte naționalități.

În salon deasupra ușii era construită o mică platformă(scenă) unde se instalau muzicanții cu instrumentele. Paralel cu muzica armenească, reprodusă de celebrul instrument numit duduc, în salon răsunau romanțe rusești, muzică clasică și a. m. După finalizarea spectacolelor prin două uși laterale din salon se ieșea la balcon, de unde se deschidea o priveliște uimitoare: parcul cu scări de marmură, statui bărbătești și un havuz numit ,,petale”. Sub acest havuz era ascunsă o subterană secretă care începea din salonul muzical și ducea pînă în centrul orașului.

Pentru că erau familie de origine armească, aveau obiceiul de a organiza spectacole demuzică armenească. Cel mai popular instrument al armenilor pînă în prezent este duducul!

Duducul este un instrument muzical care se înterpretează cu ajutorul aerului . Duduk este un fluier cu 9 găuri de joc și o canie dublă. Distribuit între popoarele din Caucaz, Orientul Mijlociu și Peninsula Balcanică.

Astăzi salonul muzical este recondiționat după modelul celuia din palatul familiei din or. Odesa str. Gogol 15, pe care Alexandr Bernardazzi l-a repetat în Hâncești. Rămâi frapat de minunatul parchet din 8 feluri de lemn, reprodus de meșteri din raionul Ialoveni, oglinzile superbe cu efect optic unicat și teracota de pe sobe, confecționate manual de către restauratorii români. Surprind plăcut și basoreliefurile din ornamentul sălii, care presupune că ar fi chipurile membrilor familiei beiului.

Vă invităm să trecem împreună prin istoria spectacolelor familiei Manuc Bey și de a simți cum prezentul se transformă în istorie!

--

--