La meva primera experiència emprenedora

Cinc consells per a joves emprenedors

A finals de 2014, impulsat per un gran desig de millorar el planeta acompanyat d’una gran ambició per marcar el meu nom a la història, vaig començar un projecte anomenat Mankind.blue amb el meu soci Marc de Miguel. Consistia en una plataforma on s’organitzarien totes les ONG en temàtiques per donar una mateixa visibilitat a cada una, alhora volíem construir una xarxa social de voluntaris on les organitzacions poguessin crear esdeveniments.

Compaginar emprenedoria i obligacions acadèmiques, el que en aquell moment era per mi l’ESO, és una experiència molt didàctica on entres en contacte amb el món real; en el fons, és una forma paral·lela d’educació, una extraescolar. En el meu cas, vaig aprendre a crear un portal web amb WordPress, a comprar un “hosting” i un domini, els principis del disseny web, a comunicar una idea a tercers i, sobretot, a treballar en equip.

A continuació em proposo compartir cinc consells que donaria al Marc Esquirol de 14 anys i que, per tant, dono a tots aquells joves que es proposin encetar un projecte d’emprenedoria:

 1. No pensis en gran, encara.
  Pensa en petit, pensa en local. Molts, en llegir el primer paràgraf ja hauran advertit la immaduresa del jo adolescent; ens movíem per una forta voluntat de millorar el món però, en plantejar-nos un projecte que estava fora del nostre abast, després d’un any de feina, no havíem aconseguit aportar res de bo. Ara, des de la distància, hauria preferit treballar per a realitzar accions més tangibles a escala escolar o local, per exemple, buscar noves maneres d’incentivar la recollida pel banc d’aliments; d’aquesta forma, hauríem contribuït realment a crear un món millor des de la nostra mesura.
  Si volguéssiu realitzar un projecte lucratiu, per començar, us recomanaria buscar noves maneres de vendre productes on-line, indagar en el món de l’“e-commerce”. S’ha de tenir molt clar que qui molt abraça, poc estreny; és important trobar primers passos realitzables, només així es comença a recórrer camí.
 2. Escull bé l’equip
  L’amic de tota la vida no és el millor acompanyant per aquesta aventura i aquell amb qui ets ànima bessona tampoc; busca algú que complementi la teva visió i les teves capacitats. Aquesta relació ha de ser prou professional per a poder trencar en el cas que suposi una càrrega pel projecte.
  Jo i en Marc de Miguel, per exemple, formàvem la parella clàssica del dreamer, aquell qui és més comunicatiu i ambiciós a l’hora de plantejar idees, i el maker, aquell que s’encarrega de materialitzar-les i que sap tocar de peus a terra. Steve Jobs i Steve Wozniak responen també a aquest arquetip. Us convidaria a buscar aquest company a partir d’aquest simple esquema, però altres combinacions també podrien funcionar.
 3. Gasta la menor quantitat de diners possible.
  Simple i breu. Com estàvem segurs que acabaríem el projecte i, no només això, sinó que seria un èxit rotund, vam comprar l’allotjament web i el domini molt abans que el necessitéssim. Si haguéssim tingut paciència i seguit un ordre, ens hauríem estalviat uns 90 euros que van sortir de la nostra butxaca. Encara que estigueu segurs que ho acabareu, temps al temps.
 4. Busca ajuda professional
  Va ser amb el següent projecte que vam entrar al programa “Audi Creativity Challenge” i la diferència pel que fa a l’aprenentatge és abismal. Aplicar a acceleradores per a joves, suposa rodejar-te de professionals del sector que tenen molt a ensenyar-te i, a més, augmenta la probabilitat que el teu producte arribi a bon port. Entre altres conceptes, tindran en compte l’escalabilitat del projecte, marcar objectius a llarg termini amb una dificultat progressiva que pugui ser assolida pels membres de l’equip a mesura que evolucionen les seves competències. Hi ha algunes acceleradores que requereixen una molt bona idea per accedir-hi però en d’altres, el procés d’ideació succeeix dins el mateix programa i la selecció es centra en la persona. 
  Però, més enllà, parla amb la gent del teu entorn, coneix a fons les necessitats que voldràs resoldre amb el teu projecte. Empapat també de l’experiència dels altres, aprendre dels errors aliens és una gran experiència didàctica que pot estalviar-te molt de temps; recorda que gairebé sempre hi haurà algú que ha intentat o aconseguit realitzar el projecte que tens entre mans. Tothom coneix lliçons que et queden per aprendre, busca-les.
 5. Aprèn!
  El més probable és que no facis milions en aquesta primera aventura ni que surtis a tots els mitjans de comunicació, per tant, ni produir un gran impacte ni marcar el teu nom a la història han de ser els teus objectius, com a mínim encara. No pot ser que et decebis, i parlo per experiència pròpia, si el teu projecte no arriba on t’hauria agradat; valora tot allò que has après i en qui t’has convertit. L’aprenentatge ha de ser l’objectiu principal de tot projecte d’emprenedoria, sobretot en aquesta etapa inicial.
El més important és trobar primers passos realitzables, només així es comença a recórrer camí.
Aprendre dels errors aliens és una gran experiència didàctica que pot estalviar-te molt de temps.
L’aprenentatge ha de ser l’objectiu principal de tot projecte d’emprenedoria, sobretot en aquesta etapa inicial.

Dit això, busca allò que tens a aportar, un equip i a emprendre! Endavant!


Si t’ha agradat l’article, no oblidis de donar-li al botó de “👏”, compartir-lo per les xarxes socials i, si vols rebre tots els meus articles setmanalment al correu electrònic 📧, subscriu-te aquí.

Gràcies per llegir,
MarcEsquirol 6645
www.marcesquirol.me

Revisió lingüística: Ton Creus