Geo Lupascu
Manuc Bey
Published in
3 min readFeb 25, 2016

--

Tinerii arhitecți în vizită la Manuc Bey

Despre redeschiderea Complexului istorico-arhitectural ”Manuc Bey„ de la Hîncești, s-a vorbit mult și s-a auzit multe din tweeturi, postări pe facebook și reportaje media. Cei care au depus mult efort și străduință în procesul de reconstrucție pe parcursul a aproape doi ani, au însă mult mai mult de povestit. Așa s-a ajuns să se organizeze un atelier pentru tinerii arhitecți dornici de povestiri nespuse încă.

Astfel, pe 14 ianuarie a avut loc workshop-ul „Tinerii arhitecți” în cadrul proiectului „Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza şi Conacului Blesciunov”.

Spot video realizat de Agora

În cadrul workshopului, tinerii au vizitat clădirile complexului: Turnul de pază, Castelul Vânătoresc, Casa Vechilului, Casa Iamandi, Subsolul Casei Iamandi și Palatul Princiar.

De asemenea, tinerii arhitecți au participat la dezbateri, au adresat întrebări și au analizat complexul alături de specialiștii care au lucrat nemijlocit la reconstrucția complexului.

Buza Ghenadie, Preşedintele raionului Hînceşti împreună cu Constantin Vlas, Vicepreședinte Raion Hîncești au salutat participanții la workshop și a ținut să le povestească despre provocările acestui proiect.

Despre proiectul de reconstrucție a tinerilor specialiști a vorbit Nicolae Orhian reprezentant al Consiliului Raional Hîncești. Tot în cadrul evenimentului Ion Ștefăniță, Director Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a vorbit despre autenticitatea tehnicilor utilizate în procesul de reconstrucție și cadrul istoric al acestui conac. A urmat și o sesiune de răspunsuri detaliate la întrebările pregătite de tinerii arhitecți.

Ana Fala, participantă la atelier a spus: ”Pentru noi, arhitecți în devenire, este foarte important să urmărim procesul restaurării, este un fel de experiența practică pentru noi, una de care nu avem parte la ore”.

”Inima mea a rămas în Castelul Vânătoresc. Castelul e asemenea un cufăr în care să păstrezi obiecte valoroase. Eu sper să se găsească finanțare pentru restaurarea acestei bijuterii” ne-a mărturisit plină de entuziasm Lupașcu Luminița.

Arhitecții și reprezentanții media prezenți la eveniment au vizitat clădirile complexului împreună cu specialiștii din cadrul atelierului, toți ghidați de Tudor Plăcintă, istoricul care are grijă de prezervarea complexului.

Pozele și maerialele video care însoțesc articolul au fost oferite de către participanții la eveniment și de jurnaliștii redacțiilor #diez.md și Agora.md.

--

--